Det första mötet ( januari månads möte som inföll den 6 februari) på whiskyåret 2003 hölls på restaurang Kajutan. Av de tio admirers som deltog i mötet var några ansikten nya.
Under året firar TWAANG sitt 10-års jubileum. TWAANG hävdar med en dåres envishet att vara landets äldsta whiskyklubb. Jubileet celebreras under året med utflykter, studiebesök, gästföreläsare m m.
Så till fasta punkten på dagordningen, provning. I möjligaste mån försöker vi ha ett tema för provningarna, så också denna gång. Temat denna gång var ” Skotsk maltwhisky från skilda regioner och dess karaktär”.
Skotsk whisky delas upp i fyra regioner, Lowlands, Highlands, Islay och Campbeltown där Highlands brukar indelas i sex undergrupper. Undergrupperna till Highlands är Islands, Western, Eastern, Northern, South och det till antalet destillerier största, Speyside. Whisky från regionerna karaktäriseras av.
Lowland
I denna del av skottland finns det inga höga berg och inga torvmossar. Detta gör att maltwhiskyn som produceras här innehåller ingen eller mycket lite torv. Låglandsmalterna har normalt en sötare och mjukare doft än övrig skotsk maltwhisky.
Vidare kan den beskrivas ha en lätt kropp och doftar svagt av gräs och milt ”dammig” maltig. Mycket av den maltwhisky som produceras i lågländerna används som bas i blandwhisky.
Highlands
En whiskyregion som beroende på sin stora yta är väldigt bred i karaktäristiken. I denna region återfinns det mesta av vad skotsk maltwhisky ger, dock saknas den kraftigt rökta whisky som återfinns på Islay. Gemensamt för alla sorterna i regionen är att de är söta. En sötma som kommer från de skotska högländernas milsvida, oändliga ljunghedar. Den söta ljungen ger smak åt vattnet och torven. Ingen eller liten sälta.
Islay
Islaywhiskyns karaktär kännetecknas av extremt kraftiga smaker/dofter av rök, tjära, torv och tångsälta. Ibland är rök och tjärsmakerna så kraftiga att den döljer smaken av torv. Dock finns det undantag som bekräftar regeln, dit hör Bruichladdich och Bunnahabhain. Torven ger Islaywhiskyn dess karaktär både genom vattnet och den torvrökta malten. Havet ger dess sälta.
Maltwhisky från Isle of Islay är på grund av sin typiska karaktär lättast att identifiera av alla skotsk maltwhisky. Inom blandindustrin används Islaywhiskyn till ”top dressing”. Detta gör att åtgången av Islaywhiskyn är rätt liten till blandindustrin, ett fat av tio är en siffra som anges.
Campeltown
Whisky från Campeltown regionen karaktäriseras av stor och fyllig kropp, tydlig smak av sälta och torv. Den torv som används för att torka malten men ger inte whiskyn lika markerad rökighet som den från Islay.
Provade sorter
Macleod’s Highland 8 Years (nr 469), 299 Kr
Färg: Gyllengul
Doft: Medelstor doft med fatkaraktär och viss rökighet, inslag av malt, vanilj och halm.
Smak: Smakrik, fruktig, rökig whisky med fatkaraktär, inslag av vanilj,nötter, honung och halm.
Macleod’s Islay 8 Years (nr 476), 299 Kr
Färg: Mörkt bärnstensfärgad.
Doft: Stor, tydligt rökig doft med inslag av fat, tjära, jod, honung och ljung.
Smak: Smakrik, mycket rökig whisky med tydlig fatkaraktär, inslag av tjärpastill, vanilj, färska örter och honung. Lång eftersmak.
Macleod’s Speyside 8 Years (nr 488), 299 Kr
Färg: Bärnstensfärgad.
Doft: Fruktig doft med viss rökighet och tydlig fatkaraktär, inslag av nötter, choklad och vanilj.
Smak: Smakrik, maltig, rökig whisky med tydlig fatkaraktär, inslag av nötter, vanilj, choklad och apelsinskal. Lång eftersmak.
Text&Foto: Anders Hallberg