Provningen denna gång var en fortsättning på den Flora&Fauna provning som avhölls i mars och som finns redovisade under rubriken Doldisar från Speyside. Tre buteljer i denna serie provades helt öppet, varpå ett fjärde dolt prov sattes under luppen.
Teaninich 10, år norra Highland (449 kr
Teaninich grundades 1817 av kaptenen Hugh Munro vid floden Alness i norra högländerna. I området fanns en omfattande illegal produktion som i sin tur ledde till brist att korn och risk för hungersnöd. De styrande i regionen uppmanade godsägare att starta legala destillerier för att få kontroll över kornåtgången. Teaninich Distillery grundades och flertalet illegala destillerier i trakten gick i konkurs. Skattelättnaderna för legala destillerier gjorde också att Teaninich snabbt kunde expandera och på 15 år hade produktionen ökad markant. I slutet av 1800-talet kunde produktionen uppskattas till cirka 300.000 liter. Scottish Malt Distillers förvärvade år 1933 destilleriet och det köptes senare av United Distillers, som idag ingår i Diageo Ltd. Destilleriet stängde år 1939 på grund av de begränsningar som lades på korn under krigsåren. Teaninich startade igen år 1946, men med endast två av fyra pannor i drift.
Destilleriet renoveras och moderniserades 1962 vilket innebar att ångmaskin, direkteldning av pannor och vattenhjul försvann och elektricitet och interna ångrör gjorde sitt intåg. Efterfrågan på whiskyn ökade och en helt ny destilleringsanläggning med sex pannor installerades 1970. Mellan 1985 och 1991 låg destilleriet i malpåse. Kapacitet fanns för att köra tolv pannor, men endast de sex nya användess aktivt.
Den första officiella buteljeringen i Flora & Faunas serie, en uppskattad 10-åring lanserades 1992. Etiketten pryds av en den lilla valen tumlare som är destilleriets symbol. Det finns även en exklusivare 23-årig utgåva i serien Rare Malts. Den största delen av whiskyn hamnar dock i olika blended whiskies.
Vattnet tas från Dairywell Springs. Kornet kommer från Diageos mältningsanläggning Muir of Ord några mil söder om destilleriet och är orökt. Mäskkaret är i gjutjärn och tar 12 ton men körs bara på en tredjedel. Destilleriet har åtta jäskar i trä som vardera rymmer 60.000 liter. Tre mäskpannor och tre spritpannor är i drift. Mäskpannorna rymmer 16.500 liter och spritpannorna 16.000 liter. Samtliga pannor är av boiling ball modell, intern uppvärmda med ångrör och har breda korta halsar. Råspriten lagras på använda bourbon och sherryfat. Produktionen uppgår till tre miljoner liter per år.
Linkwood 12 år, Speyside (459kr)
Linkwood grundades 1821 av Peter Brown. Destilleriet ligger vackert några kilometer söder om Elgin invid källan Linkwood Burn. Namnet Linkwood härstammar från familjen Browns gård Linkwood House. Peters son drev energiskt destilleriet efter faders bortgång och genomförde också en omfattande utbyggnad samt marknadsförde whiskyn aktivt. Vid sekelskiftet drevs företaget av Innes Cameron som inriktade sig på blandningsindustrin. Efter 30 år såldes destilleriet vidare till Scottish Malt Distillers.
Destilleriet stängdes i likhet med många andra under andra världskriget, men kom snabbt igång under Roderick Mackenzies styre. Denne visste inte riktigt hur whiskyn fick sin särpräglade smak och valde därför att inte ändra något. Det finns bl.a. skrönor om spindelnät som inte fick röras. Destilleriet byggdes ut och renoverades såväl 1967 som 1971. Den senare utbyggnaden ökade produktionskapaciteten avsevärt då man installerade ytterliggare fyra kopparpannor, från två till sex. Linkwood var stängt under åren 1985-1990.
Linkwood ägs idag av Diageo som förutom en 12-åring i Flora & Fauna serien även producerar en äldre Rare Malt Cask Strength. Flertalet oberoende buteljerare ger idag ut Linkwood i olika åldrar och whiskyn blir allt populärare bland whiskykännarna. Huvuddelen av produktionen går till blandindustrin och endast någon procent av produktionen letar sig ut som single malt.
