Höjdare från Springbank

Provning2007-04-17-012

Temat för dagens provning var Springbank. Springbank är ett de få kvarvarande destillerierna på halvön Kintyre. Under 1800-talet fanns fler än 30 destillerier och regionen var då den näst största efter Highland. Åren mellan första världskriget och depressionen på 1930-talet försvann alla utom två; Glen Scotia och Springbank. Nu har det gamla Glengyle destilleriet öppnat igen under Springbanks ledning. Den whisky som produceras kommer att heta Kilkerran och inte Glengyle på grund av att rättigheterna till detta namn är i annan ägo.

Springbank är det äldsta oberoende familjeägda destilleriet i Skottland. Det startade 1828 på den plats där Archibald Mitchells olagliga destilleri fanns. Idag sköts anläggningen av Archibalds anförvant i fjärde ledet Hedley G. Wright. Springbank har behållit de gamla hantverksmässiga traditionerna. Allt från mältningen till buteljeringen sker vid distilleriet, och många av de metoder som används är mera traditionsenliga än vid många andra destillerier, exempelvis vänds malten under mältningen om helt för hand. Springbanks produkter varken färgas eller kylfiltreras. Arbetsstyrkan uppgår till ett 30-tal.

Vad som också är unikt med Springbank är att destilleriet producerar tre helt olika malter; Springbank, Longrow och Hazelburn och där tre helt olika produktionsmetoder används. Även en blended whisky produceras; Campbeltown Loch som finns i olika åldrar och med varierande andel malt, Mitchells, Edinburgh Festival 15 year old blend och Mull of Kintyre Music Festival Blend som togs fram i en begränsad upplaga om 400 buteljer till festivalen år 2006.

Provningen omfattade följande sorter:

Springbank 10 år, 46%, lagrad på såväl bourbon- som sherryfat. Whiskyn är destillerad 2½ gång. Springbank finns i Systembolagets ordinarie sortiment till fyndpriset 439 kronor.

Longrow, 10 år. 46%, också lagrad på både bourbon- och sherryfat. Destillerad 2 gånger. Rökig. Pris 675 kronor.

Hazelburn, 8 år, 46%, samma lagring som de föregående. Framställd av orökt malt. Destillerad tre gånger. Kostar 528 kronor.

Springbank Marsala Expression, 9 år, 58%, lagrad sju år på bourbonfat och två år på marsala fat. Pris 695 kronor.

Marsalavinet skapades i slutet av 1700-talet av engelsmän, som hällde druvsprit i det lokala vinet för att det skulle tåla de långa sjöresorna till Storbritannien. Numera framställs marsala genom tillsats av sprit och/eller koncentrerad druvmust i vin. Vinet är uppkallat efter hamnstaden Marsala i provinsen Trapani på västra Sicilien.

Vad tyckte då stämman? Den vanliga Springbank är en stor whisky. Punkt. Slut. Longrow är också en stor whisky, mycket stor med en unik intensitet och eftersmak som kommer och går. Hazelburn blev i denna omgivning inte särskilt uppmärksammad på grund av sin låglandskaraktär och i Springbank Marsala Expression slog Marsalan igenom allt för mycket. Springbank och Longrow blev vinnare rent smakmässigt. Springbank blev dock en klar vinnare med utgångspunkt från kvalitet och pris.

Per Ellsberger har i sin bok sagt bland annat följande: ”Springbank är en klassisk maltwhisky som bär på ett värdefullt arv från forna tider. Whiskyn har en sällsam komplexitet och oefterhärmlig genuitet – helt enkelt buteljerad kulturhistoria.”

Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg