Inte bara maltwhisky, fyra alternativa grödor

Kvällens provning handlade en hel del om en whiskyvärld i förändring. Antalet destillerier har mångfaldigast flera gånger om på förhållandevis kort tid. Vi har sett nya destillerier startas upp i stort sett i alla världsdelar. En del av dessa har vi redan provat som exempelvis whisky från Sydafrika, Filippinerna, Finland för att nämna några av dem. I USA har det startats upp ett 1000-tal destillerier under de senaste åren. Även i Skottland tillkommer det nya destillerier i rasande takt.
I denna tillväxt av nya destillerier finns också ambitionen att på något sätt särskilja sig från mängden och tänka nytt. För skottarna kan detta bli lite knepigare på denna punkt då lagstiftningen är tydlig för hur Skotts whisky ska framställas, en lagstiftning som vi sett försök att runda. För destillerier inom EU är lagstiftningen inte fullt så rigid, utan tillåter att mognadsprocessen sker på fat av ”trä”, alltså inte bara ek-fat. Exempel på dessa ambitioner finns på nära håll med bl a Agitator som lagrar whisky på kastanjefat eller det lilla nystartade Fors destilleri i Ångermanländska Köpmanholmen genom att där använda en blandning av vete och korn och svensk ek i faten. All denna experimentlusta jorden runt har berikat världens whiskykarta med nya och nygamla whiskytyper.
Twaang har också en uttalad ambition om att INTE var en snobbklubb där endast single-malt-whisky provas. Så kvällens provning är tänkt att stifta bekantskap men några av uppstickarna vilka producerar whisky från alternativa grödor.
Kvällens provning lockade 23 av Twaang,s medlemmar vilka bjöds till en resa med whisky framställd på alternativa grödor.

1: Abasolo Corn Whisky (Majswhisky), 43%, Nr 84317, Pris 538 kr
Under året 2020 har Abasolo Corn Whisky kommit till Sverige. Abasolo är det första destilleriet i Mexiko som specialiserats sig enbart på whiskyproduktion.
Abasolo whisky produceras på ett unikt sätt och bygger på nixtamalserad majs. Nixtamalisering av majs är en 4000 år gammal bearbetningsteknik från Sydamerika där majskärnorna kokas i timmar i kalkrikt vatten innan de är lämpliga för vidare bearbetning.
Det erhållna majsdestillatet lagras på nya rostade och använda ekfat i ett öppet lager med lätt tak och inga väggar där temperaturfluktuationer och växlande förhållanden ger en unik åldringsprofil innan Abasolo buteljeras efter 2,5 år. Vilket i Skottland och inom EU inte skulle räknas som en whisky men som verkar funka fint i Mexiko.
Det är nästan omöjligt att jämföra denna whisky med någon annan whisky och är lite trickig för oss Twaang,are att sätta värden på smakstjärnans alla ben. Exempelvis benet för spannmål skall alltså inte vara korn-malt utan majs.
Denna whisky ger på benet för intensitet och eftersmak en ung, pigg, kryddig inledningen men hänger inte kvar speciellt länge. Vi kan också hitta noter från dess spannmål (majs) samt söta toner av citrus. Torvinslag är av naturliga skäl obefintliga, noter från de nya rostade faten finner vi också men är inte av det kraftfullare slaget.

Abasolo Corn Whisky

2: Millstone Rye 100 (Rågwhisky), 50% NR: 85300, Pris 888 kr
Millstone produceras vid det Nederländska destilleriet Zuidam Distillers som startades 1975 av Fred Van Zuidam. Millstone 100 Rye Whisky är en “singel råg” whisky. Som namnet indikerar är det tillverkat av 100% Råg, ”51% är omältat råg medan 49% är mältat råg”.

Vad står då 100 för i namnet?
Att den är buteljerad på 100 proof (50% ABV),
Att den har legat 100 månader på nya amerikanska ekfat
Att den är tillverkad av 100% råg
Att den är till 100% Small Batch
Att den är till 100% mald vi holländska vindmöllor
Att den är till 100% destillerad i Pot Stills
Att den är till 100% lagrade på nya amerikanska ek-fat
Att den är till 100% hantverksmässigt framställd

Alltså ett whiskykoncept som påminner om High Coast 63 där det mesta från produktionen anknyter till talet 63.