Linkwood tar sitt vatten från källor kring Loch Milbuies. Det är mjukt och runt. Kornet köps in från något av Diageos centrala mälteriet och är lättrökt. Destilleriet har nu sex kopparpannor varav fyra är i ständig produktion. Whiskyn lagras vanligen i använda sherry- och bourbonfat.
Blair Athol 12 år, Södra Highland (419 kr)
Blair Athol Distillery ligger inte i byn Blair Atholl (obs två l) utan flera kilometer söderut centralt i byn Pitlochry.
Destilleriet uppfördes 1825 och togs i drift 1826 under ledning av John Roberson. Vissa hävdar att destilleriet grundades redan i slutet av 1700-talet, men dokumentationen kring detta är tämligen osäker. Elizabeth Conacher tog 1860 över driften och drev det i 22 år innan hon sålde
det till P. McKenzie & Co som ökade produktionen.
Destilleriet lades 1932 i malpåse på grund av finansiella svårigheter. Arthur Bell & Sons Ltd köpte 1933 Blair Athol och Dufftown. Produktionen sattes dock inte igång förrän 1949 då man hade renoverat, byggt om samt utökat kapaciteten. UDV (Diageo) köpte 1985 Blair Athol.
Vattenkällan är Allt Dour (utterfloden) som rinner precis bredvid destilleriet. Det lättrökta kornet kommer från Diageos centrala anläggningar och som de krossas till gröpe i en klassisk porteuskvarn. På grund av att det ej finns lagringsmöjligheter på området, levereras kornet två gånger dagligen.. Sedan 1973 har Blair Athol fyra kopparpannor med rak hals.
Whisky som säljs som single malt lagras i destilleriets egna lagerhus i american barrels och sherry hogsheads. Den whisky som ska ingå i blended whisky lagras på andra platser. Buteljering sker i Leven och Glasgow.
Blair Athol ingår sedan 1949 i Bells blended och det mesta som produceras används i just den whiskyblandningen.
The Black Grouse (299 kr, 30 kr dyrare än The Famous Grouse)
The Black Grouse är en ny produkt från Highland Distillers. I Sverige är Islaywhisky mycket populär och svenskarna har en mångårig förkärlek för den rökiga karaktären på whisky från den skotska övärlden. Inte mindre än 30 % av all maltwhisky som säljs på Systembolaget är Islaywhisky. I och med den nya The Black Grouse kommer den svenska marknaden för rökig whisky att få en ny favorit!.
Svenskarna har nu äntligen fått sin egen whisky, The Black Grouse, en släkting till skottarnas favoritwhisky The Famous Grouse. The Black Grouse är en whisky framtagen för den svenska marknaden utifrån våra smakpreferenser. Den är lika aromatisk som The Famous Grouse men är en något rökig blend med betydligt tuffare karaktär och krydda och den bär tydliga spår av Islaywhisky. The Black Grouse finns på alla Systembolag från och med den 2 april.
Helen Potter, Innovation and Development Manager, The Famous Grouse, säger:
– Vi tar väldigt sällan fram whisky som vänder sig mot ett specifikt land så arbetet med The Black Grouse har varit spännande. Allt grundar sig i att The Famous Grouse har varit svenskarnas favoritblend i över fem år nu. För två år sedan reste jag därför till Sverige för att sätta mig in i den svenska whiskykulturen och undersöka vilken typ av whisky som svensken själv vill ha. Resultatet ser vi i The Black Grouse.
Enligt Systembolaget kan whiskyn karaktäriseras enligt följande
Färg Mörk bärnsten.
Doft Stor, nyanserad, rökig doft med inslag av malt, jod och ljunghonung.
Smak Balanserad, smakrik, rökig whisky, inslag av malt, halm och tjärpastiller.
I den blindprovning som ägde rum på vårt medlemsmöte i maj fick Black Grouse stora lovord.
Alla var övertygade om att det var en malt antingen från Japan eller västra Highland alternativt Islay och som var dyrare än de tre föregående proven. En mycket bra blend där smaken av grain i det närmaste inte kunde förnimmas.
En eminent provning och där Blair Athol och The Black Grouse ansågs vara de bästa under kvällen.
Text: Anders Hallberg & Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg