Maj månads whiskyprovning var uppdelad i två akter, första akten skulle ägnas till att ta reda på kvalitén av Sydafrikans whisky, om den ens är drickbar. Akt två skulle två kändisar ställas mot varandra, alltså Bäst i Test (BiT). Till provningen hade 27 förväntansfulla whiskybeundrare anmält sig..
Sydafrikansk whisky
Historian med sydafrikans whisky startar redan på mitten av 1800-talet med en ensam pionjär, Kapten James Sedgwick seglade mot Godahoppsudden. Han startade J. Sedgwick & Co nio år efter det och blev hovleverantör av sprit, tobak och cigarrer. Mellan åren 1989 – 1991 flyttades företagets whiskyproduktion från R & B Distillery i Lyndoch, Stellenbosch, till destilleriet i Wellington som ligger en timmes bilkörning från Kapstaden. Destilleriet fick sitt nuvarande namn, James Sedgwick Distillery, först 2003.
Ansvarig för destilleriet och Master Distiller är Andy Watts. Han är från början engelsman och kom som professionell cricketspelare till Sydafrika tidigt 1980-tal, blev kvar och fick anställning på Farmers’ Winery som i dag en del av Distell Group, Sydafrikas ledande företag inom vin, starkvin och sprit.
Erfarenhet från whiskyframställning skaffade Andy genom att under en period arbeta hands-on på flera välrenommerade destillerier i Skottland. Väl tillbaka i Sydafrika var han fast besluten att bevisa att framställning av kvalitetswhisky inte var förbehållen skottarna.
I dag producerar destilleriet whisky under två varumärken, Three Ships och Bain’s Cape Mountain Whisky, vilka har belönats med flera internationella priser.
BiT
TV underhållning Bäst i Test är visserligen slut för säsongen men det hindrar inte Twaang att genomföra ett blindprov för att kora en av två whiskys som BiT.
Till testet hade Glenburgie 15Y valts att ställas mot Glenburgie 18Y. I testet ingick också ovetandes av testpanelen att se hur stabila vi är i våra stjärnbedömningar. Glenburgie 15Y provades i maj 2019 och frågan var nu också om någon känner ingen den och hur nära kommer vi smakstjärnan från 2019.
Avgör själv här hur nära vi kom Glenburgie 15Y provad 2019 mot Glenburgie 15Y provad 2022.
Och visst var det några för kvällen församlade som ganska snart kunde identifiera Glenburgie dragen, bravo!
1: Bain’s 15 Y Cask Strenght, 52,5%, Viking Line, Pris 649 kr
Den 15-åriga single grain whiskyn börjar sitt liv som Bain’s Cape Mountain Whisky. Bain’s Cape Mountain Whisky är enligt producenten den enda whiskyn i världen som är gjord av 100 % solkysst sydafrikansk spannmål (sun-kissed South African grain). Bain’s Cape Mountain lagras de första tre åren på fat som tidigare använts för bourbon innan den tappas över till en ny uppsättning ex-bourbonfat för ytterligare en två års lagring. Vid framställningen av denna 15-åring lagras whiskyn ytterligare 10 år på äldre amerikansk ek. Alltså är Bain’s 15Y Single Grain en Bain’s Cape Mountain som lagrats ytterligare tio år.
Detta är en whisky med hög intensitet och eftersmak och med en viss komplexitet. Att whiskyn är en grainwhisky avslöjas direkt vid första mötet, tydliga toner och smaker som för tankarna till arrak och/eller rom. Utmärkande är de söta inslag av frukter, russin, bananer, tropiska frukter. Allt sammanflätat med en len varm kryddig munkänsla.
2: Bain’s 18Y PX Cask Strenght, 50,5%, Viking Line, Pris 849 kr
Denna whisky, Bain’s 18Y Single Grain PX Cask Finish, är i grunden den ovan presenterade 15-åring och som fått sin finish med ytterligare tre år på PX-sherryfat.
18-åringen påminner mycket om 15-åringen men med något lite lägre intensitet och eftersmak men med en högre komplexitet. På övriga ben i smakcirkeln presterar denna whisky lite mer på alla fronter. En mycket smakrik och på alla sätt en spännande och trevlig smakupplevelse.
3: Glenburgie (Speyside) 15Y, 46%, Nr 911, Pris 399 kr
Glenburgie är en singel malt som har lagrats 15 år på first fill och refill bourbon fat och är tillsammans med Miltonduff ryggraden i världens näst mest sålda Scotch blended, Ballantines. Glenburgiedestilleriet grundades 1810 och ägs idag av Chivas Brothers (Pernod Ricard).
Whiskyn har en viss komplexitet. Vi finner också inslag av malt och viss fruktighet som honung, aprikoser äpplen samt inslag av vit sparris. Färska fat och trä, en viss nötighet och Tarragona choklad. Vidare finner vi inslag av gräddkola och vanilj.
4: Glenburgie 18Y, 46,7%, Nr 470, Pris 699 kr
Enklast beskrivs denna whisky som en kryddigare storebror till 15-åringen.
Sammanfattning:
Den sydafrikanska whiskyn imponerade stort på oss alla. Vi har tidigare provat Three Ships från destilleriet men dessa två Single Grains står i en klass för sig. På punkten vem av de två som ansågs vara bättre än den andre gick meningarna isär. För de som har en förkärlek till sherry inspirerad whisky var 18 åringen klart att föredra detta trotts prisskillnaden. Övriga pratade sig lika varm om 15 åringen. Alltså två pärlor som är ett måste för en läckergom. Tyvärr finns de inte i skrivande stund att inhandla via Systembolaget. Där finns sedan 20 januari 2020. Bain’s Cape Mountain Whisky i beställningssortiment, ej ännu provad av Twaang men vi vågor oss på en rekommendation. Hittar du någon av de två provade sydafrikanerna rekommenderar vi starkt ett inköp.
Vad anbelangar BiT mellan Glenburgies 15 åring och 18 åring blev det till en början lite platt och avslaget. Sydafrikanerna tog fortfarande stor platts i våra munhålor vilket gjorde att Glenburgie whiskyns budskap till en början inte riktigt nådde fram. 15 åringen levererar riktigt bra i kategorin ”pris prestanda” men att 18 åringen var den Glenburgie som för kvällen föredrogs.
Smaken är som bekant delad som baken. Gör du som Twaang gjort, köp och prova alla fyra whiskys, du blir inte besviken.
Källa: https://folkofolk.se/
Foto/Text: Anders Hallberg