Svensk Whisky, inte bara Ådalswhisky

Denna provning var ursprungligen tänkt som en uppföljning eller om man så vill ”kompletterande” provning av whisky från Ådalserien ”The Origins”. Tyvärr kom för spritkassören en helt oplanerad pandemi i vägen för den planerade uppföljning, men nu nästan på dagen fem år senare blev det av. Aftonens provning kompletterades med ytterligare några svenska whiskys. Till provningen hade 23 tappra och förväntansfulla admirers anslutit, detta trots rådande snöstorm i stationeringsorten för Twaang.
Spritkassören inledde provningen med ett resonemang om buteljernas volym som de svenska gudadropparna tappas upp på. Buteljer om 500 ml verkar vara en defacto standard för svenskproducerade alkoholdrycker, detta oavsett om det gäller Whisky, Gin etc.
Vad kan orsaken till detta må vara?
– Krympflasion
– Försäljningstrick (lättare att en pava slinker ner i en debiteringskänslig börs)
– Lägre pris så att folk vågar bekosta ett avsmak
– Få upp antalet pavor per batch (alltså tillåta fler bekosta ett avsmak)
– Eller är det så enkelt att våra producenter fått ett anmaning från Socialstyrelsen
På denna punkt kunde vi inte, av naturliga själ, med stor sannolikhet fastställa orsaken till den uppkomna ”defacto standard”. Har du någon gång svårt att somna kan denna fråga vara ett bra icke fråga att somna till.

1: High Coast Berg, 50%, Nr 84917, Pris 549 kr
Serien The Origins, där Berg ingår som en av fyra (Älv, Timmer, Berg och Hav), ska vara en hyllning till The High Coast Whisky ursprung vid Ångermanälvens strand, där älven möter havet och timmer flottats i generationer mellan Höga Kustens dramatiska berg.
Berg lagras på PX- och bourbonfat. Vanligtvis fylls PX-faten med whisky som först lagrats på bourbonfat. Efter ytterligare lagring får whiskyn en tongivande karaktär av PX-sherry.
För att få rätt karaktär på buteljeringen kan även whisky från bourbonfat eller fulltidslagrad whisky på PX-fat tillsättas i en batch.
Whisky börjar för oss whisky admirers med stort utslag på benet för intensitet och eftersmak som följs upp av stor fruktighet i form av päron, torkade frukter (russin, aprikoser m fl). Vidare finner vi tydliga inslag av sötma som vanilj, kola och choklad.
Den av oss som har förkärlek till orökt whisky med noter av inslag av sherry får under inga omständigheter missa High Coast Berg, köp och njut.

High Coast Berg

2: High Coast Hav, 48% NR: 82509, Pris 499 kr
Strax nedanför destilleriet rinner Ångermanälvens klara vatten ut i havet. Med sin perfekta balans mellan det rökta och det orökta är Hav en hyllning till just detta. Hav är likt alla buteljeringar från High Coast varken färgad eller kylfiltrerad.
Även denna whisky drar iväg bra på benet för intensitet och eftersmak men inte riktigt till samma höga nivåer som Berg. Komplexiteten sticker dock iväg lite till jämfört med Berg.
När vi provar denna whisky ropas det högljutt i lokalen om Grape och massor av citrus, vidare finner vi inslag av kryddor, vanilj, nötter och som toppas med ett lätt angenämt inslag av torv och rök.

High Coast Hav

3: Bergslagens Sherry Darling Peat Ferie 6 Y 46% , Nr: Pris 595 kr
I januari 2024 bytte Bergslagens Destilleri officiellt namn till Lihnell´s Distillery AB. I samband med namnbytet flyttade man till nya lokaler på Hjälmarsberg Säteri.
Det blivande Lihnell´s Distillery AB startade sin verksamheten 2010 i Nora under dåvarande namnet Bergslagens Destilleri med whisky importerad från Skottland. För vidare verksamhet var det tänkt att där använda från försvarsmakten övergivna bergrum. Efter lite pekuniära bekymmer flyttades verksamheten in till gamla slakterilokaler i Ormesta Örebro. Under sommaren 2016 genomfördes en unik spritaffär då Bergslagens Destilleri köpte hela Grythyttan Whiskys lager med whisky. Lagret flyttades in till Örebro för att lagras vidare inför senare buteljering och är numer efter namnbytet i Lihnell´s Distillery AB,s ägo.

