Warehouse 24, kvällens tema, är det lagerhus där The Balvenie lagrar deras finaste whisky (The warehouse there we keep some of our very special malts). Provningen omfattade 3 whiskies hämtade från just detta lagerhus.
De sorter som dukades fram under temat Warehouse 24 var:
– Balvenie Doublewood 12Y, nr 10477, 419 Kr
– Balvenie Golden Cask 14Y, 500 Kr
– Belvenie Port Wood, nr 10464, 899 kr
Den av de tre provade som stack ut mest var den 21 åriga portwood lagrade whiskyn. Priset till trotts så var det provningens minst älskade whisky av de tre. På punkten mest prisvärda av de tre ansågs den 12 åriga Doubelwood vara. Både Golden Cask, som slutlagrats på fat som under en tid innehållet Karibisk rom och Portwood som slutlagrats på portvinsfat har ett aromutstick som inte appellerar alla whiskyläckergommar. Men smaken är som bekant delad, se Twaang,s eminenta och oberoende konsumentupplysande stjärnbedömning.
Speyside destilleriet The Balvenie:
The Balvenie ligger i princip vägg i vägg med Glenfiddich invid floden Fiddich i Dufftown. William Grant startade Balvenie1892 endast fem år efter det att han grundat Glenfiddich. Genom att använda befintliga byggnader och begagnad pannor kom destilleriet i gång väldigt snabbt, knapp ett och ett halvt år tog det innan de första dropparna pressades fram. Orsaken till det forcerade bygget var den stadigt ökade efterfrågan av whisky från blendedmarknaden.
Det är först en bit in på 70-talet som The Balvenie börjar säljas som Single Malt. The Balvenie lagras vanligen på bourbonfat eller sherryfat. The Balvenie var tidigt ute och erbjöd whiskies med så kallas slutlagringar, Doubelwood, Golden Cask och Portwood är några exempel.
Buteljering sker numer oftast central, antingen i Glasgow eller Edinburgh. Tack vare närheten till Glenfiddich så tappas, på ort och stället, den störta delen av Balvenie på flaska i Glenfiddich buteljeringsanläggning.
Balvenie används som ingrediens i Grant´s, Clan Macgregor. Balvenie säljs inte vidare som single malt till någon oberoende buteljerare. Den färdiga whiskyn som inte går som single malt blandas istället med en skvätt Glenfiddich och säljs till blandindustrin under namnet Burnside . Burnside används bl a av Johnny Walker.
Text/Foto: Anders Hallberg