Filippinerna på frammarsch

Provning2011-09-13_webb1Kvällens provning är ett bevis för att Twaang inte är någon snobbklubb för maltwhiskyfetischer. Nä, Twaang utforskar med stor nyfikenhet allt där ordet whisky ingår, så om det är ost, senap, snus, kondomer så skall det bara undersökas. Denna kväll skulle en Filippinsk whisky, White Castle 5Y, som huvudnummer avsmakas.

Prov numro 1 för kvällen, White Castle 5Y Filippinerna (nr 86359) 333 kr
White Castle produceras av Destilleriet Limtuaco som startades av en kinesisk invandrare invandrad från Amoy i Kina. Hans namn var Lim Tua Co och kom med ett segelfartyg, 36 år gammal, till Filippinerna år 1850. Med sig hade han familjens hemliga recept på en undergörande dryck som han snart tillverkade och sålde.

Han startade senare upp ett destilleri i de kinesiska kvarteren i Binondo för att där producera en bittersöt dryck ”Vino de Chino”. Drycken blev känd för att bygga upp samma känsla som dagens energidrycker. Drycken blev snabbt populär både för kvinnor och män.

Idag är det den femte generationen som driver destilleriet, Olivia Limpe-Aw.

Sortimentet är mycket brett med ett 30-tal produkter, som Vodka, Gin, Likörer, Brandy och Whisky. Man licenstillverkar flera stora varumärken. Ekfaten som whiskyn lagras på importeras från USA.

Två olika whisky´s produceras.
White Castle Calibre 69, 34,5%
Enligt de skotska reglerna ska denna whisky egentligen inte få kallas whisky eftersom alkoholhalten är under 40%.

White Castle, 5 år, 40%.
Filippinernas mest aktade whisky. ”En blended whisky, lagrad på ekfat till en perfekt dryck med garantier om – no hangover” står att läsa som produktinformation.

Att det fanns Filippinsk whisky var känt för klubbens sjömän, för övriga var det en nyhet. Till sin karaktär som whisky är det en helt ny dimension som presenteras. Arom och doft har lika lite med skotsk whisky att göra som vodka och skotsk whisky. Men för den delen behöver det inte vara fel. Dock är arom och doft lite åt det artificiella hållet. White Castle 5Y bär en tydlig parfymerad, påklistrad, smak och doft. Någon ropade spåntant ”White Castle 5Y kan göra sig bra som ersättare till kaffelikören”. Varför inte, White Castle 5Y är väl värd att prova för den nyfikne whiskyadmirern.

Prov numro 2: Queen Margot
Queen Margot är för systembolaget en okänd produkt medan den är en storsäljare i Lidel butikerna i Tyskland. Hatad eller älskad, älskad för priset, ca 65 kr, hatad för den utslätade smaken. Queen Margot kan ändå beskrivas och jämföras med i stort sett vilken blended som helst, inget som står ut och ger bestående minnen. Kanske är den trots allt mer prisvärd än en Chivas Regal för 379 kr. I vart fall får man mer yschla för pengarna.

Prov numro 3: Teacher´s (nr 480) 239 kr
Tvärt mot Queen Margot är Teacher´s en välkänd produkt i hyllorna på systembolaget. Återigen, blended whisky skall jämföras med blended whisky allt annat är som att jämföra en hederlig VW bubbla mot en Ferrari. Teacher´s står sig bra mot jämförbar blendeds i prisklassen, inget som står ut i smaken, rund i smaken med inslag av frukt, malt, och blommor. Alltså en normal blended som skall passa så många som möjligt i smaken, väl värd att prova. Gör som Twaang, testa det kostar inte en förmögenhet.

Provning2011-09-13_webb2Prov numro 4: SWF buteljering nr 10, Bunnahabhian 1997 peated
Som ett litet plåster på såret plockades denna SWF buteljering av Bunnahabhian 1997 peated malt fram. En riktig Boeing 747 för konnässörer i rökig whisky (stor på allt). Buteljen som sprättades var butelj numro 747 av totalt 1638. Normalt är Bunnahabhian inte speciellt rökig whisky, 2 ppm, medan det i denna tappning inte har sparats på fenolerna, ca 38 – 40 ppm. Mums mums för den som gillar rökig whisky, blä för andra. Buteljeringen består av 5 st Refill Borubon Hogsheads (fatnummer 5310-5314) som sammanslagits för att nå önskat antal flaskor.
En fet whisky är den enkla beskrivningen, den har mycket på alla ben i Twaang,s stjärnbedömning. En mycket potent whisky, synd bara att 700 ml flaskor är så små.

Text/Foto: Anders Hallberg