Vertikalprovning av Bunnahabhain

Kvällens provning lockade 28 av Twaang,s medlemmar vilka bjöds till en vertikalprovning av Bunnahabhain. Namnet ”Bunnahabhain” är gaeliskt och översätts till ”flodens mynning” som syftar på Margadalefloden, som rinner i närheten av destilleriet.
Bunnahabhain beläget på Isle of Islays nordöstra kust i Skottland och grundades 1881 av William Robertson och bröderna James och William Greenlees. Destilleriet är känt för att producera whisky med en distinkt smakprofil som skiljer sig från andra Islaydestillerier.
Bunnahabhain whisky beskrivs vanligtvis som en komplex och smakrik whisky med toner av havsstänk, honung, nötter och torkad frukt. Destilleriet producerar en rad olika uttryck, inklusive standardversioner av åldersgränser samt buteljeringar i begränsad upplaga och fatstyrka. Fram till 1964 då destilleriet moderniserades förändrades också whiskyn från rökig till orökig. Under 1990-talet görs åter en del experiment med rökig whisky och år 2004 släpps den första officiella buteljering av rökig Bunnahabhian Single Malt på 30 år.
Gemensamt för nedan provade ”Bunnor” är att tunga vrickas svårt i försöken att uttala dess namn.

1: Bunnahabhain An Cladach, 50%, Viking Line, Pris 569 kr
Bunnahabhain An Cladach är en orökt NAS-whisky ingående i serien för Travel Retail Exklusive. ”An Cladach” är gaeliska och ska betyda stranden på svenska. Whiskyn har lagrats i sherryfat (1st fill och 2nd fill) och buteljeras okylfiltrerad och ofärgat på en alkoholstyrka av 50%. An Cladach är en ganska komplex malt med stor sherrypåverkan och aromer av frukt, nötter och kryddor. Vi finner också inslag av torkade frukter, mango, röda bär.

Bunnahabhain An Cladach

2: Bunnahabhain Ceòbanach Batch 03, 46,3% NR: 85119, Pris 989 kr
Ceòbanach är även en NAS-whisky som uttalas ‘kyaw-bin-och’ och betyder ‘Smoky Mist’ (rökigt dis) på Gaeliska. Whiskyn har lagrats på ex-bourbonfat (amerikanska bourbonfat). Med denna utgåva ville destilleriet ge ett uttryck för hur man menar att rökig Bunnahabhain smakade vid slutet av 1800-talet.
I första stund är doften tydligt rökig, ja, i det närmaste som en villabrand men vart tar doften av röken vägen? Efter några minuters sippande från glas är rökdoften i det närmaste försvunnen. Den når högt på benet för intensitet/eftersmak med smak av peppar och torvrök. Vi finner också söta inslag av fruktighet i from av bl a citrus, meloner och vanilj.

Bunnahabhain Ceòbanach

3: Bunnahabhain Cruach-Mhòna, 50%, Viking Line, Pris 619 kr
Ytterligare en NAS-whisky i serien för Travel Retail Exklusive. Cruach Mhóna ska uttalas ”Cru-ach Vhona” och betyder torkade torvbitar på gäliska. Denna whisky är till skillnad mot destilleriets vanliga orökiga whiskybestruken med lätta men ändå tydliga röktoner. Malten ska vara rökt till 30 ppm och sauternesfat ska ge karaktär till denna whisky. Här hittar vi en malt som är lätt, maltig, söt med peppriga inslag, rökig, torv, tång och havsalt.

Bunnahabhain Cruach-Mhòna

4: Bunnahabhain Mòine 46,3% NR:10106, Pris 429 kr
Mòine är gäliska för ”torv” och ska uttalas MÅNNjá. Whiskyn har mognat på bourbon barrels under 5-6 år. Här hittar vi inslag av torveldad malt blandat med en lätt doft och smak av päron. Till smaken får vi också en hint av grapefrukt och en viss pepprighet.

Bunnahabhain Mòine

Sammanfattning:
Så var tungvrickningsövningen över, puh. Att Bunnahabain producerar förträfflig whisky har varit känt för oss i TWAANG under en längre tid. Vi har också med ovan fyra provade whiskys fått en lite förnimmelse hur ”Bunnor” kan skilja sig i sin smakprofil från andra Islaydestillerier. NAS-whisky (No Age Statment), alltså ej åldersbestämd whisky har blivit väldigt vanligt, på gott och ont. TWAANG är i den tron att det är sätt att få ut relativt ung whisky snabbt på marknaden samtidigt med att kamma hem stålarna snabbt. Vi har också noterat att åldersbestämd Single Malt Whisky rusat i pris, 18 åriga pavor som för några år sedan vi fick för strax under tusenlappen tangerar nu ofta priset av två tusingar. Ja, vi har förstått att marknaden styrs av tillgång och efterfrågan.
Så med denna ointressanta utläggning har vi provat fyra NAS-whiskys från Bunnahabain till ett rimligt pris där ingen av dem spårar ur på något sätt. Roligt dessutom att de fyra har så skilda karaktärer, riktigt skoj. Intressant var också att den så markanta och intensiva doften av vidbränd/eldhärjad villa av Bunnahabhain Ceòbanach bara gick upp i röken, eller dunstade som någon hade sagt.
Provningen avslutades sedvanligt med rundfrågan om vilken av provade whiskys som föredras till priset av 200 kr och vilken pava som ger mest pang för pengarna (PP). Svaret på båda frågorna blev Bunnahabhain An Cladach. En mycket trevlig whisky som har allt en Whisky-admirers kan begära.

Text/Foto: Anders Hallberg