Understundom uppstår ett behov av att täppa till luckor som trots allt finns bland våra provningsprotokoll. Denna kalla och snörika februarikväll tillfredsställdes ett
sådant behov. De single malts som nu var aktuella finns sällan i destilleributeljering utan vi var hänvisade till obereonde buteljererare, som givetetvis hade plockat ut de ”bästa” faten.
Prov nr 1
Allt-A-Bhainne, 19 Y, 56,1%, nr 84312, Pris 1 578 kr
Destillerad 1999 och buteljerad 2011 av Malts of Scotland, MoS, av Thomas Ewers i den tyska staden Paderborn som ligger ca 10 mil söder om Hannover.
Allt-A-Bhainne (Olt-a-Vain) är ett Speysidedestilleri som grundades 1975 av Chivas Brothers, ett dotterbolag till Seagrams. Det är ett av de minst kända destillerierna och ägarna har aldrig släppt en officiell buteljering från destilleriet. Det byggdes som en modern anläggning för att producera maltwhisky till blendningsindustrin. Sedan något år består hälften av produktionen av en lätt rökig malt.
Destilleriet har fyra pannor, två wash stills och tvåspirit stills. Pernod Ricard tog över destilleriet 2001 och året därpå lades det i malpåse. År 2005 startade produktionen igen.
Prov nr 2
Allt-A-Bhainne, Part Nan Angelen, 21 Y, 46,2%, nr 40160, Pris 799 kr
Folke Anderssons 17:e utgåva av Part Nan Angelen släpptes den 19 januari 2018. De 770 numrerade flaskorna från två fat lär ha tagit slut på en halvtimma.
Om whiskyn berättar Folke så här på Magni Spirits hemsida:
”Det är ett lika känt som hjärtskärande faktum att whisky dunstar. Närmare två procent av den ädla drycken försvinner för varje år den lagras i sitt fat. Denna dyrbara kvantitet som så beklagligt förflyktigas har sedan urminnes tider gått under benämningen ”Änglarnas andel”. Änglarnas andel eller Part Nan Angelen som det heter på gaeliska, är också namnet på vår exklusiva serie whisky. Jag hoppas att du uppskattar den whisky vi räddat undan änglarnas lystmäte!”
Prov nr 3
Glendullan (Speyside), 13Y, 55,5%, nr 84944, Pris 1062 kr
Buteljerades 2015 av den oberoende firman Hart Brothers, som grundades 1964 av bröderna Donald och Alistair. På programmet finns förutom single malts även blended malts, single grain samt en serie som kallas Legend.
Glendullan byggdes så sent som 1972 och ersatte då ett tidigare destilleri från 1800-talet. Glendullan har fått nytt liv som single malt de senaste åren genom lanseringen av Singleton of Glendullan – ett märke som framförallt är avsett för den amerikanska marknaden. Glendullan är en viktig del av Old Parr, en blended som är populär i Japan och Sydamerika. Glendullan är ett av Dufftowns sex producerande destillerier och är vackert belägen vid floden Fiddich.
Prov nr 4
Glenallachie (Speyside), 17 Y, nr 87413, Pris 943 kr
Buteljerades 2013 av A.D. Rattray, som grundades 1868 då Andrew Dewar Rattray började att handla som importör av franska viner, italienska spritsorter och dito olivolja. Firman har etablerat sig som specialist inom blandning och lagring av malt- och kornwhisky.
Glenallachie Distillery är ett ungt destilleri och uppfört så sent som 1967. Chivas Brothers (som ägs av Pernod Ricard) marknadsför endast en officiell buteljering som bara säljs på Chivas egna destillerier. Största delen av produktionen används son en av de viktigare beståndsdelarna i Clan Campbell, en blend som placerar sig strax under topp tio på försäljningslistan, men som är mycket populär i Frankrike.
Sammanfattningsvis fyra bra malter. Om alla hade samma pris så vann prov nr 3, Glendullan överlägset.
Oavsett pris så blev det jämt skägg mellan Part Nan Angelen och Glendullan, även om vi trots allt måste framhålla Folke Anderssons eminenta förmåga att ta fram njutningsbar whisky.
Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg