10 års jubileet fortsatte i juni med en resa till Vin&Sprit och en provning med Folke Andersson. Denna gång hade vi hyrt en större buss och ett 30-tal medlemmar inklusive några gäster kunde på internationellt vatten i höjd med Fröland avnjuta ett stycke starkpilsner.
Väl på plats mottogs vi av Vin&Sprits Chief Blender Folke Andersson som berättade historien bakom PNA-serien, dvs Part Nan Angelen och om Black Ribbon. Beträffande den sistnämnda avslöjades det att en 15-åring lanseras i höst.
En provning stod framdukad och denna bestod av
– Northern Highland, lika med Teaninich 24 år (670:-)
– Part Nan Angelen 21 år (446:-)
– Inchmurrin från Loch Lommonds destilleri med årgångsbeteckningen 1967 (1 025:-)
– Fettercairn 25 år, där delar av whiskyn var lagrad i 36 år på sherryfat (760:-)
– Banff som inte tillverkas längre och som var av årgången 1975 (985:-).
Det flesta torde ha varit djupt ense om att detta var en riktig höjdarprovning.
Efter provning fick vi en buffétallrik och till detta serverades vin. Vi var ju på Vin&Sprit gubevars, så ölen fick anstå.
Efter maten gavs utrymme för frågor. Av mängden frågor och svar kan här återges att whisky ej kan lagras alltför länge då den vänder efter 20-25 år och i vissa fall redan efter 15. Att den vänder innebär att smaken då endast består av alkohol och fat. Ett destillat från Frankrike kan däremot fortsätta att utvecklas ända upp till 70 år. Annat som kom fram var att svensken dricker mest maltwhisky per capita i hela världen, att Black Ribbon står för två sjundedelar av den svenska maltförsäljningen på systembolaget och att Folke Andersson halkade in på sin bana mer av en slump efter att ha inlett sin karriär som byggnadsingenjör. Hade inte administrative sekreteraren rest sig upp och tackat för en mycket givande kväll hade vi nog fortsatt hela natten. Ytterligare information finns i en artikel i Bulletinen nr 3 från 1999 som skrevs efter Folke Anderssons besök hos TWAANG i augusti samma år. Använd denna länk och bläddra fram dig till Nr 3-99.
På bussen hem blev det en dram från slattförrådet, men med bästa vilja i världen kan man ej påstå att den ens nuddade de kvaliteter vi tidigare under kvällen upplevt.
Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg