Nyheter hösten 2016

Ordförande startade mötet med ett väldigt engagemang genom att tala om vår whiskyklubb var äldst i Sverige och det var visst nu även officiellt vad jag kan förstå.  Sedan svävande han ut i någon ”Trumpliknande” tal om att vår whisky var vår egen och att vi skulle bygga någon sorts mur, vi får väl se i framtida protokoll om detta verkligen hände. Vi som var där tyckte det var väldigt underhållande

Årets 2017 första whiskyprovning stavar både whisky och whiskey.

Tre av fyra finns på Systembolaget under hösten 2016 och under ”Nyheter”, (ej Cardhu 12 år).

Prov nr 1: Deveron 12 år, 40%
Färg: 24 Karat Guld
Varunummer Systembolaget: 443
Pris 349 kr / 700 ml

Destillerad hos Macduff, från regionen Highland strax utanför Banff. Ett ungt destilleri grundat 1962, destilleriet har 5 st pannor där 4 av dem har horisontella kondensrör för att få plats.

Denna whisky är gissningsvis lagrad på Bourbonfat enligt många och gav smak av smörkola och mer frukt än blommor men en liten lila syren lyckades någon upptäcka, en del växthusgas och MYCKET Läderklädsel och torra bourbonfat slår igenom på slutet. Några blev förtjusta i den fina flaskan som var frostigt grön. Stjärnan på denna whisky blev ganska rund med nått ben som stod ut.

Prov nr 2: Teeling whiskey Rum Cask, 46%
Färg: Halmstrå
Varunummer Systembolaget: 463
Pris 332 kr / 700 ml

Detta destilleri har gamla anor sedan 1782 startade i Dublin på Irland, stängt i många år men ”nyöppnat” 1997. Walter Teeling var grundaren en gång i tiden och det ligger i Dublins stadskärna.

Denna Singel Malt är lagrat på rom fat enligt etiketten och är en sk. Small batch. En relativt ung whiskey noteras och alkoholen slår igenom. Ganska intensiv dock och lång eftersmak, tropiska frukter, apelsinskal och någon noterade även arraksrulle vilket även Systembolagets provsmakare observerat…snyggt jobbat. En liten romkaramell på slutklämmen där också. Rund stjärna här också.

Prov nr 3: Cardhu 12 år, 40%
Färg: 24 Karat Guld
Varunummer Systembolaget: 454
Pris 371 kr / 700 ml

Detta destilleri ligger nära Macallan och mitt i Speyside regionen och förknippas ofta med Johnnie Walker eftersom en stor del av produktionen ingår i denna blended whisky. Denna Cardhu singel malt är även spanjorenas favorit och är den mest sålda där, även i världen och Europa tillhör den toppen. I övrigt var kvinnorna i förgrunden på detta destilleri igenom åren och därav kanske just flaskan har fått sin speciella form? För att möta stor efterfrågan på Cardhu så började de blanda ut sin singel malt med whisky från andra destillerier, men det tvingades de sluta med efter stora protester och återgå till bara whisky (singel malt) från det egna destilleriet.

Lätt komplex start, smörblommor noterades men torv/svavel var obefintliga här. Att detta lagrat på Bourbon fat med vaniljkaraktär är uppenbart, dock står det inga uppgifter om det på flaskan. Honungs- och lite ektoner möjligen. Vi bestämde att denna är lämplig som bjudwhisky. Om möjligt ännu mindre stjärna här.

Prov nr 4: Cardhu 15 år, 40%
Färg: Gammalt Guld
Varunummer Syetmbolaget: 452
Pris 501 kr / 700 ml

Kvällens sista prov har lagrats 3 år längre än näst sista och var mer komplex och mångfacetterad än denna. Lite mörkare i färgen och mer angenäm. Russin, torkad frukt och något lägre på blomsidan här massor av honung och bränt krut. Kaffebönor från LavAzza cirkulerade i diskussionen och benet som sticker ut är vinösitet. Lite torr och bitter eftersmak noterades.

Kvällens vinnare blev Cardhu 15 år även om undertecknad skulle vilja haft upp alkoholhalten på Deveron flaskan från Macduff så tror jag denna gillats mer av den stora skaran av medlemmar denna januarikväll.

Vi tackar spritkassören återigen för en intressant resa.

Text: Kjell Lindståhl
Foto: Anders Hallberg