Kvällens provning började med att spritkassören utropade japaner, japaner, japaner, japaner vilket var temat för aftonens provning. Med utropet japaner fyra gånger menades att fyra whiskys från Japan skulle provas samtidigt som det var en hyllning till det oslagbara fotbollsreferat av Sven Jerring, japaner, japaner och de lika oslagbara japanerna både vad gäller fotboll men särskilt vid detta tillfälle, whiskyproduktion.
Spritkassören inledde med en historisk tillbakablick av den japanska whiskyn som började med att Masataka Taketsuru gav sig år 1918 ut på en fyra månader lång färd mot Skottland. Där han i det avlägsna landet skulle lära sig hemligheterna kring skotsk whiskytillverkning.
Taketsuru kom från en Sake bryggar familj och hade blivit intresserad av whiskytillverkning och bestämde sig för att inrikta sig helt på detta och räknas nu som den japanska whiskyns anfader. Väl i Skottland påbörjades studier på universiteten i Glasgow där han läste kemi. Som den första japanen någonsin fick han även chansen att studera whisky som lärling då han gjorde praktik på destillerierna och blev med tiden master blender. Han kom att studera whiskytillverkning vid Longmorn och senare Bo’ness Distillery, där blev han särskilt intresserad av graintillverkning i Coffeypannor. Året därpå arbetade han även vid Hazelburn i Campbeltown.
År 1920 återvänder Masataka Taketsuru till japan med sin nyblivne fru Jessie Roberta (Rita), vilken han träffat i Skottland. Väl tillbaka i Japan anställs Takesuru av Shinjiro Torii vid nuvarande Suntory med ambitioner att producerar whisky enligt skotska traditioner vilket också sedan räknas som japans första whisky.
Med tiden vid Suntory går meningarna isär mellan Takesuru och Shinjiro vilket gör att Takesuru startar Nikka Whisky 1934 med det första egna destilleriet Yoichi i Hokkaido. Efter en framgångsrik etablering och utveckling grundas sedan 1969 även destilleriet Miyagikyo som inledningsvis går under namnet Sendai.
Under senare år har, genom genialisk marknadsföring, intresset för japansk whisky ökat så till den milda grad att det är näst intill omöjligt att få tag i äldre buteljeringar och de få som finns till försäljning river stora hål i lädret.
Du som är mer intresserad av det japanska whiskyundret kan läsa en trevlig och lärorik artikelserie i Allt om Whisky, nummer 6-2018, 1-2019 och 2-2019. Du kan också botanisera i japansk whiskyfakta på Symposion AB webbplats http://www.symposionhot.com
Prov Nr1: Miyagikyo RUM Wood Finish, 46%
Miyagikyo är det största av Nikkas destillerier. Det byggdes 1969 och används i dag både för att producera maltwhisky och grainwhisky. Bland annat tillverkar man whisky i en unik Coffeypanna, som ger en mycket fruktig och elegant smak.
Vårt prova av Miyagikyo Single Malt Rum Wood Finish är buteljerad 2017 och har efter avslutad lagring, i huvudsak på ex sherryfat samt en mindre andel nya amerikanska ekfat, legat för ytterligare 12-månaders slutlagring på karibiska romfat. Detta har resulterat i en elegant och smakfull whisky med toner av citrus, mogna frukter och en insmickrande stillsam romsötma. Whisky från Miyagikyo är alltid Orökt.
Prov Nr2: Yoichi RUM Wood Finish 46%
Yoichi ligger en bit från Sapporo på den Japanska Nord – Ön Hokkaido, -och beläget just vid havet. Byggt av tegel och med ett rött tak är det mycket estetiskt tilltalande. Det produceras endast Single Malt Whisky på Yoichi vilken alltid utgörs av ett lätt rökigt destillat, men även kraftigare rökt.
Tillgången till en underjordisk källa och direkteldade pannor är några beståndsdelar i tillverkningen av det som åtskilliga gånger blivit utnämnt till ”Världens bästa destilleri” Yoichi har sitt eget fatmakeri där de skapar och renoverar fat från ny ek, Sherryfat och Bourbonfat.
Prov Nr3: Miyagikyo Sherry Wood Finish, 46%, Viking Line, 1890 kr
Buteljerad 2018 och slutlagrad på ex sherry butts.
Prov Nr4: Yoichi Sherry Wood Finish, 46%, Viking Line, 1890 kr
Buteljerad 2018 och slutlagrad på ex sherry butts.
Sammanfattning:
Fyra whiskys i absolut världsklass där för kvällen de två sista sherrylagrade proverna ansågs mest tilltalande. Och till aftonens absoluta favorit alla kategorier valdes prov Nr 3 Miyagikyo Sherry Wood Finish. En uppmaning till alla whiskykonnässörer (kanske en dum sådan för risken blir att sällsynta buteljer blir ännu mer sällsynta samt ekonomiskt oöverkomlig för min lilla platta plånbok) är att köp all den japanska whisky du ser och kommer över.
Källa: Allt om Whisky och Symposion AB
Foto/Text: Anders Hallberg