På upptäcktsresa med Olof Noreus

Till oktobers månadsmöte hade Olof Noreus, Whisky Brand Ambassador, Pernod Ricard Sweden bjudits in för att bredda våra whiskyskils. Detta genom en virtuell rundresa via Skotsk blended whisky och skotsk single malt vidare till den nu pånyttfödda irländska whiskyn för att avslutas med en sväng till kanadensisk whisky. En rundresa som frestade 25-talet admirers. Mötet öppnades traditionsenligt av ordförande Per Skude som hälsade alla välkomna till aftonens rundresa och då speciellt till gästföreläsaren Olof Noreus.



Under rundresans stopp fick vi på ett mycket trivsamt och uppsluppet sätt ta del av fakta om provad whisky och dess unika specialiteter och produktionsplatser samt en massa restips. Efter avslutad provning avtackades gästföreläsaren Olof Noreus med en rungande applåd, därefter en låååååång tut i luren. Vilka lungor vår ordförande har.
Ett stort tack till Olof Noreus Whisky Brand Ambassador, Pernod Ricard Sweden som bjöd på en trevlig whiskyresa med upplevelser utöver det vanliga.

Sammanfattning:
Efter att mötet provat 6 whiskys till ett värde av 4 484 kronor ställdes som vanligt frågan om vilken whisky som var bäst oavsett pris. Knapp seger med nio röster till prov Nr3: Redbreast 15 Years Single Pot Still tätt följd av sju röster till Aberlour 12 Years. Prisskillnaden mellan dem båda gjorde att Aberlour 12 Years ansågs ge mest pang för pengarna.
Vi fick också en liten märklig upplevelse av Chivas Regal 18 Years när vi som glas nummer ett provade den där vi då förvånades över dess storhet, svår att urskilja som en blended whisky och hittade massor av godsaker. Dock blev det en helomvändning att efter provat hela uppställningen av 6 prover. När vi då återvänder till glas nummer ett känns Chivas 18Y rätt slätstruken där inget sticker ut.

Provade sorter i ordning som följer:

Prov Nr1: Chivas Regal 18 Years 40% (Nr 80535) Pris 759 kr
Olof berättade att huvudkomponenterna i Chivas-whisky är förutom grainwhiskyn maltwhisky från Longmorn och Strathisla vars destillerier ägs av Chivas Brothers Holdings som ingår i Pernod-Ricard. Till det fogas ytterligare ett stort antal maltwhiskys, ingen av de ingående dropparna understiger åldern av 18 år.
I ett blindprov är det lätt att i första stund tro att detta är en maltwhisky som avsmakas. Men när vi går tillbaka till detta glas efter några malter så är den fällan tämligen stängd.

Chivas Regal 18 Years

Prov Nr2: Aberlour 12 Years 40% (Nr 529) Pris 529 kr
Aberlour som på gaeliskaska betyder ”babblande flodmynning”. Denna whisky är lagrad minst 12 år på en kombination av bourbon- och sherryfat och med det får den härlig nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av gula päron, nougat, torkad frukt, ljunghonung, vanilj och apelsin.

Aberlour 12 Years

Prov Nr3: Redbreast 15 Years Single Pot Still 46% (Nr 85856) Pris 1049 kr
Den irländska whiskyn är på stark frammarsch, eller kanske ska vi säga pånyttfödelse. Enligt historieböckerna var det irländarna som förde konsten att producera whisky till Skottland och att en rad av världshändelser gjorde att den irländska whiskyn förde en tynande tillvaro. Annat är det nu, på bara tio år har antalet destillerier vuxit från 6 till 38 och intresset för irländsk whisky bara växer för var dag som går.
Single pot still whisky är en stil av irländsk whisky gjord av ett enda destilleri från en blandning av mältat och omältat korn destillerat i en pot still. Något liknande single malt whisky, stilen definierades av dess inkludering av omältat råkorn i mäsken utöver malt.
Detta är en fyllig och komplex whiskey som lagrats i minst 15 år på amerikanska bourbon- och spanska sherryfat där sherryfaten får stort utrymme och ger whiskeyn en fantastisk karaktär. Fin balans mellan krydda och frukt och buteljerad vid 46 % för en rikare upplevelse.

Redbreast 15 Years

Prov Nr4: Lot 40 Dark Oak, Rye Whisky 48% (Nr 13065) Pris 499 kr
Lot 40 Dark Oak är en kanadensisk råg-whisky. Spannmålsbasen är 100% råg som destilleras i pot still-pannor och lagras i rostade nya amerikanska ekfat. Dark Oak har emellertid fått en slutlagring i hårt kolade amerikanska ekfat (char no 4) och buteljeras vid en högre alkoholhalt på 48 %. Denna slutlagring tillsammans med den högre alkoholhalten ger en mer intensiv rågwhisky.
Whiskyn har en kryddig smak med tydlig fatkaraktär, torkade aprikoser, choklad, nötter, vanilj och mycket annat smaskens. En spännande kanadensare som skiljer sig markant från tidigare möten med kanadensisk whisky.

Lot 40 Dark Oak

Prov Nr5: Aberlour Casg Annamh 48% (Nr 83300) Pris 649 Kr
Casg Annamh betyder ”rare cask” och denna buteljering är husstilen trogen med en blandning av bourbonfat, olorosofat samt fat av amerikansk ek som man lagrat sherry på. Här är sherryfatslagring i fokus och med ambitionen att vara den perfekta introduktionen till sherryfatslagrad whisky. Buteljeras utan kylfiltrering.
Smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, nötter, halm, lakrits, vaniljfudge är sånt vi hittade.

Aberlour Casg Annamh

Prov Nr6: Aberlour a’bunadh 60,8% (Nr445 ) Pris 999 kr
A’Bunadh, som betyder ”originalet” eller “ursprunget”, är en fyllig single malt som buteljeras vid fatstyrka utan kylfiltrering efter lagring på 100% first fill-olorososherryfat. Aberlour a’bunadh släpps i batcher/utgåvor och alkoholhalten varierar något beroende på batch, kvällens batch var Nr 77. En riktigt smaskig sherrybomb.
Här hittar vi en whisky med tydlig karaktär av sherryfat med, inslag av dadlar, tobak, choklad, nougat, och knäck.

Aberlour A’Bunadh

Text/Foto: Anders Hallberg