Blandat, Blandad Malt och Malt

Provning2011-02-24-webb2Whiskyårets första provning gick under namnet Blandat, Blandad Malt och Malt där fyra sorter skulle provas. En del i provningen var att bena ut begrepp som vatted malt, pure malt och blended malt.
The Scotch Whisky Association försöker fasa ut termer som pure malt och vatted malt till förmån för termen blended malt. Detta för att undvika missbruk och missförstånd samt att stärka termen Single Malt och Scotch Whisky. Faktum är att det mesta kring Scotch Whisky regleras i lag där det bl a innebär att en skottsk whisky endast kan tillhöra någon av följande fem kategorier: Single Malt Scotch Whisky, Single Grain Scotch Whisky, Blended Scotch Whisky, Blended Malt Scotch Whisky och Blended Grain Scotch Whisky. Dessutom måste det tydligt framgå av flaskans etikett vilken av dessa kategorier whisky tillhör.
Kvällens första prov var en dold provning där gröna bandet stod på spel och där det till sist visade att ingen för kvällen benade ut gåtan. Det dolda provet visade sig vara Folke Anderssons nya skapelse, The Latitude 55° följt av Lochranza 10Y, Glencoe 8y och Big Peat i namn ordning.

The Latitude 55° (Nr 20414, pris 229 Kr)
Målsättningen med The Latitude 55° har varit att kunna erbjuda en högkvalitativ skotsk blended whisky anpassad till den svenska marknaden. Mannen bakom The Latitude 55° är för Twaang den bekante Folke Andersson. För Twaang,s medlemmar behöver han inte någon närmare presentation, Folke har besökt vår klubb vid några tillfällen samt att vi haft nöjet att besöka honom i Vin&Sprit,s lokaler.
Precis som annan skotsk blended whisky har The Latitude 55° framställts genom en blandning av maltwhisky och sädeswhisky. En del av det maltinnehållet kommer från Islay där rökig whisky dominerar och bidrar med en lätt ton av rökighet i doft och smak. Fatlagringen har skett på sherryfat som rundar av whiskyn samt ger fruktighet och en angenäm sötma.
Att Folke har järnkoll på svenska whiskykonsumeter bevisas med The Latitude 55°. I epitetet pris prestanda torde Latituden vara svårslagen. Nu är det upp till konsumenterna att hitta fram till Systenbolagets Latitudhylla, det är ett bra val. Finns det något risktagande i detta projekt så skall det möjligen vara den miljövänliga PET-flaskan men vem gillar inte en okrossbar och lätt butelj.

Provning2011-02-24-webb1Lochranza 10 Y (Nr 82853, pris 765 kr)
Kvällens andra prov var en ”Single Malt Distilled at Lochranza Distillery” och tappad på flaska av den oberoende buteljeraren The Clydesdale. Destilleriet Arran, verksamt på ön Arran, har förlagt sitt destilleri just till orten Lochranza på ön. Detta föranleder en att tro att denna whisky är producerad av Arran Destillery. Flaskan var nr 1 av 484 där whiskyn lagrats på sherryfat och tappats på flaska vid en alkoholstyrka av 55,5%.
En mycket trevlig whisky där många av våra ”bedömningsben” blir stora och avrundas med en lagom framskjutande ton av sherry.

Glencoe 8 Years (Nr 83605, pris 598 kr)
Tredje provet, Glencoe 8Y som är en blended malt som göra av Ben Nevis Destillery, alltså blandad av två eller flera single malts. Denna whisky lanserades redan i slutet av 1960-talet av Rory McDonald, en direkt ättling till Long John McDonald, grundare av Ben Nevis destilleri 1825.
Glencoe är en berömd dal i Skottland där den ökända massakern av Clan Macdonalds skedde den 13:e februari 1692. Massakern utfördes av the Campbells på uppdrag av kungen.
Trots den höga alkoholstyrkan, 58%, är denna whisky mycket passionerade whisky innehållande massor av spannmål, fruktighet och krydda.

Big Peat (Nr 10351, pris 469 kr)
Sist ut för kvällen var åter en blended malt, nu tilltalandes Big Peat. Detta rör sig alltså om en blandning av single malts från Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och Port Ellen. Namnet Big Peat talar sitt tydliga språk, denna whisky är till bredden fylld med rök och åter rök. Till whisky av detta slag finns det inga halvmesyrer, antingen älskas den eller så hatas den.
Är du av första slaget, här har du en utomordentligt mumsig whisky med omisskännliga, superkraftiga toner av brinnande pelletssilo. Om du till äventyrs inte vet hur en brinnade pelletssilo luktar, fråga vilken härnösandsbo som helst.

Postludium
Fyra, var och en på sitt sett, utomordentligt trevliga whiskys provades. I epitetet ”kvällens whisky” blev det dött lopp mellan The Latitude 55° och Lochranza 10Y med Glencoe 8Y en knapp hästlängd där bakom, alltså knallhårt ända in i kaklet. Inkluderas variabeln priset så måste det sägas att The Latitude 55° tog en promenadseger. Till kvällens provning hade två före detta rökdykare anslutet vilka ansåg att Big Peat är den mustigaste och bästa whiskyn som provats på länge.

Text/Foto: Anders Hallberg