Att rekommendera whisky…….
…är som att balansera på slak lina!
TWAANG använder ett objektivt protokoll när vi provar whisky. Vi har försökt att hitta ett objektivt sätt att beskriva hur sorten smakar. Vi inbillar oss att vi i och med detta mera rättvist ger information av ”konsument-karaktär”.
Vi gör alltså inte subjektiva bedömningar om en whisky skulle vara t ex ”bra” eller ”god”. Därför är det extra vanskligt att plocka ut och rekommendera en viss whisky. Men vi gör ändå ett försök. TWAANG sätter INTE SNOBBERIET i främsta rummet utan ser det viktigare att kunna informera om vilka sorter som har kvaliteter utöver det vanliga till ett attraktivt pris. Det finns många myter, t ex hör inte ålder och kvalitet alltid ihop.
Angivna priser gäller Systembolagets prislista november 2014.
ISO 400
Visst är det trevligt att njuta av en exklusiv whisky – kanske en långvarigt lagrad, en med speciell fatlagring eller en från ett nedlagt destilleri. Men smakar det så kostar det. Och handen på hjärtat. Kan den vanlige whiskykonsumenten verkligen få ut all den njutning som kan vara förborgad i en butelj med priser som ligger från 7-800 kronor och uppåt? Nej knappast, men för den normalt whiskyintresserade och dito njutare finns det alternativ till såväl rörmockarwhiskyn (Lord Culvert) som de mest exklusiva dropparna. Efter långt och idogt provande myntade TWAANG genom spritkassörens försorg uttrycket ISO 400. Det visade sig att det i denna grupp fanns ett stort antal single malts som låg hyfsat till i pris och smak- och njutningsmässigt gav rejäl valuta för pengarna. Vad är då ISO 400? Jo, det betyder I Systembolagets Ordinarie sortiment understigande 400 kronor. Om man söker på Systembolagets hemsida på skotsk maltwhisky och sätter den övre prisgränsen till just 400 kronor så kommer en lista upp (november 2014) med inte mindre än 30 olika sorters maltwhisky (700 ml). Ett par av dem må vara Blended Malt Whisky (Förr även kallad vatted eller Pure -malt), men resterande är single malts. De flesta skotska områden förutom finns representerade. Lejonparten av dessa återfinns under vår sida om provningar.
För nybörjaren
Hur många har inte för all evig framtid blivit avskräckta när de av någon självutnämnd ”whiskyexpert” prackats på ett glas Laphroaig som det godaste som finns? För nybörjaren gäller det att få en bred och varierad introduktion till whiskynjutningarna. Låglandswhiskyn är mild och har toner av gräs. Höglandswhiskyn har ett helt spektrum av smaker, från torv till honung. Ö-whiskies är i regel vilda och torvrika.
Vi resonerar så här:
1. Varför inte börja med ett alternativ där man får prova på det mesta? Det må vara smart marknadsföring och förpackning, men den lilla lådan Classic Malts Gift Pack (nr 20247) som innehåller en introduktion till whiskies från olika skotska destillerier. Dessutom medföljer ett litet häfte med ”Tasting Notes”. I lådan finns 3 olika flaskor à 200 ml med ett spektrum av whiskys från Lagavulin, Talisker och Cragganmore. Hittar du inte just denna box med miniatyrflaskor brukar det finnas andra alternativa samlingsboxar.
2. Ett annat alternativ är att inleda sina whiskynjutningar med en whisky som garanterat inte innehåller någon rökighet. Den vanligaste kommentaren som vi whisky admirers får är ”nej jag gillar inte skotsk whisky, den är ju så rökig…”. Glengoyne som tillverkas i västra högländerna är en av få whiskies där mältningsprocessen avbryts genom att kornet torkas med varmluft i stället för att elda torv, kol eller ved. Malten har därför en fenolhalt på 0 ppm (parts per million). Glengoyne är som en Zingo – försvinnande god.
3. Ytterligare alternativ är de flesta låglandswhiskies, som brukar också vara milda. För sorter, se mer på vår provningssida. T ex har whiskyn Auchentoshan nästan ingen rökighet alls, vilket man ser under torvinslag i provningsprotokollet på provningssidan..
Auchentoshan 12 Years (nr 412)
Helbutelj 700 ml 399.00 kr
Glengoyne 12 Years (nr 85906)
Lang Brothers
Helbutelj 700 ml 439.00 kr
Vardagswhisky/ prisvärt
Här är det visserligen inte APK (Alkohol Per Krona) som gäller, men det är i alla fall viktigt att hitta ett (relativt) lågt pris och samtidigt hög kvalitet. Vi ger fyra förslag: Dels den underskattade single malten Bunnahabian som ger full maltkänsla till lågt pris (oslagbart pris prestanda), dels blend-whiskyn Black Rock som har en huvudbeståndsdel som är Bowmore. En annan blend är Whyte & Mackay som är obetydligt dyrare än den obegripligt populära Lord Calvert samt den under hösten 2012 lanserade Singleton of Dufftown 12 years, en stor whisky till ofattbart lågt pris.
Att Twaang;s röst hörs lång är ställt utom allt rimligt tvivel, det finns ingen Singel Malt som kommer i närheten av Bunnahabians prisutveckling. Sedan Twaang år 2005 skrev ”den underskattade single malten Bunnahabian som ger full maltkänsla till lågt pris (oslagbart pris prestanda)” har priset ökat med dryga 100-dringen. Trots detta platsar Bunnahabians malt på listan, men nu nöjer vi oss att säga (bra pris prestanda).
Bunnahabhain 12 Years (nr 10059)
Bunnahabhain Distillery
Helbutelj 700 ml 449.00 kr
Singleton of Dufftown 12 years (nr 415)
Highlands Speyside (Diageo Plc)
Helbutelj 700 ml 339.00 Kr
Black Rock (nr 405)
James Sword and Son Limited
Helbutelj 700 ml 279.00 kr
Whyte & Mackay (nr 89 699)
Whyte & Mackay
Helbutelj 700 ml 281.00 kr
Ge som present
Till ”nybörjaren”: Classic Malts Gift Pack, Glengoyne, eller annat, se ovan.
Till ”kännaren”: Helt klart ett balansnummer på slak lina. De flesta whiskynjutare erkänner att någon av Skottlands ö-whiskies återfinns någonstans på världens 10-i-topp lista. Även om dessa inte tillhör den uppvaktades absoluta favoriter så kan det aldrig bli riktigt ”fel” att ge bort t ex en Ardbeg, Bowmore eller Lagavulin från Isle of Islay. Leta vidare i vårt länkarkiv.
Till ”högtidsdagen”: En riktig upplevelse måste väl vara att få vara med och destillera sin egen whisky? Det finns ett antal whiskyskolor att välja bland.Googla på ”Whisky Training School” så får du träff på några intressanta uppslag.
Till ”samlaren”: Skulle du ramla på någon av följande whiskies så köp!: Port Ellen, Banff, Convalmore, Dallas Dhu, Linkwood, Mosstowie, Brora m fl. Bered dig sedan på att aldrig mer behöva rengöra dina egna skor.
För den som vill lära sig mycket
Det finns mycket som påverkar en whisky’s smak, t ex råvaror och tillverkningsprocessen. Men inget är väl så mytomspunnet som själva lagringsproceduren och åldern på whiskyn. Om man vill lära sig mer om just det momentet – lagring alltså – så kan man helt enkelt köpa en Bowmore Box som innehåller Bowmore-godis av olika åldrar (12-21 år). Det är en tunna som förutom 5 flaskor dessutom innehåller en ”manual” som utförligt beskriver vad man ska lukta, smaka och känna efter. (Gör inte som med datorns manual, läs denna!)
Ett annat tips är att leta whisky som är lagrade på olika typer av fat, t ex sherryfat eller portvinsfat. Här kan t ex nämnas Glenmorangie Madeira Wood Finish, Sherry Wood Finish och Port Wood Finish. Tyvärr finns varken Bowmore Box eller Glenmorangie kvar i Systembolagets sortiment som småflaskor utan endast som 700 ml, varför de av prisskäl inte riktigt kvalar in på vår rekommenderad-lista. Men ramlar du på dem på en utlandsresa så…
Tidigare fanns det också en mycket trevlig samlingsbox med småflaskor (50 ml) från Macleod’s i systembolagets sortiment. Från den kunde du lära dig att särskilja whiskyregionernas karaktärer. Dock måste vi understryka TWAANGs tveksamhet till vissa whiskyexperters teori om whiskyregioner och dess utpräglade karaktärer. Som exempel kan nämnas Bunnahabhain som tillhör regionen Islay vilken utpräglade karaktär skall vara rök och tjärsmak. Går man efter karaktären för Bunnahabhian, små inslag av rök och i vart fall inget inslag av tjära, passar den bättre i regionen Speyside. För att inte nämna regionen Campeltown med två enskilda destillerier, hur kan det vara en egen region???. Nej, det där med regioner och dess utpräglade karaktärer är något gammalt och förlegat.
