Till denna provning, den första för året 2012, hade Glencadam valts. Glencadam som fram till 2005 aldrig buteljerats som en officiell singel malt. De få droppar av Glencadam Singel Malt som tidigare nått oss ”Whisky Admirers” har kommit via oberoende buteljerare som ex Gordon&MacPhail. Dess för innan har hela produktionen gått till blandningsindustrin och då i första hand till Teacher’s Highland Cream, Ballantine och Stewart´s cream Of The Barley.
År 2000 lade Allied Distillers Glencadam i malpåse på grund av överproduktion. År 2003 köptes Glencadam av whiskybolaget Angus Dundee Distilleries plc, rätt snart efter köpet så återupptogs produktionen.
Från 2005 till 2008 fanns bara den 15 åriga Glencadam Singel Malt att tillgå. Under 2008 händer det en hel del på Glencadam, en helt ny och omgjord 15-åring lanseras tillsammans med en 10-åring och en 21-åring till det kommer ytterligare två nylanseringar i form av en 14-årig som slutlagrats på Olorosofat samt en 12-årig som slutlagrats på Porvinsfat. Alla med en alkoholstyrka av 46% och icke kylfiltrerad.
Så till provningen i nämnd ordning:
1: Glencadam 10Y, Nr 85790 469 Kr
Enligt destilleriet själv har tunnorna till denna 10-åring valts medvetet för att ge en whiskyn med färska, livliga, rena och tydliga toner av citrus. Och på den punkten har de lyckats bra, hur det faller i din läckergom vet bara du. I övrigt en hygglig whisky till ett relativt lågt pris, inget som sticker ut och blir fel med andra ord en prisvärd whisky..
2: Glencadam 15Y, Nr 10045, 569 Kr
En trevlig bekantskap som drar i väg på benen för intensitet/eftersmak, fruktighet och blommighet. Det som tydligast går att hitta är toner av salt, sötma, malt, grönt gräsklipp samt inslagen av fat och trä. Värd den extra hundringen? ja varför inte.
3: Glencadam 21Y, Nr 85029, 698 Kr
Sveriges kanske billigaste 21-åring. En ännu ett snäpp upp, 21-åringen drar iväg på i princip alla benen. Här finns det mycket av blommor och frukt med lång och en härligt balanserad eftersmak.
Kvällens whisky admirers var alla överens om att 21-åringen var bästa valet, även inräknat prisskillnaden. En tvåhundring upp på 10-åringen eller hundringen på 15-åringen är väl investerat whiskykapital.
Text/Foto: Anders Hallberg