Äntligen, dock lite försenat, kunde Twaang fira med jubileumsprovning sina första 30 år som whiskyklubb. Twaang har genom denna 30-åriga historia hela tiden hävdat att vi är Sveriges äldsta whiskysällskap och något annat har, så här långt, ingen kunnat övertyga oss om. Vi är dessutom mycket stolta över att inte bara vara en klubb för äldre herrars läckergommar, här är alla välkomna bara man fyllt lagligt för intag av alkoholhaltiga drycker.
Jubileumsfesten började som brukligt för ett finare kalas med snittar, skumpa och mingel, alltså riktigt mumsigt. Därefter en bit god mat, ”Ja, minns du” -bildspel och provning, allt i nämnd ordning. Bildspelet som hade till uppgift att spegla klubbens första 30 år visade bl a bilder av gångna gästföreläsare, resor, utflykter och whiskyinköp, både i from av pavor och whiskyfat. Bildspelet funkade lite som alzheimer-medicin, i vart fall för den som satte ihop det. Vi ser fram med spänning mot de kommande 30-whiskyåren med Twaang, vad månde det bli?
Så till själva provning där det bjöds på whisky från samtida födelse med whiskyklubben Twaang, alltså tidigt 1990-tal.
Två första proven kommer från den oberoende buteljeraren Hunter Laing and Company vilken är sprunget ur det anrika Douglas Laing. Douglas Laing startade som oberoende buteljerarare i Glasgow 1948. 1984 dör Douglas Laing och sönerna Fred och Stewart tar över firman. Verksamheten bedrevs framgångsrikt fram till år 2013 då familjeföretaget delas mellan de båda bröderna Fred och Stewart. Fred får fortsätta att använda namnet Douglas Laing & Co och Stewart startar Hunter Laing & Co. När Stewart startade Hunter Laing & Co 2013 så bjöd han in bägge sina söner, Scott och Andrew, i företaget.
1: Glen Keith, 56,4%, Nr:53916, Pris 3 143 kr
Glen Keith Distillery byggdes 1957-58 i en gammal kvarn mitt emot Strathisla Distillery i staden Keith och var då det första nya destilleriet i Speyside sedan 1898.
Det mesta av whiskyn gick till dåvarande ägarna Seagrams blendmärken. Det dröjde sedan ända till 1994 innan en tioåring lanserades. Glen Keith whisky beskrivs som ”light and fruity” och användes i huvudsak till Chivas Regal, Passport och blenden 100 Pipers.
The First Editons:
The First Editions är en serie av single barrels som Andrew Laing förde med sig in i det nybildade Hunter Laing & Co. The First Editions samling av whisky kommer från single barrels och släpps alltid med naturlig fatstyrka, och utan färgning eller kylfiltrering.
Denna whisky levererar i hög grad på benen för intensitet/eftersmak, komplexitet och fruktighet. Whisky har en söt, rundad och mjuk doft av sötma och vanilj, smörbröd och gröna druvor. Allt avslutas med ett angenämt och rundad avslutning.
2: Dufftown, 47,5%, Nr:51894, Pris 3 779 kr
Dufftown Distillery är ett skotsk speyside-destilleri som ligger i epicentret av skotsk whiskys mekka, nämligen Dufftown, Skottland. Destilleriet grundades 1895 som ”Dufftown-Glenlivet Distillery” och ägs för närvarande av Diageo.
Old Malt Cask Serien:
Old Malt Cask Serien har funnits sedan 1968. Faten till dessa buteljeringar är från det egna lagerhuset och personligen utvalda av Stewart Laing. I företagets buteljeringsanläggning så behandlar man dessa fat enligt Stewart Laings ordspråk ”no colouring – no chill filtration – no nonsense”.
Likaså denna whisky levererar med rejäla utslag på benen för intensitet/eftersmak och komplexitet. Även benen för spannmål, fruktighet, blommighet och vinösitet står utöver det vanliga. Whiskyn är behagligt maltig, med inslag av sötma och nötter.