Whiskyn har en god portion av intensitet och eftersmak i form av kryddiga/peppriga smaker. Även här får vi tänka lite annorlunda på benet för spannmål, då vi hittar noteringar av rågen. Noter finns av fruktighet, citrus och honungssöt. Också en god portion av fat-trä hittar vi i noter av vanilj och ek.

Millstone Rye 100

3: Bernheim Original Wheat Whiskey (Vetewhisky) 46,3%, Vildmedvin.se Pris 992 kr
Strax väster om centrala Louisville ligger Heaven Hills Bernheim Distillery, det största oberoende, familjeägda Bourbon-destilleriet i världen. Här produceras alla stilar och typer av amerikansk whisky. Bernheim är ett stort destilleri som producerar ca 73,000 gallons av “new make” whiskey per dag. Ett gallon är ca 3,78 liter vilket ger ca 276 000 liter om dagen, en ansenlig mängd. Bernheim Distillery har tre destillationspannor i koppar som är av modellen kolonn. Var och en är 6 fot i diameter och 70 fot hög, alltså ca 21 meter höga och 1,8 meter i diameter.
Bernheim Original Wheat Whiskey lagras i 7 år i traditionella öppna ”rickhouses”. Rickhouses är en speciell modell av lagerbyggnad som har en typ av fasta kassetthyllor eller rack som träfaten rullas in i.
Denna whisky ger en mild, len och lite tillbakadragen upplevelse på benet för intensitets och eftersmak. Vi hittar också noter från spannmålet som här är vete. Vidare finner vi lite noter av liljekonvalj, nejlikor och söta toner av honung samt toner av vanilj och ek.
Whisky framställd från vete används rätt frekvent i cocktails vars ursprung kommer från New York men går efter detta prov bevisligen bra att dricka rent.

Bernheim Original Wheat Whiskey

4: Koval Millet Single Barrel (Hirswhisky) 40%, Nr: 85739 Pris 695 kr
KOVAL Distillery grundades 2008 i Chicago och tillverkar en rad whiskys, gin och annan special-sprit med unika ekologiska spannmål.
KOVAL är det första destilleriet i USA som använder hirs, ett uppskattat spannmål i Asien och Afrika, i sina whiskysorter. Med en vört bestående av 100 % hirs i kombination med KOVALs speciella destillationsteknik som ska vara designad för att framhäva den sanna smaken av spannmålen erbjuder KOVAL Millet oss whiskyälskare en verkligt unik dryckesupplevelse. KOVAL destillerar med en specialbyggd pot-still handgjord i Tyskland av Kothe Destillationstechnik.
Denna whisky ger vid första doftprovet en unik upplevelse, en doft som vi inte känner igen från whiskyprovningar, inte oangenäm utan bara unik. Vad anbelangar intensitet och eftersmak finns det inget att rapportera hem om. Lite mer finns det på benet för fruktighet där vi hittar noter av gula päron och citrus. Dofter finns också av tobak närmare bestämt Borkum Riff. Whiskyn avslutas med noter av nötter och vanilj och en ren och ljus finish.
Någon i kvällens panel påminde om att det var just en kvist av hirs som burfågeln undulaten ofta blev matad med. Om det blev något extra kvitter efter denna whisky låter vi vara osagt.

Postludium:
Provningen avslutades sedvanligt med rundfrågan om vilken av provade whiskys föredras om priset på pavorna varit det samma för de fyra (exempelvis 200 kr/pavan) och vilken pava som ger mest pang för pengarna (PP). Svaret på båda frågorna blev Millstone Rye 100. En mycket trevlig och annorlunda whisky som överraskade många av kvällens Whisky-admirers. Gemensamt för kvällens alla provade whiskys var avsaknaden av torvinslag.
En mycket trevlig och lärorik provning som uppskattades av kvällens admirers och som ger vid handen att Twaang kan starkt rekommendera andra whisky-entusiaster att lyfta blicken och våga prova annat än skotts single malt. Vem vet kanske får du en ny favoritwhisky. Lycka till i ditt sökande.

Text/Foto: Anders Hallberg