I Vikingarnas fotspår

Provning2014-05-19_Webb1Magnus Eunson
Highland Park kommer för alltid att förknippas med Magnus Eunson, mannen krediteras ofta för grundandet av destilleriet i slutet av artonhundratalet. Eunson levde inte som han lärde. Han var kyrkovaktmästare på dagen och smugglare på natten, den senare verksamheten bedrevs från stugan i High Park ovanför Kirkwall, där Highland Park-destilleriet nu står.

Enligt WR Mackintosh i ” Around the Orkney peat-fires” ( 1898 ) var Magnus ’Mansie ’ Eunson en slaktare [Flesher], kyrkvaktmästare, samt en framgångsrik smugglare. Utöver detta var han en karaktär, bräddfull av humor och knipslug, vilket räddade honom i många kritiska situationer. Berättelser om smugglare genomsyras av romantik och de var ofta sluga obekymrade ortsbor, som var fega, korrupta företrädare för etableringen. I dessa berättelser visar sig Eunson vara modig och sinnrik nog att njuta av många flykter från de nära förestående besöken av skattmasen.

Den mest kända Eunson- anekdotent är återberättade av Alfred Barnard i hans inflytelserika ”Whisky destillerier i Storbritannien (1887)”; ”Hörde att skattmasen skulle ha sökt efter ett nytt parti whisky i kyrkan, men att Eunson hade tagit bort alla tunnor till sitt hus och placerat dessa mitt i ett tomt rum och täckt tunnorna med ett rent vitt lakan. När skattmasen efter sin misslyckade sökning i kyrkan närmade sig, samlade Eunson allt sitt folk inklusive tjänarinnor runt whiskyn, som placerats under ett kistlock som hade lagts så att det såg ut som en bår. Eunson knäböjde vid huvudet med Bibeln i handen och de andra med sina psalmböcker. När dörren öppnades gjorde Eunsson ett tecken till tjänstemännen att det var en död och en av de sörjande viskade ”smittkoppor”. Omedelbart gick tjänsteännen ut så fort de kunde och lämnade smugglaren i fred under en tid”.

Mackintosh berättar att Eunson inte var en predikant, inte heller att hans rykte förmenar att Eunson var en olaglig destillatör, men ryktet som smugglare var en synonym för hembränning. Han smugglade sprit, men är mest förknippad med ursprunget till skotsk whisky från Highland Park Distillery. Efter det att Highland Park hade grundats 1798, skapades senare ett syndikat, något ironiskt inkluderas Eunsons arresteringsofficer, John Robertson och hans kollega Robert Pringle i detta, i samband med köpet av High Park egendomen, inklusive destilleriet i april 1813.

Skattmasen hade koncentrerat sig på Orkneyöarna och grep många olagliga hembrännare från 1805. Smuggling på Orkney hade blivit så allmänt förekommande så att en söndag fördömde ministern Mansies aktiviteter som orättfärdiga och okristliga. När predikan var över, tillfrågades Mansie vad han tyckte om ministerns uttalanden; ” Jag tror inte att vår minister är så konsekvent”, för under tiden han predikade hade han sex fat konjak under golvet under sin predikstol som var smugglade. Mansie var övertygad på att bästa gömstället för smuggelsprit var under golvet under predikstolen och att tunnorna var väl skyddade.

Mackintosh illusterar Eunson list; Han var ute för att frakta olagliga whiskyfat från Kirkwall till Deerness, och berättade medvetet för en lokal uppsyningsman om sin plan att korsa bron i Wideford, Kirkwall, mellan midnatt och 01:00 med faten lastade på tre hästar. Den lokale uppsyningsmannen var en välkänd angivare, så Eunson var säker på att han skulle berätta planen för skattmasen. Som väntat var skattmasen informerad och började att bevaka bron på utsatt tid under bröstvärnet, som gav skydd från kylan i natten. De hörde ljudet av hästar och sprang upp på bron för att konfrontera Eunson bara för att upptäcka, att han var på väg åt fel håll med vad som visade sig vara tomma fat. Han berättade för skattmasen att han hade tagit de fulla faten i Kirkwall något tidigare än han hade nämnt till informatören, men att han inte hade haft hjärta att låta tjänstemännen vänta under bröstvärnet hela natten.

Highland Parks Warrior-serie
The Warrior-serien är en naturlig utveckling för Highland Park, både i varumärkestermer och i global travel retail. Highland Park vill genom serien fira deras rika och särpräglade nordiska arv och samtidigt ta vara på möjligheten att berätta historier som för varumärket och dess produkter till liv. För att främja denna utveckling, har Highland Park skapad sex olika whiskysorter som tillsammans ger oss whisky admirers en ny typ av smakresa.
Först ut i serien var Einar, Svein och Harald och lite senare släpptes även Sigurd, Ragnavald och Thorfinn.

Prov nr 1: Highland Park Svein 40% Viking Line 430 kr
Den här whiskyn är uppkallad efter Svein Asleifsson, som var en legendarisk vikingahövding känd för sin stora äventyrslust och hetsighet. Whiskyn är dock välbalanserad och mjuk, men bjuder trots detta på så skiftande intryck som apelsinskal, sågspån, krossad svartpeppar, vanilj och crème brûlée.
Källa : https://se.airshoppen.com/produkter/vin_och_sprit/whisky-2020/highland_park_br_svein_br_whisky-8425.aspx

Provning2014-05-19_Webb3Prov nr 2: Highland Park Einar  40% Viking Line 459 Kr
Den här whiskyn är uppkallad efter Einar Sigurdsson, som var Earl of Orkney fram till sin död 1020. Einar var inte direkt kompromissernas man och är därför känd för sin obarmhärtiga indrivning av skatter samt den hårdhänta behandlingen av Orkneyborna. Whiskyn är inte alls lika barsk – men har vackert bärnstensgul färg, är lätt rökig med torkade frukttoner och söt, kvardröjande finish. En allround whisky med lite av allt.
Källa : http://www.vinsajten.com/SE/Catalog/Spirit_drinks/Whisky/Single_Malt/74695.html

Provning2014-05-19_Webb2Prov nr 3: Highland Park Harald 40% Viking Line 500 kr
Norges kung, Harald Hårfager, hade en viktig roll i utvecklingen av Vikingarnas historia och han var berömd för sin armé som härjade över hela världen på den tiden. Färgen på denna Single Malt är mörkt gyllene och klar. Doft med toner av vanilj, ingefära, torv, rök, torkade jordgubbar och sandelträ. Smaken håller samma stil med inlsag av riven muskot och en antydan av lavendel, finishen är kryddig och komplex.
Källa: http://www.vinsajten.com/SE/Catalog/Spirit_drinks/Whisky/Single_Malt/74696.html

Prov nr 4: Highland Park Leif Eriksson 40% Viking Line 529 kr
En otroligt god whisky som lanserades i mars 2010 för detaljhandeln. Highland Park Leif Eriksson släpptes för att fira den förste europé som nådde Amerika för över tusen år sedan.  Denna whisky görs i bourbon – och amerikanskek- sherryfat och resultatet är läckert.
Källa http://www.masterofmalt.com/whiskies/highland-park-leif-eriksson-whisky/

Sammanfattning: Aftonens stjärnpanel valde kung Harald som bäst i test. Ingen av de återstående vikingarna föll på något sätt ur ramen, kvarvarande droppar kommer absolut inte att mögla bort.

Text: Hans-Lennart Westin
Foto: Anders Hallberg

2 Comments

Comments are closed.