3: Cameronbridge, 49,5% Nr:4144501, Pris 1669 kr
Cooper’s Choice har buteljerat denna 30-åriga grainwhisky. Whiskyn destillerades i september 1992 och har vilat sin tid på ett ex-bourbonfat med nr 115066 innan det buteljerades i 240 flaskor varav 120 pavor sökt sig till Sverige och släpptes på systembolaget 21 juli 2023.
Destilleriet Cameronbridge ligger inte långt från Edinburgh. Destilleriet är Skottlands största graindestilleri och producerar ofattbara 140 miljoner liter sprit om året. Detta gör Cameronbridge till ett av världens största destillerier. Årsproduktionen är ungefär tio gånger större än det stora singelmalt-destilleriet Glenlivet. Whiskyn som pumpas ut ur Cameronbridge användas främst i Diageos många blended-whiskys. Däribland Johnnie Walker, J&B, Bell’s, Black & White, Vat 69, Haig, White Horse för att nämna några i en lång rad av blended whiskys med bas av Cameronbridge grainwhisky.
För kvällen ytterligare en whisky som levererar på benen för intensitet/eftersmak och komplexitet men även benet för fruktighet står ut mer än vanligt. Här finner vi angenämt söta toner av vanilj och mjölkchoklad med en viss hint av kokos. Att en grainwhisky kunde vara så mumsig blev överraskning för många av oss admirers.
4: Ardbeg Alligator 51,2% NR:10426, Pris (År 2011) 799 kr, nu ca 6-8000 kr
Termen ”Alligator” kommer från kolningsgraden på faten. Amerikanska tunnbindare anger kolningen i tre grader, nämligen lätt, måttlig och kraftig. Den sistnämnda graden brukar också kallas alligator, eftersom träet är så kraftigt bränt att det liknar mönstret på en alligators hud. Problemet är att samma term inte alltid definieras på samma sätt vid olika tunnbinderier. Huvuddelen Ardbeg Alligator har mognat enligt skotsk tunnbindare i ”level 4” – fat vilket är den intensivaste typ av kolning du kan uppnå.
Ardbeg Alligator maxar om inte till 100 % på alla smakstjärnans ben men så till den grad att vi sällan eller aldrig tidigare noterat ett så välpumpad stjärna.
Vad gäller smak/doft/upplevelse går det inte att beskriva på bättre sätt än det Ardbeg själva gör ”Lurking within is an Ardbeg of hidden depths. Extremely fierce charring of the cask has imparted additional smoky, barbeque flavors, giving Ardbeg Alligator a unique, spicy bite that’ll catch you unawares. Charge your glass with a splash of water and roll it around and around in your jaws!”.
Detta är en whisky som för peated-älskande whisky-admirers är svårslagen. Om/när du finner en pava till salu och din plånbok tillåter det köp den, om den inte gör det köp ändå! Idag, februari 2024, får du räkna med det facila priset av 6 000 – 8 000 kr.
Postludium:
Provningen avslutades sedvanligt med rundfrågan om vilken av provade whiskys föredras om priset på pavorna varit det samma för de fyra (exempelvis 200 kr/pavan) och vilken pava som ger mest pang för pengarna (PP). I fallet samma pris per pava valdes, med stor övertygelse Ardbeg Alligator. Medan mest Pang för Pengarna (PP) gick till whisky Nr 3: Cameronbridge 30Y.
OBS! Valet av PP-whisky gjordes till uppskattade dagspriser, alltså Ardbeg Alligator till ett cirkapris av 7500 kr.
Till saken hör att det är få whiskyklubbar likt Twaang vars generösa medlemmar skänker whiskys för att provning. Men så är fallet för provningens två sista prov, Cameronbridge 30Y och Ardbeg Alligator. Ett speciellt och varmt tack till dessa donatorer.
Som vanligt önskar Twaang att du bildar dig en egen uppfattning genom ett inköp av ovan nämnda whiskys. Detta för att bilda dig en egen uppfattning, du blir inte besviken.
Text/Foto: Anders Hallberg