Denna majprovning börjar med dold provning där deltagarna genom åren insupen kunskap ska försöka fastställa dess ursprung och namn. En förförisk mustig whisky eller whiskey då vi ej visste vad glasen innehöll och vart det kan komma ifrån, röster hördes om irländsk whiskey någon utropade Miltonduff. Från provet kunde vi notera en del frukt, torrt hö mindre blommor än frukt samt färsk tobak och krutrök ifrån KA5 övningsområde kanske. Vit choklad gick också att finna. En välbalanserad whisky med lite rök och diskret sötma, vad är det vi sätter i strupen?
Spritkassören gav efter en tid lite ledtrådar i form att det på etiketten gick utläsa ”whisky” vilket skulle leda oss in på skotts whisky. Snart fick vi också veta att det var en 40% blandwhisky vars oförändrade originalrecept var sedan 1910. Ytterligare ledtråd var att säljstarten för whiskyn skedde det år då whiskyklubben Twaang grundades, alltså 1993.
Efter lite olika förslag kom så äntligen rätt sort på någons läpp, Ballantine’s Finest. En av de första förslagen, Miltonduff, var alltså inte så illa då den till stora delar ingår i blandningen Ballantines och kanske också ett bra betyg att misstas som en single malt.
Prov Nr1: Balllantine’s Finest, 40% Nr: 404, 259 kr
Säljstart:1993-10-01
George Ballantine startade en livsmedelsaffär 1827 i Edinburgh. I sortimentet fanns även en del vin och spritsorter. Hans tre söner hade börjat arbeta i familjefirman och 1865 öppnades en ny affär i Glasgow. Det är under denna tid som George har möjlighet att koncentrera sig mer på att blanda egen whisky. 1895 erhöll man ”Royal Warrant ” av drottning Victoria. Ballantine’s Finest lanserades 1910 och originalreceptet används fortfarande.
Poängen med kvällens fortsatta provning var att försöka identifiera tre av Ballantine’s grundmalter, Glenburgie, Miltonduff och Glentauchers. Spännade, ska det lyckas?
Prov Nr2: Glenburgie 15Y (Speyside), 40% Series No: 001, Nr: 911, 399 kr
Säljstart 2017-12-01
Glenburgie är en singel malt som har lagrats 15 år på first fill och refill bourbon fat och är tillsammans med Miltonduff ryggraden i världens näst mest sålda Scotch blended, Ballantines. Glenburgiedestilleriet grundades 1810 och ägs idag av Chivas Brothers (Pernod Ricard).
Whiskyn har en viss komplexitet. Vi finner också inslag av malt och viss fruktighet som aprikoser äpplen samt inslag av vit sparris. Färska fat och trä, en viss nötighet och Tarragona choklad.
Så till frågan, går det att ta ut en av Ballantine’s grundpelare, Glenburgie?
Ja, visst går det. Ballantine’s fruktighet går att härröra till Glenburgie.
Prov Nr3: Milltonduff 15Y (Speyside), 40% Series No:002, Nr:318, 399 kr
Säljstart 2018-06-01
Återigen en Singel malt och denna är lagrad 15 år på fat av amerikansk vit ek.
Med sina dryga 5 miljoner liter per år, är Miltonduff (grundat år1824) det näststörsta destilleriet i Chivasgruppen efter Glenlivet. Tillsammans med Glenburgie, anses whiskyn från Miltonduff vara den viktigaste för Ballantines karaktär. Från 1964 till 1981 fanns här även ett par så kallade Lomondpannor och den speciella whiskyn från dessa fick namnet Mosstowie och går fortfarande att få tag på med lite tur.
En välbalanserad whisky med toner av saltlaktris från start. Inslag av bananer, torkade äpplen och mer blommor här än i Glenburgien. Lite oangenäm doft, ingen rök här heller men en del honung med söt doft en del röda bär och med en kryddig avslutning.
Och även här går det tydligt att ta ut Ballantine’s släktskap till Miltonduff.
Prov Nr:4 Glentauchers 15Y (Speyside), 40%, Series No:003, Nr82425, 449 Kr
Säljstart 2018-10-08
De två viktigaste destillerierna som brukar nämnas när det gäller Ballantines blended scotch är Glenburgie och Miltonduff. Glentauchers är det tredje och faktum är att hela produktionen går in i denna blend. Ägarna, Chivas Brothers, har aldrig brytt sig om att släppa någon officiell buteljering.
På Glentauchers görs allt arbete fortfarande för hand. En av anledningarna är att behålla de traditionella kunskaperna, vilket kan komma till pass om något oförutsett skulle hända på något av de mer modernt utrustade anläggningarna. Alla teammedlemmar skolas regelbundet i Glentauchers destilleri.
Denna Singel malt är den tredje i Ballantines serien och har lagrats 15 år på så kallade ”traditional casks” vilket menas att det är amerikanska bourbonfat.
Även denna en fin och trevlig maltwhisky med inslag av citrus, lime och med rund sötma i smaken, blommig nyans i doft.
Även här går det, men inte lika tydligt att ta ut Ballantine’s släktskap till Glentauchers.
Sammanfattning:
Miltonduff 15 Years utsågs till aftonens mest prisvärda whisky, den tar också hem spelet i kategorin ”samma pris” ex 200 kr/buteljen. Avslutningsvis ansågs alla provade whiskys vara bra som bjudwhisky.
Text: Anders Hallberg/ Kjell Lindståhl
Foto: Anders Hallberg