November månads möte

20031126-02November månads möte var trots jubileumsåret ett helt vanligt dito!

Provningen bestod av en blindprovning och två öppna under temat A- nyheter, slutlagring – sherry.

Den blinda kunde härledas till Skottland som en single malt och där en medlem slutligen lyckades pricka in Arran, vilket belönades med Gröna Bandet. Produkten var inte åldersbestämd och kostade 329 kronor. Enligt uppgift från destilleriet så har den mognat på sherryfat. Den var inte helt oangenäm.

Nästa prov var en Auchentoshan. Efter 10 år på bourbonfat hade den fått sin finish via ett år på Olorosofat och slutligen sex månader på Pedro Ximenez fat. Denna mahognyfärgade whisky var således en dubbeltrea, dvs. trippeldestillerad och lagrad på tre fattyper. Priset uppgick till 469 kronor. Omdömena var inte helt positiva. Den var insmickrande, men det blev lite för mycket av sherryn. Slutfinishen hade tagit död på den ursprungliga Auchentoshan.

Sisten ut var Ardbeg. Denna var lagrad 13 år på sherryfat, Det har här varit fråga om ett enda fat som givit världen 403 buteljer á 695 riksdaler. Whiskyn hade den mörkaste färgen hittills i våra provningar; den kunde fastställdas till mörk sirap. Smaken då? Ja, inte alls dumt om man gillar rökig whisky, men flera tyckte att sherryn inte blev ett komplement till röken utan snarare en konkurrent och att dessa två storheter tog ut varandra.

Provningen visade sig frambringa stjärnbilder i våra provprotokoll av sällan skådat slag.

Diskussioner om slutlagring följde på provningen. Blir whiskyn bättre, är det ett försäljningstrix, vill producenterna hitta nya nischer och nya kunder, är det nya vägar i en pågående produktutveckling som prövas, kommer det att bli en återgång till basics, kommer maltwhiskytrenden att ersättas av en ny trender var frågor som stöttes och blöttes.

Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg

The Macallan Replica åter i Sverige

Från www.liquidinspiration.com/ har följande trevligheter hämtats hem:

Till vår stora glädje har vi lyckats få en extra tilldelning av The Macallan 1841 Replica! Som medlem i vår klubb blir du en av de första att få erbjudandet att kunna köpa denna replika. Du kan helt enkelt inte missa denna unika chans!

Whiskykännare stod i kö för att köpa den i december förra året och de 300 flaskorna som vi tilldelades såldes slut på några dagar.

För att komma i åtnjutande av denna fantastiska whisky går du till väga på följande sätt:
På Systembolaget begär du en blankett för privatimport som du lämnar till kassan efter att ha fyllt i alla uppgifter. Buteljen kan du sedan hämta någon vecka senare i din systembolagsbutik.

Priset är 1.450:- inkl. moms och om man inte själv är en whiskysamlare, är detta en utmärkt present till en större bemärkelsedag eller något annat man vill fira. Antalet flaskor är begränsat så först till kvarn gäller!

Originalwhiskyn till denna replika som tillverkats på det egna destilleriet 1841 lagrades på fat mellan 8 och 10 år och är den äldsta whiskyflaskan från The Macallan som man känner till. Det är också ovanligt att en så gammal buteljerad originalwhisky håller tillräckligt hög kvalitet för att återskapa. För att få fram den karaktäristiska smaken och doften togs prover från fler än tusen whiskyfat och en mängd blandningar gjordes innan den perfekta blandningen uppnåddes.

Om du vill veta mer om The Macallan 1841 Replica, gå gärna in på www.themacallan.com

2003-12-07 Exklusiva årgångar från The Macallan

Från Maxxium har följande nyheter inhämtats:

The Macallan har släppt världens mest omfattande och tillika världens dyraste kollektion av skotsk årgångswhisky.

Den historiska Fine and Rare-kollektionen omfattar fler än 10 000 sällsynta flaskor och är värderad till totalt 211,7 miljoner svenska kronor. Kollektionen är samlad i en guide för att konsumenten enkelt ska kunna överblicka utbudet, något som aldrig tidigare gjorts.

Fine and Rare-whiskykollektionen omfattar whisky från 26 olika årtal mellan 1926 och 1972 samt unika årgångar från 1800-talet. Den dyraste flaskan är en av världens tolv återstående The Macallan 1926, värderad till 292 000 kronor. Men 1800-talsårgångarna kan komma att bli ännu dyrare då de är några av världens mest unika årgångswhiskys och ska säljas på öppen auktion under 2003. Samtliga årgångar säljs på helbutelj och finns även som miniatyrer från 900 kronor och uppåt.

-Vi får ofta frågan varför de mer exklusiva årgångarna från The Macallan inte finns till försäljning, säger David Cox, ansvarig för The Macallan Fine and Rare. För att tillmötesgå våra kunders önskemål släpper vi därför den mest omfattande serien vintage single maltwhisky som hittills funnits till försäljning.

Fine and Rare-whiskykollektionen finns sammanställd i boken The Definitive Guide To Buying Vintage Malt, en guide som löpande kommer att uppdateras när årgångar sålts slut och nya tillkommer. I guiden finns information om The Macallan och produktinformation kring samtliga årgångar komplett med smak-, doft- och färguppgifter samt pris och bild.

Guiden går även att köpa på The Macallans hemsida för cirka 150 kronor. Samtliga whiskys från 1900-talet finns även de till försäljning på hemsidan och direkt från destilleriet. Årgångarna från 1800-talet kommer att auktioneras ut på The Macallans websida (www.themacallan.com).

Samtliga sorter kan också beställas via privatimport på Systembolaget. För mer information och prisuppgifter kontakta gärna Maxxium på telefon 08-440 46 30.

Källa: www.maxxium.se

Cardhu byter namn

Cardhu distilleri återvänder till sitt ursprungliga namn Cardow, som senast användes för mer än 20 år sedan.
Förändringen motiveras av att få slut på eventuell förvirring efter det att ägarna Diageo förändrat Cardhu single malt till en vatted malt.

Namnet Cardow användes första gången när destilleriet fick sin licens 1824. och ändrades för att vara detsamma som whiskymärkets namn. Nu när märket inkluderar andra  Speyside whiskies ansåg man att det ursprungliga namnet var det mest lämpliga. Cardow kvarstår i full produktion och tillhandahåller whisky till både sin 12 åriga Pure Malt och till Johnnie Walker.

Källa: Whisky Magazine