Macleod’s Scotch Whisky Trail (nr 10466)
Ian Macleod
6 flaskor à 50 ml 300 ml 259.00 kr
Innehåller Island 8 Years, Islay 8 Years, Highland 8 Years, Lowland 8 Years, Speyside 8 Years och Isle of Skye 8 Years.
I skrivande stund, november 2014, finns dessa buteljer endast som helrör på systembolaget. Ta dig råd att inhandla dem för eget bruk eller tillsammans med någon god vän. Pavorna kommer att ge dig och dina vänner en riktigt trevlig och intressant whiskyupptäcktsresa.
Att köpa och prova whisky från miniatyrer är ett bra alternativ. Tyvärr har det den senaste tiden blivit mer sparsamt av den varan i systembolagets. Håll utkik och spendera så snart tillfälle ges.
För finsmakaren
Nu är vi inne på riktigt djupt vatten. Är t e x en Highland Park 1964 för 49.995 kr 125 gånger bättre än en Highland Park 12 Years (nr 531) för 399 kr? Vi har av olika skäl (gissa vilka) inte provat den första, men vi rekommenderar nog den senare ändå.
Av finsmakare/snobbar får man ofta höra att ”den godaste whisky jag har druckit var en ytterst sällsynt GlenLochMoor 1970 single cask port finish signerad flaska 37…”. Det gäller ofta att det inte ska vara någon ”vanlig” whisky som går att beställa utan helst någon ytterst ovanlig sort, helst en som inte tillverkas längre, tappad ett visst årtal på fat som den absolut normalt inte tappas på, naturligtvis ur en och endast EN tunna (single cask) och med signerad flaska o s v.
Dessa specialtappningar är ofta övervärderade. De oberoende buteljerarna som t ex Blackadder köper ”överblivna” tunnor från destillerierna och buteljerar dem som specialutgåvor. Det kan naturligtvis bli en ”höjdare”, men det kan lika gärna bli något högst ordinärt. Destillerierna är ju måna om att just deras whisky ska smaka på ett visst sätt – en 12-årig Macallan ska smaka just som en 12-årig Macallan. Därför blandar man och balanserar innehållet från flera tunnor innan buteljering. (Och varför skulle man sälja sina bästa tunnor till någon annan?) I whiskyn från endast en tunna kan ett smakämne ta överhanden. En tunna som är ”first filled sherry cask” kan behövas för att balansera upp tunnor som använts flera gånger o s v.
Vi har delat in, trots allt (se ovan ”För den som vill lära sig mycket”), våra rekommendationer i olika kategorier:
Ö-whisky Ardbeg Uigeadail (nr 10407) Helbutelj 700 ml 685.00 kr
Caol Ila 12 Years (nr 377) Helbutelj 700 ml 439.00 kr
Speyside Macallan 12 Years (nr 478) Helbutelj 700 ml 499.00 kr
Highlands -Islands Highland Park 18 Years (nr 437) Helbutelj 700 ml 749.00 kr
Talisker 10 Years (nr 411) Helbutelj 700 ml 409.00 kr
Highlands -western Oban Single Malt (nr 467) Helbutelj 700 ml 489.00 kr
Highlands -Southern Aberfeldy 12 Years (nr 436) Helbutelj 700 ml 349.00 kr
Klagomål och synpunkter på denna högst subjektiva lista skickas INTE till oss.
Litteratur
Det finns en mängd whiskyböcker på marknaden. Om du är intresserad, så köp alla (det har vi gjort)! Ska du bara köpa EN bok rekommenderar vi Per Ellsbergers bok Skotsk Whisky. Den kanske inte är skojigast, men klart bäst vad gäller innehållet, fakta, beskrivningar, bakgrunder o s v.
Skotsk whisky : Allt om maltwhisky : historia, tillverkning, destillerier
Per Ellsberger
www.prismabok.se
Första upplagan 1999
Andra reviderade upplagan 2007
ISBN 978-91-518-4534-0