Gerry Tosh, Global Brand Ambassador för Highland Park, inledde provningen med att beskriva Highland Park ur ett geografisk och historiskt perspektiv.
Highland Park grundas 1798 av David Robertsson. Före det så bedrev en lokal smugglare och ”affärsman” vid namn Magnus Eunson whiskyproduktion på samma plats. John Robertsson som var med att arrestera Magnus Eunson tog över produktionen 1816.
Tio år senare tar Robert Borwick över verksamheten. Sonen George Borwick får ansvar för verksamheten 1840, i samband med det så börjar destilleriet sakta att försämras.
År 1869 ärver den yngre sonen James Borwick Highland Park. Han försöker sälja destilleriet för att han anser att det inte är förenligt att destillera spritdrycker när man som han är präst.
Stuart&Mackay blir inblandad i verksamheten 1876. Företaget startar export till Norge i samband med att de blir involverade i verksamheten. Genast syns en förbättring produktionen ökar och inkomsterna stiger.
Ett på den tiden viktigt år är 1883 när Sir Donald Currie besöker Kirkwall med sitt skepp ”Pembroke Castle”. Han blir så imponerad av Highland Park att han tar ombord whisky från destilleriet. Senare under färden besöks fartyget av Danmarks Kung vilken i Sir Donalds sällskap avnjuter Highland Park. Bättre reklam gick inte att få på den tiden
James Grant från Glenlivet Distillery köper Highland Park 1895, tre år senare utökas kapaciteten med två nya destillationspannor.
Nya ägare (Highland Distilleries) övertar Highland park 1937. År 1979 investerar Highland Distilleries stora summor i att marknadsföra Highland Park som single malt som medför en kraftig ökning i försäljningsvolym av whiskyn.
Besökscentret öppnas 1986 och anses vara ett av de bästa i Skottland. Highland distilleries köps upp av Edrington Group och William Grant&Sons år 1999. Nuvarande ägare är Edrington Group.
Kapaciteten (produktionen) på Highland Park idag ligger på 2 500 000 liter, i det inberäknas både blended whisky såsom Cutty Sark, Famous Grous samt single malt.
Denna kväll den 14 november 2006 kom inte mindre än sju (7) whiskies att provas till glädje för det stora antalet (61 st) entusiaster som sökt sig till provningen.
Den första whiskyn i flighten var:
12- åringen, doften hade inslag av päron, ananas och honung. Smaken var lite kryddig, med inslag av ovannämnda frukt. En viss sälta fanns, eftersmaken lite rökig. Whiskyn var lagrad till 20 % i ”First filled Sherrycasks”. Highland Park använder sig i all väsentlig del av Sherryfat. Sammanfattning av 12 –åringen är att den tillhör en av de bästa 12 –åriga whiskys som finns att tillgå.
18- åringen (undertecknads favorit) är lagrad till 45 % first filled sherrycasks. Doftar Creme brulé, ananas och apelsiner. Smaken är lång och komplex, på läpparna kan kännas en viss sälta efter ett tag. Flertalet höll med om att detta är ” a truly a serios contender of the best that you get from a single malt whisky”.
Nästa whiskies var två 15- åringar som destillerats samtidigt. Samma råsprit användes, de hade lagrats lika länge på fat och buteljerades samma dag. Skillnaden låg i faten. Den första av de två var lagrad på first filled sherry cask, doftade lite gummi (med lite vatten i glaset försvinner gummidoften), apelsin etc. Smaken utan vatten var eldig (alkoholhalt 58 %), det vattnades ordentligt i munhålan. Det andra exemplaret hade ännu lite högre alkoholhalt – hela 58,7 %. Doften var rökig, söt och med en touche av choklad. Mycket inställsam whisky vilket kan härledas till det söta inslaget i whiskyn.
Nästa i raden av utomordentliga whiskies var 25- åringen 48,1 % alkoholhalt. Lagrad på 50% first filled sherry casks. Doften hade antydningar av vanilj, vilket indikerade amerikansk ek. Det som hände när man fick whiskyn i munnen var är att man blev torr i munhålan. Detta följdes av en kryddig eftersmak med inblandning av kanel, muskot, kardemumma och nejlika. Lång, lång eftersmak. Whiskyn bör passa till jul!
Därefter kom 30- åringen. Den hade ingen inblandning av first filled casks. I stället hade denna Highland Park lagrats på spanska sherryfat till 75 %. De resterande 25 % var amerikanska fat som tidigare innehållit sherry. Smaker och doft av kola, knäck, choklad och apelsiner var framträdande. Slutligen så framträdde den karakteristiska rökigheten.
Slutligen så presenterades en nyhet för oss. Det var en 16- åring som var lagrad på 35 % europeisk ek som Gerry uttryckte sig. Vad europeisk ek betyder i detta sammanhang framkom inte. Nåväl, whiskyn hade inslag av honung, päron och lite kola i doften. Smaken gav som jag tycker i många av Highland Parks whiskies först en smak av frukt som följs av en viss rökighet och sälta.
Det var helt underbara whiskies vi fick oss till livs och vilken jämn kvalité. Vi ha provat oss igenom andra märken med flera prover och ingen har nått dessa höjder.
Avslutningsvis alla närvarande tyckte att detta var en av de bästa provningar de varit på. Främst att tacka för det är Gerry Tosh från Highland Park som på ett medryckande sätt fick oss att lyssna och lära mer om whiskyns mysterium och i synnerhet då HIGHLAND PARK.
Text: Karl-Erik Norin
Foto: Anders Hallberg