Glencadam Distillery
Denna provning är delvis en fortsättning på provningen ”Glencadam -Part 1-” som gjordes 2012-02-27 till vilka Glencadam 14Y Oloroso Sherry Cask Finish och Glencadam 12Y Port Wood Finish valdes. Som ”annat smått och gått” valdes Old Ballantruan The Peated Malt och en Mannochmore buteljerad av Gordon & MacPhail för SWFs räkning.
Om destilleriet Glencadam skrev vi en del redan till förra provningen, Part 1. Tilläggas kan att det endast finns två pannor (Pot stills) på destilleriet Glencadam med en årlig produktionskapacitet på ca 1.5 miljoner liter sprit. Pannorna är lökformade (Onion still) där den så kallade lyne arm lutar 15 grader uppåt, mot normalt nedåt, vilket gör att whiskyn blir en aning lättare då detta ger ungefär samma effekt som en något högre panna. Detta skall enligt destilleriet själv ge efter lagringen en extra sötma och fruktighet till whiskyn.
Glencadam köper, precis som många andra destillerier, sitt korn färdigmältat från centrala mälterier. För Glencadam rör det sig om helt orökt malt.
Glencadam har ett dunnagelagerhus samt två mer moderna lagerhus där tunnorna lagras på hyllor. I Glencadams lagerhus lär det finnas whisky som är upp till 30 år gammal och av god kvalité. 21-åringen har TWAANG redan berömt, kvalité och pris till en unikt bra nivå, kanske kommer det fler höjdare?
Nå, vad fick vi denna kväll i våra glas?
Jo, i glas numro 1:
Glencadam 14Y, Oloroso Sherry Cask Finish, 46%, Nr 85149, 599 kr
En whisky som slutlagrats 16 månader på Oloroso sherryfat.
TWAANGs noteringar är medelhög intensitet och eftersmak, något komplex med lite torra men samtidigt lite oljig inslag, inslag av ljungsötma, kryddig och med ganska tydliga inslag av sherry.
I glas numro 2:
Glencadam 12Y, Port Wood Finish, 46%, Nr 85054, 519 Kr
Denna whisky har slutlagrats 20 månader på ett fat av typen port pipe. Fatet rymmer ca 650 liter och är jämfört med andra fattyper långt och smalt fat tillverkade av tjocka stavar europeiska ek. De används för att mogna portvin och i whiskyindustrin för efterbehandling (finish) av whisky.
TWAANGs noteringar är något högre intensitet/eftersmak och komplexitet jämfört sherrylagringen. Tydliga toner av malt och fruktighet, ljungsötman finns där men på ett litet annat sätt mot sherrylagringen samt tydliga inslag av vanilj och fat. Färgen upplevdes som artificiellt påklistrad då whiskyn blev, med tillsatt vatten, märkligt kopparfärgad mot hållet rosa.
I glas numro 3:
Old Ballantruan, “The Peated Malt”, 50%, Nr 85640, 449 Kr
Old Ballantruan beskrivs nog bäst som ett trevligt experiment från Tomintoul Destillery som numer ägas av samma ägare som Glencadam, Angus Dundee. Detta är en rökig Speyside malt som enligt vissa källor skall påminna om en ung Ardbeg.
TWAANGs noteringar är rätt hög intensitet/eftersmak. Komplexiteten är enkel och består i stort sett endast av rök och kryddor. Citrustoner ger whiskyn en viss fruktighet. Något tung doft där toner från läder, ljunghonung går att finna. Annars är det torv och rök som Old Ballantruan andas.
I glas numro 4:
Mannochmore 14Y (SWF), 45%, 599 kr
Denna SWF buteljering av Mannochmore kommer från den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail. TWAANG har tidigare haft nöjet att prova den gudabenådade Mannochmore, mums.
TWAANGs noteringar för denna SWF buteljering är som följer. Hög intensitet/eftersmak följt av en hög komplexitet, här flödar mångfacetteringen. Något torr, kryddig och tydliga inslag av fruktighet, citrus, gröna äpplen, torkade frukter mm. Tydliga utslag på benen för fat och trä och vinösitet där vi hittar vanilj, sherry med ett nötigt inslag.
Provningen:
TWAANG har sagt det förr, varför alla dessa slutlagringar? Än en gång visar det sig att det är svårt rent, av omöjligt att slå ett destilleris standard malt med en slutlagring dito. Vill man ha en riktig god malt från Glencadam är vårt råd, välj någon av deras 10Y, 15Y eller 21Y vilka är alla väldigt bra whiskys med 21-åringen som en riktig höjdare. Är du nyfiken så är det inte fel att testa någon av deras slutlagringar.
Att Old Ballantruan skall likna en ung Arbeg vet vi inte vart folk fått det från. Inslaget av rök och torv känns väldigt påklistrat, bifogat som att attachment i ett e-brev. Gillar du rök och bryr dig inte så mycket i övrigt av den whisky du konsumerar, ja då är detta rätta produkten för dig.
Mannochmore 14Y är den ohotade vinnaren för kvällen, den har allt en whisky av god kvalité ska ha. Den är ohotad även när vi väger in priset, det finns bara ett fel med Mannochmore…. och det är att den är så odryg. 700 ml flaskorna verkar vara väldigt små.
Text/Foto: Anders Hallberg