Provtemat för kvällen var en fortsättning på tidigare provning ”Den egensinniga whiskyn –Part 2-”, dvs. whisky från John Glasers Compass Box.
Till provningen hade en dold provning av Singleton of Duffton 12Y fogats, denna gång för att först och främst se/hör om den samlade provningspanelen kunde placera den Skottland. Med lite hjälp hamnade den i rätt geografiskt och efter ytterligare hjälp fixades även namn på den provade whiskyn.
Prov nr 1: Compass Box The Peat Monster 46 % Nr 71530, 599 Kr
Först är detta en whisky för den som gillar rök och torv men kanske också en whisky till den som önskar sig inskolad i genren peated malt whisky, för riktigt så rökig är whiskyn inte som namnet vill utge. The Peat Monster hämtar inslaget av rök och torv från Islay destillerierna Caol Ila och Lagavulin, förstärkt med Isle of Mulls rökiga Ledaig och för att balansera upp det hela Speyside-frukt från Glen Elgin. Av smaken kan man ana att största inslaget av torv och rök kommer från Caol Ila. Detta då inslaget av torvrök är på något sätt klar, ärlig och rak. En spännande malt som du som läckergom inte ska missa att prova.
Prov nr 2: Compass Box Hedonism 43% Nr 10165, 725 Kr
Denna whisky är precis som den beskrivs i produktbladet, ”Hedonism is unusual whisky in the Scotch whisky world”. Eller varför inte använda Steffo Törnquists ordspråk i en jämförelse mellan Lord Calvert och Skotsk maltwhisky. ”Lord Calvert har inte ett dugg mer gemensamt med maltwhiskyn Macallan, än vad Bert Karlsson har med Nelson Mandela” vilket skulle i en jämförelse ge ”Hedonism har inte ett dugg mer gemensamt med Skotsk whisky än vad Bert Karlsson har med Nelson Mandela”. Faktum är att det står ”Blended Grain Scotch Whisky” på etiketten men ett minst lika stort faktum är att den är väldigt svår att bedöma och placera samtidigt som den är otroligt spännande och utmanande som många av John Glasers blandningar är.
De allra flesta whiskydrickare får visserligen i sig massor av grainwhisky men utan att veta om det eftersom grainwhisky ingår i varje blended Scotch. Grainwhiskyn används i blandningsindustrin som ”packers”, alltså den del i blandningen som tillför volym och inte karaktär i form av doft och smak. Det märkliga och spännande med denna Single Grain blandning är att den går utanför de gängse grainramarna genom att utstråla tydlig doft och smak som av allt att döma är hämtade från lång tids fatlagring. Denna teori byggs på att Hedonism blandas av 14- till 29-årig whisky från Cameron Bridge, Carsebridge och Cambus som lagrats i nya bourbonfat och begagnade hogsheadfat vilka bränts/kolats inuti för att piggas upp. En väldigt unik och svårbeskriven whisky men med tydliga inslag av vanilj, bakverk, kokos mm, väl värd en tur genom läckerstrupen.
Prov nr 3: Compass Box Great King St 43% Nr 85589, 325 Kr
Namnet till denna blandning är hämtad från adressen till Compass Box registrerade bolagsadress i Edinburgh. John Glaser kallar denna blandning Artist’s blend” och ställer upp fem regler som måste följas för att skapa en nutida kvalitetsblend.
1: Endast högkvalitativ grainwhisky lagrad i first-fill bourbon används
2: Mer maltwhisky än vanligt, minst hälften
3: Högsta kvalité av ek, first-fill American oak casks, first-fill European oak, ex-Sherry butts and new heavily-toasted French oak. Alltså bara first-fill och inget refill
4: Endast naturlig whisky utan karamellfärg eller kylfiltrering
5: Blandningen buteljeras i den traditionella styrkan 43%
Great King St är minsann en karaktärsfull blend, till förväxling lik en maltwhisky. Inslag av frukt, vanilj och rostade fat i ett samspel med en kryddig ton. Väl värd att tryck på beställningsknappen, men kom ihåg att det relativt låga priset är förknippat med buteljens storlek, 500 ml.
Prov nr 4: The Singleton of Dufftown 12Years 40% Nr 415, 329 Kr
The Singleton of Dufftown tillverkas på Dufftown Distillery som uppfördes 1896 i regionen Speyside. Den första oktober 2012 lanserades Singleton of Dufftown 12 Y i Systembolagets ordinarie sortimentet. Whiskyn har sedan den lanserades år 2006 endast varit tillgänglig via taxfree butiker. Dufftown Distillery är Diageo,s näst största destilleri i fråga om produktion räknat efter det nybyggda Roseisle Distillery vars anläggning öppnades 2009. Av de 27 miljoner liter som produceras vid Dufftown går cirka 97% till blandningar som Bells, Dewar´s och Johnnie Walker. The Singleton of Dufftown använder sig av en unik tillverkningsteknik med bland annat lång jäsningstid och långsam destillation, vilket bidrar med en viss finess till whiskyn. Whiskyn lagras på såväl amerikanska som europeiska ekfat. Den speciella formen på flaskan hos The Singleton of Dufftown är inspirerad av den traditionella fickpluntan, och glasets färg återspeglar det blå flintglas som användes vid förra sekelskiftet.
Systembolagets smakbeskrivning:
Smak: Nyanserad, maltig smak med fatkaraktär, inslag av apelsin, honung, torkad frukt, nougat och vanilj.
Doft: Nyanserad, maltig doft med fatkaraktär, inslag av apelsin, honung, torkad frukt och nougat.
Sammanfattning: Till kvällens utropstecken utsågs The Singleton of Dufftown en högklassig malt till ett facilt pris.
Text/Foto: Anders Hallberg