Tomintoul (Tom-in –t´owl)

Provning2014-03-27_Webb1Ytterligare ett steg i vår excellenta ambition att fylla paletten med provade whiskeys från Skottlands  alla destillerier. Den här gången var det maltwhisky från Tomintoul som skulle stjärnbedömas och samtidigt täppa till ett hål i denna nu mycket kompletta palett.
Tomintoul byggdes så sent som 1964. Syftet var som oftast vid denna tid att tillgodose blendedindustrin med single malt whisky. Tomintoul som single malt har varit en sällsynt företeelse. Först efter det att Angus Destillers plc år 2000 förvärvade destillerat har vi börjat sett Tomintoul mer frekvent som single malt.

Prov nr 1: Tomintoul 10Y (nr 85047) 40% Pris 399 kr
Tomintoul 10 Years kan beskrivas som en mycket bra ”vardagswhisky” till ett hyggligt pris. En whisky att ta fram och bjuda vänner och bekanta som ännu inte utvecklats till genuin whisky admirers.
En lättsam whisky med inte fullt så utvecklad itensitet, eftersmak och komplexitet. Särdragen här hittas på benen för spannmål, fruktighet, blommighet och vinösitet. Alltså rätt mycket pang för pengarna.

Provning2014-03-27_Webb2Prov nr 2: Tomintoul 12 years Portwood (nr 85030) 46% Pris 500 kr
Tomintoul 12 Years Portwood är en begränsad upplaga som slutlagrats under minst 20 månader på ett fat av typen Port pipes. Denna typ av fat har långa ekstavar och rymmer normalt 550 – 600 liter.
Denna whisky har jämfört med tioåringen en mer utvecklad intensitet, eftersmak och komplexitet. Slutlagringen sätter en speciell prägel på whiskyn vars mest utstående karaktärer hittas på benen för blommighet, tung doft, svavelinslag samt vinösitet. En riktigt kul bekantskap.

Prov nr 3: Tomintoul 21 years (nr 85049) 40% Pris 895 kr
Tomintoul 21 Years är, för att ha lagrats tjugoett år på ekfat, en rätt slätstruken figur. Det är visserligen inte varje dag vi hittar en 21 årig whisky till ett pris under tusenlappen men lite mer hade vi förväntat oss av buteljens innehåll.
I vår stjärnbedömning blir smakbilden rätt slät och rund. Absolut inget dålig whisky men lite mer pang i läckergommen önskas.

Prov nr 4: Tomintoul Peated Malt (nr 85286) 46% Pris 392 kr
Här får den som önskar smak av torvrök sitt lystmäte fyllt, rök, rök och åter rök. Enligt uppgift skall malten ha en fenolhalt av 55 ppm. Det gör den inte till någon klassledare på något vis men måste räknas som en hög fenolhalt för en speysidewhisky.
Det finns en hel del godsaker i denna whisky som inte är så lätt att hitta och sätta fingret på, det mesta döljs bakom smaken/doften av rök. Den här whiskyn har en stor intensitet och eftersmak samt att benet för blommigheten står ut. Här går det att finna det för en rökig whisky klassiska inslaget av viol. Inslaget av rök känns dock lite artificiellt och påklistrat ungefär som löshängande och eftermonterat. Alltså inte riktigt hopskruvad whisky.

Sammanfattning: Aftonens stjärnpanel klassade prov två med rungande samstämmighet som kvällens vinnare. Ingen av proverna föll på något sätt ur ramen, kvarvarande droppar kommer absolut inte att mögla bort.

Text/Foto: Anders Hallberg