The Pearls of Scotland

Oktobers månadsmöte lockade 25 medlemmar där temat för kvällen var ”Pearls of Scotland”.

Det oberoende bolaget Gordon & Company är ett fristående företag som specialiserar sig på inköp och tappning av högkvalitativ whisky från skotska destillerier. Det vill säga en ”independent bottler”. Denna serie av tappningar lanseras under namnet ”Pearls of Scotland” och är alltid cask strength (ej nedvattnad). Företaget arbetar även med andra produkter från de brittiska öarna.

Gordon & Company är ett familjeägt företag baserat i utkanten av Glasgow. Företagets grundare Jim Gordon har spenderat över 30 år i whiskyhandeln och är glad över att genom ”The Pearls of Scotland” getts möjlighet att dela sin passion för single cask Scotch Whiskey med distributörer och konsumenter över hela världen.

”The Pearls of Scotland” är ett ständigt varierande utbud av exklusiva single cask-flaskor från några av Skottlands finaste destillerier. Whiskyn buteljeras icke kylfiltrerade i fatstyrka, utan tillsats av färg. Varje flaska är märkt med detaljer som visar månader och år av destillation och tappning, cask nummer och styrka hos whiskeyn. Dessutom är varje flaska individuellt numrerad.

På Gordon och Company tror de att ”The Pearls of Scotland” utbud av cask-styrka whiskyer verkligen återspeglar en pärlas skönhet och sällsynthet.

Glen Spey (Speyside), 56,1% Nr: 87565, 1595 Kr
Glen Spey Distillery byggdes 1885 vid bäcken Rothes av James Stewart. 1969 byggdes destilleriet om och kapaciteten utökades till fyra kittelpannor. Vattnet hämtas från bäcken Doonie Burn och maltet röks lätt. Destilleriet har varken besökscentrum eller visningar. Huvuddelen av destillatet används till blended whisky. Framför allt i J & B. Gordon & Company har specialicerat sig på att nosa upp bra och gammal/mogen caskwhisky hos olika destillerier där denna whisky anses platsa under beteckningen Pearls of Scotland.

Detta prov är destillerat i augusti 1991 och har därefter fått mogna på bourbonfat innan den tappades på flaska i augusti 2015.

Littlemill (Lowland), 53,7% Nr: 87997, 1895 Kr
Littlemill grundades mest troligt 1772 och låg vid foten av Kilpatrick Hills en bit utanför staden Bowling.
Som brukligt för lowlanddestillerier så trippeldestillerade de sin whisky vilket man slutade med på 1930-talet. Littlemill låg i malpåse mellan 1984 – 89. 1994 lades all verksamhet ned och utrustningen monterades ner 1996 och 2004 brann det mesta av byggnaderna ned.

Littlemill buteljerades officiellt som åtta år men oberoende buteljerare har olika åldrar.

Eftersom Littlemill inte längre tillverkas kommer den troligtvis att bli eftertraktad som samlarobjekt så här är det köpläge för den som finner en pava som är till försäljning.

MacDuff (Speyside), 54,4%, Nr: 84847, 1195 Kr
Officiellt grundades Macduff distillery 1962. Det är endast den whisky som tappas av ”independed bottlers” som får kallas Macduff. All annan whisky från destilleriet säljs under beteckningen Glen Deveron.

Destillatet får mogna på bourbon och sherryfat. En del nya och en del refill. Vissa fat bränns även av i den egna tunnbindarverkstaden för att ge en rostad vaniljkaraktär.

Blair Athol (Highlands), 52,5%, Nr: 84769, 1395 Kr
En handfull destillerier är vad skottarna kallar ”spiritual homes” för den blended whisky som deras single malt ingår i. För Blair Athols del är det Bells som är den utan jämförelse mest sålda whiskyn i Storbritannien. Blair Athol ingår sedan 1949 i Bells blended.

Destilleriet uppfördes under 1825 och togs i drift 1826 under ledning av John Roberson. Destilleriet ligger i byn Pitlochry. Närmsta granne är Edradour – ett av Skottlands minsta (och mest välbesökta) destillerier.

Whisky som säljs som single malt lagras i destilleriets egna lagerhus i american barrels och sherry hogsheads. Den whisky som ska ingå i blended whisky lagras på andra platser. Buteljering sker i Leven och Glasgow.

Sammanfattning:
Fyra riktigt bra malter lagrade som single casks där priset i klassen ”Pris Prestanda” gick hårfint till prov nr: 3 MacDuff tätt följd av prov nr 2 Littlemill och nr 4 Blair Athol som båda fick samma antal röster.

I det fallet buteljerna betingat samma kostnad ex 200 kr/buteljen så gick vinsten åter till prov nr: 2 Littlemill med endast två rösters marginal till prov Nr 1 Glen Spey.

Rekommendation:
I Systembolagets beställningssortiment finns ett ansenligt antal olika tappningar av ”The Pearls Of Scotland”. Gör som Twaang, prova dem alla.

Källa: http://www.granqvistbev.se

Text/Foto: Anders Hallberg