Provningen var på temat trender och denna gång olika fatlagringar. Försökskanin var fyra whiskies från Benromach.
Benromach som ligger utanför staden Forres i Speyside startade sin verksamhet 1898, men kom på grund av en nedgång i whiskyindustrin att ligga i malpåse i drygt tio år. Ytterligare perioder i malpåse följdes under världskrigen och under depressionen på 1930-talet.
Efter flera ägarbyten köpte Skottlands största oberoende buteljerare Gordon & McPhail destilleriet år 1993 och kunde efter omfattande ombyggnationer inviga detsamma 1998 under överinseende av prins Charles. Gordon och McPhail hade dessförinnan varit whiskyhandlare i mer än etthundra år och ansåg att tiden var mogen för företaget att även ta steget in i destilleribranschen. Förmodligen innebar köpet att Benromach räddades från att rivas.
År 1999 invigdes ett modernt besökscentra, Malt Whisky Centre. Benromach ingår sedan år 2000 i turistrutten Malt Whisky Trail.
Mer läsning finns på på Whiskyguiden och på Benromachhemsida.
De sorter som dukades fram var:
Benromach Traditional med en trolig ålder av drygt fem år, 40% och lagrad 80% av tiden på bourbonfat och resterade tid på sherryfat. Pris 450 kronor.
Benromach 21 Year Old, 43%, och lagrad på såväl nya som använda sherryfat. Pris 745 kronor.
Benromach Wood Finish – Marsala, 45%, lagrad på såväl bourbon som sherryfat och med en treårig slutlagring på Marsalafat. Pris 495 kronor.
Benromach Organic, 43%. Pris 499 kronor. Denna whisky är den första som fått certifiering från The Soil Association – en motsvarighet till den svenska kravmärkningen. Hela processen från råvaror via destillering, mognad och buteljering följer stränga ekologiska krav. Till och med eken har vuxit vilt i amerikanska ekskogar och faten har inte använts till något annan lagring. Tillgången på ekologiskt korn och jäst och fat som uppfyller de rigorösa kravspecifikationerna från Soil Association är minst sagt begränsad. Sverige är väl försett och den första ekologiska whiskyn kan nu beställas på Systembolaget.
Resultatet visade upp fyra helt olika stjärnbilder. I vanlig ordning fanns en viss skepsis gentemot den moderna trenden med slutfinish.
Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg