Lite drygt 50 personer befann sig i spänd förväntan på restaurang Hamnkrogen när tjänsteförrättande ordförande Lennart Helsing hälsade alla välkomna till kvällens provning, speciellt välkomnades Willie Taite och James Steiner båda representerandes Jura Destilleriet. Innan Willie tog över att leda kvällens provning berättade Lennart om whiskyklubben Twaang och hur han och hans bror på tidigt 80-tal för första gången stiftade kontakt med Single Malt Whisky.
Willie Taite inledde lite skämtsamt med att berätta att det är många som frågar honom hur han helst dricker sin whisky och svaret på den frågan är enkel, antigen håller jag whiskyn i vänstra eller högra handen. Willie berättade också att det är många som tycker att han liknar Sean Connery, men det trodde han vad han vill om eftersom det ännu aldrig hänt att en kvinna nattetid knackat på hans hotelldörr.
Därefter spelades en film upp som speglade livet på ön, Isle Of Jura. Med glimten i ögat så berättades det om ön med en väg, en pub, ett hotell och viktigast av allt ett destilleri och att ön bebos av ca 200 innevånare (Diurachs) samt 6000 hjortar. Även öns historia med landstigande vikingar fick vi oss till livs.
Efter att destilleriet stått öde i över 50 år började man åter intressera sig för destillering på ön. 1963 återinvigdes det nya Jura Distillery. Destilleriet hade då utrustats med nya kopparpannorna som är hela 7.7 meter höga. Unikt är också att bådepannorna för Low wine och spirit still är av samma modell och storlek.
Willie återkom flera gånger under provningen att beskriva och jämföra whiskyn med kvinnor. Bland annat får whiskyn inte var allt för ung och heller inte alltför gammal. Willie själv föredrar av den anledningen deras 16-åriga whisky. Börja med att dofta av whiskyn och tillsätt sedan ett skvätt vatten var Willies tips. Han var också noga med att understryka att det är upp till var och en att avgöra vad som är en god whisky.
Willie verkar inte vara en stor beundrare av rökig whisky, detta genom att rynka på näsan då grannöns destillerier nämndes. Däremot tyckte han att de har förmånen med en mycket vacker utsikt, den över Isle Of Jura. Om vi tolkade Willie rätt så är sorterna Prophecy och Exilir lite av en marknadsanpassning.
Willie berättade också att lejonparten av Juras whisky lagras på amerikanska bourbonfat, ”gud välsigne USA”. En del av whiskyn lagras också på sherryfat. På frågan om de höga priserna på begagnade sherryfat menade Willie att priset inte spelar så stor roll då de är begränsade till antalet och utslaget på fatets livslängd är det ingen avgörande faktor.
Som en del i att hedra författaren George Orwell som under sin vistelse på ön, sent -40 tal, skrev romanen Nitton åttiofyra (originaltitel: Nineteen Eighty-Four) lansera nu Isle Of Jura en vintage 1984. Av totalt 1984 buteljer passerar endast 20 av dessa vårt systembolag, detta till det facila priset av 7990 kr. Willies råd var att skyndsamt inhandla minst ett stycke vintage 1984 och att lika skyndsamt dra dig undan för att i din ensamhet göra slut på pavan. Detta för att inget ”bugger” skulle komma för att snylta på din pava.
Willie avtackades sedvanligt med klubbens standar och med tanke på de tack han i övrigt fick av deltagarna när de lämnade lokaliteterna torde det med all sannolikhet varit en lyckad provkväll.
Under kvällen provade sorter i nämn ordning:
1: Jura 10 Y (Nr 84436) pris 401 kr
2: Jura Elixir 12 Y (Nr 484) pris 459 kr
3: Jura 16 Y (Nr 70501) pris 581 kr
4: Jura 21 Y (Nr 85265) pris 1201 kr
5: Jura Superstition (Nr 20485) pris 449 kr
6: Jura Prophecy (Nr 470) pris 499 kr
Text/Foto: Anders Hallberg