Glen Scotia

Kanske, kanske börjar vi krångla oss ur det pandemiska järngreppet, i vart fall just nu till den grad att årets första whiskyprovning kunde genomföras. Mars månadsmöte ajournerades som vanligt för att klämma in klubbens årsmöte. Lika vanligt avlöpte årsmötet utan överraskande nya namn på ledamöter, samma gamla fornminnen omvaldes förutom på en punkt, välkommen Olav.

Så till aftonens provning som var en temaprovning på whisky från Campeltown destilleriet Glen Scotia. Glen Scotia Distillery grundades 1832 och är ett av få överlevande destillerier i regionen Campbeltown som är en liten stad på Kintyre-halvön.

Glen Scotia är lokaliserat mitt i staden Campbeltown. På sin topp i slutet av 1800-talet och fram till 1920 talet fanns det mer än 20 destillerier i denna lilla stad och ett 10-tal destillerier utanför stadsgränsen. Efter den stora branschkrisen på 1920 talet reduceras antalet destillerier i snabb takt och i början på 30-talet är det bara tre destillerier kvar, Glen Scotia, Springbank och Glengyle/Kilkerran.

Campbeltown är också kärleksfullt känt som ”Wee Toon”, och menar att de är den viktorianska whiskyhuvudstaden i världen.

Sedan 1994 ägs destilleriet av Loch Lomond Group som har investerat stort i platsen genom att utveckla varumärket, ökat kapaciteten och utvecklat ett besökscenter för destilleriet.

1: Glen Scotia Victoriana, 54,8%, Nr 40257, Pris 703 kr (idag 2022-03-20 799 kr)

Enligt Glen Scotias webb ska Glen Scotia Victoriana vara en riktig Campbeltown-whisky, inspirerad från den viktorianska tiden. En singelmalt med fatstyrka för whiskykännaren.

Detta är en whisky med ganska hög intensitet och eftersmak och med en viss komplexitet. Mest utmärkande är söta inslag av frukter, torkade aprikoser, honung, gula päron och apelsiner som avslutas med tydlig en fatkaraktär och nötter.

Glen Scotia Victoriana

2: Glen Scotia Single Cask Ruby Port Finish, 55,3%, Nr 11752, Pris 839 kr
Denna whisky buteljerades exklusivt för den svenska marknaden. Whiskyn är destillerad 2012 och buteljerades februari 2021. Den har lagrats på ex-bourbonfat och fått en avslutade finish på 12 månader i en ex-ruby port fat. 310 flaskor släpptes och fatets nummer är 19/660-7.

En ganska komplex whisky med rätt hög nivå på intensitet och eftersmak. Mest utmärkande är inslagen av frukt och blommor. Tydliga toner av röda äpplen och djupa port-vintoner. Lång och fruktig finish med den klassiska kalkiga och peppriga Glen Scotia karaktären. En mycket trevlig och välbalanserad whisky väl värd en läckergom.

Glen Scotia Single Cask Ruby Port Finish

3: Glen Scotia 16Y, 46%, Pris 899 kr

Whiskyn inköpt på Viking Line då den tillhör kategorin ”Global Travel Retail Exclusive”. Whiskyn har legat 16 år på en blandning av amerikanska bourbon-ekfat innan buteljering. En ganska slät och anonym whisky, skriker inte ut någon speciell karaktär utan är mest bara lättdrycken. Mest utmärkande är söta kola-toner, fatkaraktär med inslag av sherrysmaker.

Glen Scotia 16 Years

4: Glen Scotia 1991, 46,7%, Pris 3 499 kr
Även denna whisky inköpt på Viking Line ingående i kategorin ”Traveller Exclusive”. Glen Scotia Vintage 1991 har uteslutande lagrats på bourbonfat

Glen Scotia Vintage 1991 tilldelades år 2020 en utmärkelse i ”Travel Retail Master” vilken drivs av Spirits Business Magazine och syftar till att hitta den bästa spriten inom resehandelsmarknaden

Glen Scotia Vintage 1991

Sammanfattning:
En mycket spännande, rolig och lärorik provning som påvisar Glen Scotias höga kvalité. Dock anser vi att 16 åringen genom det slätstrukna intrycket inte når upp till den klass vi kan eller ska förvänta oss av en skotte av klass. Övriga tre whiskys gör gott ifrån sig.

Provningen avslutades sedvanligt med rundfrågan om vilken av provade pavor föredras oavsett pris och vilken pava som ger mest pang för pengarna (PP) och denna kväll gick båda utmärkelserna till prov numer två, Glen Scotia Single Cask Ruby Port Finish. En mumsigt god whisky med en speciell särprägel som mången läckergom tar till sitt hjärta.

Text/Foto Anders Hallberg