Hr spritkassören meddelade att det denna gång skulle bli en dold provning. För ovanlighetens skull skulle protokollets samtliga stjärnbilder bli ifyllda innan kvällen var slut, dvs det stod fyra sorter på dagordningen. En ny form av det twaangska räknesättet avslöjades. Denna kväll skulle 4 x 30 kronor utmynna i en hundring jämnt. Proven var relativt lika i färg även om ettan och fyran var något ljusare. Dessa två hade snarlik doft, liksom tvåan och trean på sitt håll. Röster höjdes om att det kunde vara samma whisky, men i olika åldrar och eventuellt lagringar. Stjärnbilderna blev som vanligt spretande åt olika håll förutom fyran som nästan bildade en cirkel.
På fråga om vilket prov som kunde vara den billigaste whiskyn var en övervägande majoritet enig om prov nummer fyra, liksom att den dyraste nog var prov numro tre. De flesta trodde att proven kom från Skottland, även om det kunde gömma sig en slamkrypare från Japan.
Nåväl facit avslöjade följande:
Prov 1: Johnnie Walker Red Label, 259 kronor
Prov 2: Johnnie Walker Black Label, 12 år, 339 kronor
Prov 3: Johnnie Walker Gold Label, 18 år, 618 kronor
Prov 4: Mòr, 199 kronor
Så här säger allas vårt systembolag om de provade sorterna.
Johnnie Walker Red Label: Torr, rökig smak med fatkaraktär.
Johnnie Walker Black Label: Kraftfull smak med vaniljlik fatkaraktär och torr, ganska rökig eftersmak.
Johnnie Walker Gold Label: Rökig, maltig doft med ton av fat, halm och farinsocker. Smaken är balanserad, rökig, maltig smak med inslag av fat, halm och nötter.
Mòr: Maltig doft med viss rökighet, inslag av örter och mandel. Smaken är maltig med viss rökighet, inslag av örter och kola.
Om Johnnie Walkers historia kan följande nämnas. John Walker var en specerihandlare i Kilmarnock i sydvästra Skottland. John var snål och hans affär som öppnade 1820 omgavs av illasinnade rykten. Hans son Alexander började att experimentera med olika whiskyblandningar. Han blev klar med sin blandning 1856 och försäljningen tog snabbt fart. I början av 1860-talet sålde man en halv miljon liter av sin blandning. För att försäkra sig om råvara köpte familjen 1893 destilleriet Cardhu. Varumärket Johnnie Walker Red Label skapades 1908. Teckningen av den gående John och den kantiga flaskan blev snabbt en succé. Johnnie Walker Black Label skapades samtidigt med den röda. Till en början var den företagets de-luxe-blandning med äldre och mer högklassig whisky.
Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg