Kvällens provning ägnades till att täppa igen två för TWAANG luckor i det skotska whiskylandskapet, nämligen Glenrothes och Glenturret. Otroligt glädjande var att hela 27 medlemmar hörsammat ordförandes kallelse från andra sidan… Ja, Atlanten vad trodde du?
Glenrothes är beläget i det pittoreska Spey Valley där Rothes är hem till fem destillerier. Förutom Glenrothes finns där Caperdonich, Glen Grant, Glen Spey o Speyburn.
Av de ca 5,6 miljoner liter alkohol som varje år tillverkas vid The Glenrothes Distillery buteljeras endast omkring 2 procent som single malt. Knappt en tredjedel av den nya maltspriten köps av andra blandningsbolag, däribland John Dewar & Sons och Chivas brothers medan resten används i The Erdington Groups egen blandwhiskytillverkning.
På grund av dess höga kvalité är det många blendedsorter som innehåller Glenrothes. Det är den single malt som används som basmalt i bolagets blandwhisky Cutty Sark. Därför ligger också ett besökscenter för Cutty Sark invid destilleriet
Glenrothes ingår även tillsammans med bl a Glenturret o Highlandpark till viss del i Famous Grouse.
Sedan 1994 tappas single maltwhisky The Glenrothes på samma sätt som ett årgångsvin efter destilleringår och inte efter en viss standardiserad lagringålder, alltså mer som en årgångswhisky under betäckningen ”The Glenrothes Vintage Malt”.
En andra expression kallad ”The Glenrothes Selected Reserv” innehåller blandade destillat från olika år samt den tredje som kallas ”The Glenrothes Single Cask”.
Prov nr 1: Glenrothes Selected Reserve, Nr 81686, 485 Kr
Först ut för kvällen att provas var Glenrothes Selected Reserv. Designen på buteljerna säjs ha inspirerats av de buteljer som whiskyproverna förvaras i vid blandningslaboratoriet. Bärande inslag i denna whisky är mogen frukt (plommon o russin), citrusfrukter, vanilj och en svag kryddighet. Med andra ord en mycket prisvärd bekantskap.
Prov nr 2: Glenrothes 30Y Gordon & MacPhail, Nr 86592, 1499 Kr
Ut som nummer två var en buteljering av Glenrothes ingående i “The MacPhails Collection”. I denna 30–åring fanns det jämfört med första provet i princip mer av allt. Mer färg, mogen frukt, blommor och framför allt vinösitet.
Prov nr 3: Glenrothes 1969 Gordon & MacPhail, Nr 86338, 2175 Kr
Ut som nummer tre var också den en buteljering av Glenrothes ingående i “The MacPhails Collection”. Denna gång destillerad 1969 och buteljerad 2010, alltså har den tillbringat 41 år på fat. Jämfört med kvällens andra prov har också denna i princip mer av allt, färg, frukt, blommor och vinösitet. Tyvärr får denna whisky trots detta inte fullt så höga betyg, den känns på några punkter lite överlagrad och dammig.
Prov nr 4: Glenturret 10Y
Som bonusprovning bjöds en 10 årig Glenturret. En i sammanhanget rätt slätstruken whisky som fick noteringarna ”lättdrucken”. Nu skall Glenturret inte dömas utifrån jämförelsen med de tre tidigare proverna. Här sticker framför allt inslagen av blommor ut, en trevlig och lättdrucken whisky vilket är väl så gott betyg som något annat.
Sammanfattning: Till kvällens utropstecken utsågs Glenrothes 30Y Gordon & MacPhail
Text/Foto: Anders Hallberg