Bergslagens Sherry Darling Peat Ferie 6 y.o 46% är en 6-årig whisky är producerad vid nedlagda destilleriet Grythyttan och som mognat på 50-liters fat ex-sherryfat av amerikansk vit ek och som tidigare innehållit Oloroso sherry från provinsen Cádiz i Andalusien i södra Spanien. Den buteljerade whiskyn består av fat med rökigt destillat om 16 och 50 ppm.
Denna whisky ger oss admirers en udda whiskyupplevelse, inte på något sätt oangenäm men en annorlunda/unik resa genom whiskyglaset. Någon i församlingen påminns om den franska läckerheten Dion-senap. Whiskyn upplevs som lätt rökig där benet för fruktighet är det mest karaktäristiska med inslag av torkade frukter, russin och fikon. Även inslag av läder i form av läderklädsel från Jaguar E-type hittas under benet för tung doft.
Enligt Lihnell´s Distillery webbsida är whiskyn slutsåld men skulle du få tillfälle att använda en del av dina pekuniära tillgångar på en pava av nyss omnämnda whisky, gör som Twaang, slå till!

Bergslagens Sherry Darling

4: Gotland Whisky Isle of Lime Trullaik 48%, Nr: 32819, Pris 546 kr
Namnet Isle of Lime ska syfta på den kalkstensgrund Gotland vilar på. Gotland Whisky Aktiebolag bildades 2004 för att ta fram Gotlands första whisky. I Roma Sockerbruks gamla industrilokaler skapades ett modernt destilleri för att kunna producera ekologisk maltwhisky.

Trullaik är en blandning av Gotland whisky som har legat på färska ekfat av amerikansk och ungersk ek. Den amerikanska eken (Quercus Alba) ska ge vanilj och honungstoner medan den ungerska eken ska bidra med en pepprig smak och avslut.

Whiskyn har fått namnet efter en ek som heter just Trullaik. Eken finns på den norra delen av Gotland, mellan socknarna Hall och Hangvar. Där reser sig en urgammal ek som sägs funnits där sedan vikingatiden och som genom tiderna fungerat som en offerplats.
Denna Trullaik ger ifrån sig bra på vårat ben för intensitet/eftersmak och med ganska stor del av komplexitet. Vi får intryck av att de färska faten ger ifrån sig en del nya/tydligare toner än vi normalt upplever av en malt-whisky, absolut inte oangenämt med lite annorlunda. Toner eller om du så vill tydliga inslag av peppar, både röd och svartpeppar. Vidare är whiskyn något sträv vilket vår uppfattning kommer från de färska amerikanska ekfaten detta i form av inslag av tanniner, cederträ och en hint av vanilj.
Gotland Whisky har ett knippe fler intressanta whiskys att erbjuda till provning. Twaang lär återkomma på den punkten. Fram till dess gör du klokt i att skaffa dig en egen uppfattning.

Gotland Whisky Isle Of Lime Trullaik

Postludium:
Att det tidigare resonemanget om krympflasion kan pavorna Berg och Hav från High Coast få symbolisera. När dessa inköptes, oktober 2019, fick vi en pava innehållande 700 ml whisky till samma pris som dagens 500 ml pavor av Berg och Hav.
High Coast Whisky skall ha ett extra stort förtjänsttecken som så noggrant ”VDN” sina produkter. Om du går in på deras webbplats får du i detalj, kanske rent av på atomnivå, reda på hur deras produkter framställts. Sådana detaljer som hur hjärtat skärs vilket andra destillerier anser vara affärshemligheter. Extra allt till High Coast Whisky.
Twaang,s provningar brukar traditionsenligt avslutas med en omröstning om vilken av provade whisky föredras om priset på pavorna varit det samma för de fyra (exempelvis 200 kr/pavan) och vilken pava som ger mest pang för pengarna (PP). Svaret på båda frågorna blev denna kväll med överväldigande majoritet High Coast Berg. En för oss i lagomlandet Sverige lagom avstämd whisky på alla dess strängar, mums så mumsigt.
Sedan att High Coast Destillery ligger i samma landskap som The Whisky Admirers of Angermannia gör oss stolta som en klockarkatt.

Text/Foto: Anders Hallberg