Så var det då dags för provning under temat 40 YO eller Aprilskämtet då dagens sorter började säljas 1 april eller Båtprovning då buteljerna inhandlades ombord på Cinderella i samband med en whiskyprovarresa till Mariehamn.
Innan den öppna provningen av dessa gamlingar vidtog blev det en dold provning med en slamkrypare. Denna visade sig vara anCnoc som tidigare hette Knockdhu och vars namn ändrats för att inte sammanblanda den med Knockando. Denna var en inte helt oangenäm 12-åring, men dock ingen höjdare, som lanserats just den 1 april och till det facila priset av 329 kronor.
När denna var avklarad gav vi oss in på Gordon&MacPhails tre gamlingar. Gordon&MacPhail är Skottlands äldsta och största oberoende buteljerare som förutom whisky även har handlat med vin och under svårare tider kunnat överleva med stöd av ost och köttförsäljning. 1993. Gordon&MacPhail inte bara buteljerar sin whisky under eget märke utan sköter hela lagringen själv i egna lager. Numera är man sedan 1993 även ägare av Benromach destilleri. Se provning 2009-03-31.
De sorter som stod på borden var:
Highland Park i Rare Old serien. Denna var destillerad 1970 och buteljerad 2006 och med en styrka av 43%. Priset på båten var 1 999 kronor medan Systembolaget ville ha 2 950 dito.
Highland Park har fått sitt namn av en höjd utanför staden Kirkwall om kallades Highland Park. Läget var mycket bra om man ville destillera illegalt och hålla god uppsikt efter skattmas. Platsen hade även tillgång till bra vatten och mycket torv. När Highland Park började tillverkas legalt 1826 var Highland Park redan ett inarbetat namn på whiskyn. I samband med detta tog Robert Borwick över. 1895 sålde han destilleriet vidare till James Grant som lät installera två pannor till, 1898. 1935 köpte Highland Distilleries Co. Ltd destilleriet och det ägs i dag av Edrington Group, och har under de senaste åren vunnit ett flertal prestigefulla utmärkelser för sin whisky.
Strathisla i serien Connoisseurs Choise med en 40 årsbeteckning, lagrad på sherryfat och med en styrka av 43%. Pris 1 543 respektive 1 999 (sys).
Strathisla Distillery grundades redan 1786 (illegalt) av Alexander Milne och George Taylor. Det är med säkerhet det äldsta destilleriet i Speyside. Det byggdes i dalgången, Strath, vid floden Isla. Från början kallade man det Milltown Distillery pga av det närliggande slottet Milton Castle. Namnet på den whisky man producerade var dock Strathisla-Glenlivet. 1850 byttes namnet till Strathisla Distillery men redan 1870 bytte man till Milton-Keith Distillery. Under mitten på 1880-talet brann omfattande delar av destilleriet ner och man byggde om det till klassiska och pittoreska utseende det har idag. De två pagoderna som man stoltserar med idag var troligen bland de första i Skottland. Faktum är att man K-märkt Strathisla Distillery tack vare dess vackra utseende. Ett namnbyte senare i slutet på 1890-talet gav destilleriet namnet Strathisla. De var även bland de första i Skottland under slutet på 1800-talet att enträget lansera sin whisky som single malt utöver att producera för blendedindustrin. Ytterliggare ett namnbyte senare, 1890, fick destilleriet namnet Milton Distillery. 1938 köpte affärsmannen Jay Pomeroy destilleriet och misskötte det under andra världskriget så att det försattes i konkurs. 1950 klev dess nuvarande ägare, Chivas Brothers in och köpte destilleriet,. Efter omfattande restaurering öppnade så igen destilleriet under det nuvarande namnet Strathisla Distillery.
Caperdonich, destillerad 1968 och buteljerad 2007, 46% Pris 890 respektive 1 050 kronor.
Caperdonich grundades av James Grant 1897 i Rothes. Destilleriet skulle vara ett ”extradestilleri” till Glen Grant och byggdes sålunda alldeles intill. Det döptes också till Glen Grant II och ingick under samma licens. Nedgång för whiskyboomen i början på 1900-talet gjorde dock att Glen Grant såg sig tvungna att stänga destilleriet. Det dröjde till 1965 innan destilleriet startades upp igen och då under nytt namn, Caperdonich Distillery. Enligt lag fick inte två whiskysorter ha samma namn och man valde då namnet på en lokal vattenkälla Caperdonich Well. Två år efter återuppstarten utökades produktionen med två nya pannor till totalt fyra pannor. Nästan all whisky producerat på destilleriet hamnar i Chivas Brothers blendedsorter. Inga officiella single malt buteljeringar har släppts från destilleriet men oberoende buteljerare såsom Gordon & MacPhail har släppt några äldre utgåvor.
Det må nämnas att dessa tre sorter är slutsålda på Systembolaget. Efter avslutad provning kunde vi konstatera att om priset inte spelade någon roll så var kvällens bästa whisky Highland Park följt av en delad andraplats mellan Starthisla och Caperdonich. Alla tre var riktiga höjdare. anCnoc bedömdes vara en bra whisky i köket, men var trots allt kanske den mest prisvärda whiskyn denna kväll.
Källa: whiskyguiden.se
Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg