April månads provning

tomatin2April månads provning var en dold sådan och med ett visst tema. Ingen lyckades dock pricka rätt, men de två första sorterna identifierades som skotska single malts och den tredje som en japans dito.

De provade sorterna voro:
1.         Tomatin från 1962 i Folke Anderssons serie Part Nan Angelen
2.         Tomatin, 10 år, single malt
3.         Yoichi, 10 år, single malt från japanska Nikka

Så här beskriver V&S Part Nan Angelen Tomatin Vintage 1962, som buteljeras i en numrerad upplaga om 1 428 flaskor.

För den som söker en whisky utöver det vanliga, kan Part Nan Angelen Tomatin Vintage 1962 varmt rekomenderas.  Destilleriet som ligger på den ansenliga höjden av 315 meter över havet producerar nämligen en alldeles utmärkt whisky i både smak och kvalitet.

Tomatin Distillery byggdes bland the Monadhliath Mountins år 1897, och är därmed Skottlands högst belägna destilleri.  Destilleriet är beläget invid floden Findhorns övre lopp.

Efterfrågan på destilleriets fina whisky med sin fina kolakaraktär och kryddiga nyanser har under åren tilltagit. Idag är Tomatin Distillery ett relativt stort destilleri i Speyside, och man kan räkna till hela 24 stycken rostfria washbacks, och ett lagerhus som rymmer inte mindre än 31 miljoner liter whisky.

Detta till trots är det inte storskaligheten som är hemligheten bakom Tomatin, utan den finkänsliga och konsekventa hanteringen av malten och dess lagring. I synnerhet upptäcker man det i de utgåvor som fått mogna och utvecklas i stilla harmoni under en ansenlig tid.  I dessa varor får man en smakupplevelse med många komplexa nyanser.

Doft: stor maltig, frisk fruktsyrlighet med lakritstoner, toffé, latt vanilj, lätt fin rök
Smak: maltig, fruktig, viss sötma, gräddkola, lätt fin rök
Eftersmak: lång rund med balanserad fin rök.
Pris: 1425:-

Tomatin 10 år, single malt har enligt Per Ellsberger en tilltalande kolasötma, svagt kryddd med ingefära samt en pepprig eftersmak.

Tomatin ägs sedan 1986 av de två japanska bolagen Takara Shuzo Company Limites och Okara & Company Limites och var det första destilleri som köptes av japanska intressenter.

Enligt Systembolaget gäller följande för Nikka Single Malt Yoichi 10 Years
Färg: djupt gyllengul färg
Doft: aningen rökig doft med inslag av fat, malt och choklad
Smak: kraftfull, rökig smak med inslag av fat, malt och choklad

Grundaren till Nikka var Masataka Taketsuru, som 1916 begav sig till Glasgow för att studera whiskyframställning. Han arbetade på olika destillerier och lärde sig hantverket från grunden. Han återvände 1921 till Japan med sin skotska fru och medverkade till att producera Japans första whisky. År 1934 etablerade han Nikka Whisky och byggde sitt första destilleri i Yoichi, Hokkaido. Läs mer på www.nikka.com/eng/

Som vanligt gick åsikterna beträffande vilken som var godast starkt isär. Yoichi fann flera vara insmickrande med sin violsmak och lätta rökkaraktär. Tomatinproverna blev en intressant jämförelse där 1962:an representerade en äldre typ av destillering med annan typ av korn än den som används idag. Smaken var tydligt maltig.

Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg