Enligt Twaangs traditioner är mars-mötet förutom medlemsmöte även ett årsmöte. Att rubba denna förträffliga tradition har ännu så länge endast corona-viruset åstadkommit och eftersom 2024 inte är klassat som ett corona-år så kunde årsmötet genomföras traditionsenligt. Alltså iscensattes aftonens medlemsmöte med insprängt årsmöte med lika sedvanlig avsmakning av whisky uppdelat i två akter, före och efter årsmötet.
TWAANG har under en lång rad av år varit ansluten till Svenska Whiskyförbundet (SWF) och som medlem i Svenska Whiskyförbundet får vi bl a tillgång till unika SWF buteljeringar. Så denna aftons provning skulle fyra av dessa buteljeringar avsmakas och stjärnbedömmas.
1: Arran Single Sherry Butt 2003 (SWF #32), 59,8 %, Pris 1249 kr
Genom Symposion och SWF erbjöds år 2020 en exklusiv sherry-lagrad Arran på full fatstyrka. Arran, som är beläget i byn Lochranza på ön Arrans nordsida, var först ut i vågen av ”nya” destillerier. När man drog igång produktion 1995 var man faktiskt det första nystartade destilleriet i Skottland på tjugo år.
Arran var tidigt ute med spännande fatlagringar och fick tidigt ett mycket bra rykte för sin innovationslust och kompromisslöshet för vilket man bland annat blivit utsedd till Whisky Distiller of the Year.
Fatet som Svenska Whiskyförbundet valt ut var det första som fylldes år 2003 (Cask No 1) och buteljerades på full fatstyrka efter sjutton års lagring på sherryfat. Förutom klassisk sherrykaraktär kännetecknas denna elegant sammansatta whisky av tydlig fatkaraktär med inslag av mörk choklad, arrak och mogna sommarbär.
Förutom från prospektet ovan nämnda smak och doftnoter noterade kvällens Twaang-panel smaker/toner av peppar, lakrits, sherry och choklad samt att några droppar vatten gjorde att whiskyn ännu mycket mer förträfflig.
2: Benromach Vintage 2010 (SWF #36), 50%, Pris 689 kr
Även detta erbjudande kom genom Symposion där vi erbjöds år 2022 en härligt balanserad medelrökig Benromach. Det är whisky från 2010 som blivit ca 11 år vid buteljering. Det är en mix av flera first-fill Sherry- och Bourbon-fat, detta för att få upp antalet flaskor.
Benromach utanför Forres tillhör Speyside och återstartades av Gordon & Macphail 1998. De skapar en råsprit som typiskt är lätt rökig (ca 12 ppm) så som Speysidewhisky var förr. Precis som för Gordon & Macphails oberoende buteljeringar är man här väldigt noga med vilka fat man använder, och Sherryfaten väljs och importeras direkt från Spanien. För att ge lite mera tryck i smaken buteljeras denna whisky på 50% i stället för de 43% som standardbuteljerna har.
Smaken är välbalanserad med klara sherrytoner och en härlig rökton som ger en god whisky med en härlig munkänsla.
Till prospektets omdöme vilket Twaang-panel instämde väl i noterades även toner av citrus och päron.
3: Secret Speyside 20Y (SWF #37), 44,5%, Pris 1470 kr
Tillsammans med Svenska Eldvatten och buteljeraren Sansibar erbjöds vi en ”Secret Speyside” på drygt 20 år. Det är whisky från två Sherry butts från 2001, en typisk distingerad och vällagrad sherrywhisky med härliga kakaotoner från ett destilleri som tyvärr inte får avslöjas, dock kan den vara från probably speysides finest distillery. Faten buteljeras vid den fatstyrka de har, ca 44-45%.
Sansibar Whisky drivs av Jens Drewitz och har många högklassiga buteljeringar bakom sig, bland annat via whiskyklubben Slainte.
I denna Whisky finner också kvällens Twaang-panel dominerande inslag av citrus, lime och vanilj. Någon nämner också noter från karamellen ”Kungen av Danmark”.
4: Secret Islay NAS, (SWF #38), 50%, Pris 695 kr
Tillsammans med Symposion AB och buteljeraren The Vintage Malt Whisky Co fick vi ett erbjuda om en Kilnaughton Cooper’s Choice. Whiskyn destilleras på sydkusten på Isle of Islay och buteljeras som en ”Secret Malt” utan namngivet ursprungsdestilleri. Whiskyn är lagrad på rödvinsfat från Rioja och är kraftigt torvrökig med inslag av rostade kryddor, fruktkaka, honung och tjärpastill.
Kilnaughton kallas en del av Islay strax utanför Port Ellen. Där vid Kilnaughtonbukten ligger också tre stora Islaydestillerier, Lagavulin, Laphroaig och Ardbeg som på ett pärlband. Tanken är inte långsökt att det är något av dess destillerierna som nu har blivit förvandlade till en Kilnaughton, vem vet?
Sammanfattning:
SWF-buteljeringarna har genom åren varit intressanta och hållit hög kvalité, så även dessa fyra buteljer. Den i kvällens provningen som stod mest ut och som är någon form av vattendelare var prov nummer fyra, Secret Islay Kilnaughton Cooper’s Choice. Av TWAANG,s erfarenheter blir sällan eller aldrig whisky bra av att lagras på vinfat. Det är som karaktären från vinfatet inte gifter sig med whiskyn utan ligger ovanpå som ett gammalt löst plåster på whiskyn. Men som det så många gånger tidigare sagts, smaken är som baken, delad.
Provningen avslutades sedvanligt med rundfrågan om vilken av provade whiskys som föredras till priset av 200kr och vilken pava som ger mest pang för pengarna (PP). Svaret på båda frågorna blev Benromach Vintage 2010 (SWF #36). En mycket trevlig whisky som har allt en Whisky-admirers kan begära.
Text/Foto: Anders Hallberg