Denna afton skulle, i vart fall till viss del, jobbet utföras vilket hoppades över en oktoberafton anno 2008 då Brand Ambassador för Glenfarclas George S. Grant besökte Twaang. Aftonens arbetsinsats bestod i att på ett typiskt Twaangmanér ”Stjärnbedöma” Glenfarclas underbara produktfauna. Orsaken till den långa vilan är lätt att förstå, vi vill ju inte störa en underbar provning och föreläsare med att Twanng,s medlemmar munhuggs om det skall vara 1,4 eller 1,5 på benet för komplexitet.
Grunden till Twaang,s sätt att prova whisky finns i form av ett provprotokoll. Vi har istället för att poängbedöma kvalitén för en whisky försökt att hitta ett objektivt sätt att beskriva hur whiskyn smakar, smaken är ju som bekant delad. Vi inbillar oss att vi med detta ger en mer rättvist information av ”konsumentkaraktär” och det är ju det som det egentligen handlar om, hur kan whiskyn tänkas smaka? Se mer om våra provningar här.
En hyllning måste ges till Glenfarclas, här är det inte en massa jidder om slutlagringar på olika fat hit och dit. Nej, här är det rakt och ärligt utvalda fat och lagringstid som genomgående fått bestämma.
Så till aftonens provning, fyra prover ställdes fram och provade i tur och ordning
1. Glenfarclas 15Y Nr 452 549 kr
2. Glenfarclas 21Y Nr 86570 799 kr
3. Glenfarclas 25Y Nr 320 995 kr
4. Glenfarclas 105 Nr 80221 629 kr
Efter avslutad provning kunde vi konstatera att om priset inte spelade någon roll så spelar det heller inte så stor roll om du väljer Glenfarclas 15Y, 21Y eller 25Y, alla tre håller en jämn och hög kvalité. Glenfarclas 105 var det prov som inte gillades, en ung och alkoholstark (60%) whisky gör att den blev utan röster och snart gick diskussionen om APK (Alkohol Per Krona) igång.
Text/Foto: Anders Hallberg