Någon typ av 40-årsfirande av lokalradion störde ordinarie ordförande så till milda graden att vederbörande inte tyckte sig kunna delta i aftonens Twaang-evenemang. I dennes ställe trädde med bravur Twaang,s stabschef och tillika säkerhetschef in och lät inför tjugo kunskapstörstande whisky admirers öppna aftonens möte. Stabs och säkerhetschefen informerade kort om den stundande våravslutning som vanligt kommer att gå i traditionens tecken. Vidare informerades det att höstens provningar kommer att starta redan i augusti med en ”The Glenlivet” provning, så bevaka din e-post noga.
Först ut i samlingsheatet av Gott och Blandat var Mortlach 17Y
Prov Nr 1: Mortlach 17Y, 48,2%, Viking Line, Pris 819 kr
Denna whisky är buteljerad för Whiskytaste Sweden AB och fanns en tid att beställa via systembolaget. Vårt exemplar inhandlades ombord på Cinderella och Whisky Fair.
Fakta Mortlach 17Y:
Distilleri: Mortlach
Oberoende buteljerare: Asta Morris
(Asta Morris (AM) är en oberoende buteljerare från Belgien)
Ursprungsland: Skottland
Region: Speyside
Whiskytyp: Cask Strength – Single cask – Single Malt
Destillerad: 1995
Buteljerad: 2013
Fattyp: Amerikansk ek – Bourbon
ABV (%): 48.2
Antal flaskor: 305
Lagrade år: 17
En pava från Mortlach har så vitt jag vet aldrig gjort någon i Twaang besviken, inte denna gång heller. Whiskyn är härligt intensiv med lång eftersmak och relativt stor komplexitet där smakerna likt en torktumlare snurrar runt i munnen. Här finns också bra med inslag av fruktighet och bourbonfatets vaniljkaraktär, smaskens.
Prov Nr 2: Strathisla 12Y, 40 %, Nr 10445, Pris 369 kr.
Strathisla, kanske det vackraste av alla skotska destillerier och kanske också mest känt som en av huvudingrediensen i blandwhiskyn Chivas Regal. Strathisla som single malt är mest känd genom oberoende buteljerare som Gordon & MacPhail har gott om Strator i sitt enorma lager i Elgin.
Strathisla 12Y har hyfsat lång eftersmak och intensitet med något mindre komplexitet. Inslag av torkade frukter och nougat. Strathislan har en del likheter med Chivas Regal på det viset att inget av benen i smakstjärnan sticker ut speciellt mycket. Denna originaltappade Strathisla 12Y gör på intet bort sig och med tanke på priset, riktigt prisvärd.
Prov Nr 3: Compass Box Peated Monster, 46%, SWF , Pris 699 kr
Denna för kvällen tredje whisky ska inte blandas ihop med John Glaser ”original” blandning The Peat Monster Nr 71530 som finns att inhandla på Systembolaget.
Grunden till det unika receptet är Peat Monster, som blivit utsedd till världens bästa Blended Malt vid World Whiskies Awards. I samarbete med SWF justeras nu receptet för att skapa den perfekta rökmalten till Svenska Whiskyförbundets medlemmar. Enligt uppgift skall denna justering bl a bestå i att en skvätt Ardbeg hamnat i blandningen.
Twaang har redan tidigare penetrerat John Glasers bländande blandningsteknik, se
Den egensinniga whiskyn -Part 1 och Den egensinniga whiskyn -Part 2
Whiskyn mest utmärkande i Twaangs eminenta smakstjärna är kanske inte konstig intensitet/eftersmak tillsammans med torvinslaget. Även en del fruktighet i form av torkade frukter går att finna samt tunga dofter i läder och tobak. Vad gäller rökighet var det många i kvällens panel som upplevde den som lite obalanserad käftsmäll.
Prov Nr 4: Laphroaigh Select, 40%, Nr 426, Pris 389 kr
Från och med den 2 mars 2015 ingår Laphroaig Select i Systembolagets ordinarie sortiment.
Whiskyn är ett resultat av en omröstning av den globala medlemsklubben ”Friends of Laphroaig” (FOL). De presenterades med sex olika smakkombinationer som de fick välja mellan och de röstade dessutom fram det slutgiltiga namnet.
Inspirationen till Laphroigh Select kommer från Ian Hunter, en av de första skotska whiskymakarna som åkte till ”bourbon county” i USA. Där valde han nya typer av fat som kunde ge honom bättre och jämnare kvalitet och tillföra nya smaker. Han kombinerade de nya faten med de traditionella europeiska fat som Laphroaig använt sig av tidigare. Under sent 1940-tal till tidigt 1950-tal började en ny Laphroaig att ta form.
För Laphroaig Select inspirerades destilleriet av Ians tidiga arbete med kombinationen av Oloroso sherryfat, amerikanska vita ekfat, PX sherryfat (hogshead), Quarter Casks och slutligen ”first fill” bourbonfat.
Källa: Laproaigh.com
Whiskyn har ett tydlig inslag av len och balanserad rök, inte i närheten av den nyss upplevda obalanserade käftsmällen av The Peat Monster. Här hittar vi också inslag av torkad aprikos, ljunghonung, ostronskal, tjära, och lakrits. Det kan med vad vi upplevde antas att det är en del yngre droppar av Laphroiag som slunkit med in i buteljen, men vad gör det när slutresultatet är så bra som det är, köprekommendation till den som ännu inte provat.
Text/Foto: Anders Hallberg