Kvällen skulle komma att bjuda på en vertikalprovning av Glen Garioch eller [glenn gii´ri] som det enligt skottarna själv skall uttalas. Glen Garioch är lite av en bortglömd och osynlig whisky för oss i det avlånga landet Sverige. Först för något år sedan har den funnits i systembolagets beställningssortiment. Annars har vi hittat den mest på internationella flygplatser eller andra taxfree – shopar världen runt. TWAANG,s panel av läckergommor som tränats i mer än tio år och genomfört över 290 protokollförda provningar är evigt tacksam att Glen Garioch hittat till Systembolaget hyllor. Ett spontant rop ”Äntligen!” hördes efter provningen.
Så till provningen i nämnd ordning:
1: Glen Garioch 12Y, Nr 86405, 499 Kr.
Kort kan denna whisky beskrivas som ”Stor och komplex”. Alla ben utom torv och svavel -inslag närmar sig maxutslag. Tror bestämt att även panelens puls närmade sig max.
2: Glen Garioch 1797 Founder’s Reserve, Nr 86725, 439 Kr.
En mycket trevlig och tilltalande whisky men maxar inte stjärnbedömningen på samma sätt som den 12 -åriga. Inslag av yngre whiskys känns, på gott och ont, ganska tydligt.
3: Glen Garioch Single Cask 13Y, Nr 86826, 799 Kr.
Denna single cask har ”Allt om Whisky” stipendiaten Hans Edenwall valt för den svenska marknaden. Ett val som Hans Edenwall utfört med bravur, en fantastik whisky som till stor del liknar den 12 -åriga i karaktären men slår ännu hårdare mot maxutslagen. Alltså ännu mer smakupplevelse.
Mer om stipendiet och hur valet av fat gick till hittar du här.
Kvällens whiskypanel var alla överens att sett till pris, kvalité och smakupplevelse är den 12 -åriga Glen Garioch helt överlägsen det mesta som provats och utsågs också till kvällens klart lysande pärla. Detta trots att den 13 åriga single casken gav ännu mer smakupplevelse så uppvägs det inte av att priset nästan är det dubbla. Detta understryker TWAANGs devis att normalt är destilleriernas standard årgångar den whisky som ger mest för pengarna. Sällan eller aldrig är en whisky för närmare tusenlappen dubbelt så bra som en för femhundringen. TWAANGs tes ISO 400 håller fortfarande om än inflationen gjort att den kanske skall höjas till ISO 500. Mer om ISO 400 finner du här.
Text/Foto: Anders Hallberg