Nyheter

Provning2014-10-14_Webb2Oktobers provning gick under temat ”Nyheter” fast några av flaskorna har möjligen övergått till ”rariteter” istället.. då de kan vara svåra att få tag på.  Denna provning var också uppdelad som en fotbollsmatch i tvåa halvlekar, där första halvlek var med betoningen på sherry och andra halvlek rök. Även en rookie sattes in efter ”45 spelande minuter” och där undertecknad fick byta plats med spritkassören. Om det var ett offensivt eller defensivt byte förtäljer inte historien.

Prov nr 1: Aultmore Dun Bheagan serie ifrån Ian Macleod 50,2 %, 13 åring, Sherry Wood Finish (nr 20231) 529 kr
I matchens första minut så presenterades en Speyside-whisky ifrån Ian MacLeods serie vid namn Dun Bheagan och är en singel malt med fatnr 90502. Denna Dun Bheagan serie i olika buteljeringar är väldigt prisvärda, dock i sk. ”small batch” liten upplaga då. Här noterades koppar i färgen och rejäla sherrytoner. Mer frukt än blommor på denna och ett ordentligt skutt på vinösitetsbenet då.  Av coach-snacket i halvlek så var denna absolut en favorit för kvällen.

Prov nr 2: Tamdhu Destilleri Buteljering 40 %, 10 åring, Sherry Cask (nr 482) 399 kr
Ytterligare en Speyside-whisky som mognat i Sherry Fat nämligen av typen Oloroso och den är en av ”Nyheterna” på Systembolaget. Den har redan vunnit internationell uppmärksamhet, ägarna är fn. Ian Macleod Ltd som figurerande i första whiskyn. Skall producera sin whisky på det gamla traditionella viset och med lätt rökig malt. Här noterades gammalt guld i färgen men annars gav den en liten rund ”mittcirkel” i doft/smak där vinösitet stack ut lite mer.

Provning2014-10-14_Webb1Prov nr 3: Ardbeg Auriverdes Destilleri Buteljering 49,9 %, År okänt (skNoAgeStatement), Ex-bourbon cask (849kr)
Nu har vi övergått ifrån sherry till rök, denna whisky släpptes i juni i år och är sen en tid slutsålt på SB. Nu har vi hamnat på Islay som är kända för sin rökiga whisky. Här har man varje år festligheter som benämns ”Feis Ile” där olika speciella buteljeringar släpps. Detta är Ardbegs svar på detta. Här bestäms 24 karats guld på dess färg, och visst känns det rök när man stoppar dit nosen. Noterades i gruppen, var att jag fick känslan att denna Ardbeg var väldigt platt och tunn för att vara en Ardbeg men visst fanns det vanilj-, citrus-och peppar-smaker och torvinslag men som sagt lite tunn i sin karaktär. Vi konstaterade att Ardbeg har nog sätt sina bästa dagar tyvärr då de senare utgåvorna varit blott en skugga av den ”gamla” tiden.

Prov nr 4: Glen Scotia Peated Destilleri Buteljering 50 %, 14 år, (nr 11119) 482 kr
Nu styr vi kosan åt distriktet ”Campeltown” i Skottland och där Glen Scotia är en av tre destillerier på denna ”halvön” som heter Kintyrehalvön. De övriga är Springbank och Glengyle. Under 1800-talets slut och 1900-talets början var Glen Scotia nästan mer känt än Springbank. Många destillerier i detta område fick lägga ner sin verksamhet under 1930-talet när USA hade alkoholförbud just för att de var en stor importör av denna ädla dryck.

Pga av ökande populäritet av rökig whisky i Sverige har denna flaska släppts endast för den svenska marknaden… dvs Systembolaget.

En maltig doft och toner av vanilj och med goda fatinslag vilket märks att denna legat sina 14 år på bourbon-tunna. Den gav goda fruktinslag och torv om ej i samma kaliber som Ardbeg tidigare. En helt okej whisky som mår bra av några droppar vatten och att man låter den öppna upp sig en aning sk. (10 min förlängning).

Text: Kjell Lindståhl
Foto: Kjell Lindståhl/Anders Hallberg