Ådalswhisky när den är som allra bäst!

Så hade vi kommit till oktober månads whiskyprovning. Denna afton skulle Ådalens stolthet provas, Box whisky eller som det numer ska heta High Coast Whisky. Därav temat för dagen ”Ådalswhisky när den är som allra bäst!”. Till provningen hade 28 tappra och förväntansfulla whiskybeundrare möt upp.
Under punkten 300 sekunder hade det uppdragits till spritkassören Anders Hallberg att kasta ljus över de whiskytrender som kommer och går.

Från 1900-talets början och fram till 1970-talet var det blended whisky som dominerade. Därefter var det maltwhisky som blev den nya trenden. Från Twaangs grundande 1993 och fram till idag har trenderna bestått av olika årgångar, olika fatlagringar, special editions och under den sista tiden NAS = No Age Statement.

Framåt såg Anders fyra trender; att locka till sig nya unga konsumenter via kändisar och nya serier riktade till nybörjare, en skotsk rågfluga med lagring på fat som innehållit rågwhisky, microdestillerier som växer upp snabbt och som säljer råsprit samt en fortsättning av experimenten med mognad på allehanda tänkbara fat.

Under punkten provning inledde Spritkassören med filosofin som The High Coast whisky säger sig jobbar utefter och frågan var om vi kunde efter provningen betyga detta. Om The High Cost Whisky filosofi kan du läsa mer om här.

1: High Coast (Box) TWAANGETT, 61,9% Pris: Mins vi inte!
Detta är en ”Private Bottling” för whiskyklubben TWAANG som tidigare erbjudits till klubbens medlemmar. Enligt alla klubbens läckergommar en utsökt whisky med stort mått av intensitet/eftersmak och komplexitet. Tydliga inslag av spannmål och fruktighet där citrus är en framträdande ingrediens. På benet Fat-Trä är inslaget av vanilj tydligt. Riktigt mumsig whisky.
Recept: Unpeated Bourbonfat, (40 liter ankare)
Filled: 2014-05-27 Bottled: 2018-07-04 (4år)

Private Bottling TWAANGETT

2: High Coast Älv, 46%,Nr 85021-01, Pris 499 kr
Serien The Origins, där Ålv ingår som en av fyra, ska vara en hyllning till The High Coast Whisky ursprung vid Ångermanälvens strand, där älven möter havet och timmer flottats i generationer mellan Höga Kustens dramatiska berg.
Den 6 maj 2019 lanserades Älv i Origins-serie. ÄLV – är en whisky som inte har lika stor intensitet/eftersmak och komplexitet som tidigare provad TWAANGETT. Här hittar vi också mjuk angenäm vaniljkaraktär med inslag av choklad.

High Coast Älv ur serien The Origins

3: High Coast Timmer,48%, Nr 33615. Pris 499 kr
TIMMER ingår också den i serien The Origins och är en lite rökigare whisky, som ska minna om timret som flottades på Ångermanälven och det hårda och farliga arbete som de som en gång levde och verkade på platsen. Åter en whisky med stor intensitet/eftersmak och komplexitet. Ben som i provningsprotokollet står ut är torvinslag, tung doft (honung, läder och tobak) och Fat-Trä (vaniljsötma och rostat).

High Coast Timmer ur serien The Origins

4: High Coast 63. 63%, Nr 40534, 863 Kr
63 är en spännande och underfundig skapelse som till stora delar kan härröras till talet 63.
63 består till 100 % av rökig whisky (63 ppm) som har lagrats på 63 liters bourbonfat. I 63 månader. 63 decimeter ovan marken. 63 är tappad på 63 % ABV. Samt att High Coast Distillery är beläget på 63:e breddgraden. En fantastisk skapelse som har karaktär på provningsprotokollets alla ben, en rund och lång rökkaraktär med angenäma inslag av frukt, blommor, söt ljunghonung och vanilj. En oslagbar kombo, mums.

High Coast 63

Sammanfattning:
Helt klart kan Twaang vittna om att High Coast Distillery uppfyller deras filosofin som ska borga för kvalitet, noggrannhet och ge förutsättningar för whisky i världsklass, bra jobbat!
Kvälles utan tvekan mest omtyckta whisky var High Coast 63 men att klubbens TWAANGETT inte är allt för långt efter.

Text/Foto: Anders Hallberg