Dags för årsmöte för Twaang och då brukar spritkassören plocka fram några extra fina flaskor ur gömmorna. Så var också fallet denna onsdagskväll där det som vanligt vid årsmötet provningen delas upp i två akter, före och efter årsmötet.
Akt 1:
Startade med en Highland whisky från destilleriet Glenesk, som under åren haft en del olika namn Highland Esk, North Esk, Montrose och Hillside. Grundat 1897 och har under resans gång under en tid producerat grainwhisky från 1938-1964. Produktionen upphörde 1985, Glenesk är sällsynt och Diageo som är ägaren har bara vid tre tillfällen släppt buteljeringar från Glenesk och likaså är det ifrån oberoende buteljerare. Glenesk var en viktigt malt för Vat 69 blendwhisky.
Dagens Glenesk ifrån Gordon & MacPhail i serien Connoisseurs Choice(43%) var destillerad 1984 (Vintage) och buteljerad 2008. Kostnaden var på Systembolaget då 1485 kr. Flaskan går att få tag på utländska handlare online på Internet men då för dubbla kostnaden ungefär. Spriten har legat på Refill Sherry Hogsheads i 24 år och i sällskapet tyckte många om denna whisky som upplevdes välbalanserad och ganska komplex och fruktiga toner. Mao en bra start på detta årsmöte.
Prov nummer 2 i första akten bestod av en whisky från Speyside nämligen en Balmenach uttalas Bal May Nack. Grundat år 1824, här har det inte släppts någon officiell buteljering från ägarna alls utan whiskyn är viktig för dess blended Hanky Bannister. Däremot finns ifrån oberoende buteljerare flaskor att hitta. Här har de även börjat tillverkning av Gin sedan 2009 under namnet Caorunn.
Denna Balmenach som provades var även den ifrån Gordon & MacPhail och serie Connoisseurs Choice(43%), destillerad 1999 och buteljerad 2011. Priset 525 kr på Systembolaget. Under 12 år har vätskan legat på Refill Sherry Hogsheads. Här sticker det till lite vid första doftprovet, en smakprofil som gav en ganska rund stjärna med blommighet som sticker ut lite. Kryddig och torr på avslutet.
Akt 2:
Efter att årsmötet avslutats tar spritkassören åter ton igenom att höja kvaliteten ytterligare och drar av folien på en whisky ifrån Cinderella. Denna whisky var en ibland flera som hade ”rökande” åtgång på båten detta år. Isle of Jura Tastival (52%), från deras Whisky Festival 2015. Denna flaska kostade på båten 779 kr och finns kvar på SB för 1195 kr. En sk. Vintage whisky från 1997 till 2015 alltså 18 år på någon som heter Sparkling Wine Casks från Loire Dalen. Lite mörkare i färgen åt gammalt guld hållet har vi torr sherry i smaklökarna denna gång men även saftigt på något sätt enligt mig, här har fatet med mousserande vin satts sin prägel. Isle of Jura som grundades 1810 har ökat sin efterfrågan under senare år efter de släppt lite rökigare utgåvor.
Sist ut denna kväll är ingen mindre än Ardbeg Kildalton (46%) som ingår i ett välgörenhetsprojekt där North Highland Initiative ska samla in pengar till sårbara landsbygdsamhällen, även HKH prins Charles är inblandad. Ardbeg firade sitt 200-års jubileum år 2015 eftersom det grundades 1815. Priset för denna är på SB 1799 kr. Ardbeg Kildalton har fått sitt namn efter Kildalton Cross som är över tusen år gammal keltiskt ikon för både Islay och Skottland.
Ardbeg Kildalton finns även i en version från 1980 som är en raritet idag.
Doften i denna är en rökig symfoni av trärök (vad sa spritkassören ”nedbrunnen villa”?) men även salt, peppar och vanilj. Bourbon och Refill Sherry Fat har används men vi får inte veta dess ålder eftersom det är en sk. NAS whisky som minst ska vara 3år och 1 månad, men efter diskussion kan man tro att det rör sig om whisky som i alla fall har legat 5-6 år på faten. Lite enkel i sin smak och tråkig efter en trevlig doft. Ardbeg har fått kritik efter hård marknadsföring av dessa senaste buteljeringar där att tjäna pengar verkar vara i fokus. Själv väntar undertecknad på en ny Ardbeg 17år.
Avslut: Vinnaren i kvällens provning blev Jura Tasteval, fast många gav även Glenesk sin röst, när det gäller Ardbeg så tycker många att deras standard 10 åring är bättre än deras NAS-släpp.
Text: Kjell Lindståhl
Foto: Anders Hallberg