Annandale, nya Skottland (Lowland)

Höstens första provning bjöd på extra allt, fyra gånger whisky från Annadale och två gånger nya provningsledare. Genom att stärka klubbens successionsordning vad anbelangar provningsledare hade klubbmedlemmarna Tomas Fousinette och Roger Boman tillfrågats att leda kvällens provning vilket gjordes med stor bravur. Kvällens provning lockade 22 whisky admirers.

Annandale distillery är ett nygammalt destilleri. Destilleriet byggdes ursprungligen 1830 av George Donald i Annan, Skottland. Destilleriet drevs under olika ägare fram till 1893 då destilleriet köptes av Johnnie Walker. Dock gick inte alla Johnnie Walkers planer för Annandale Distillery i lås vilket gjorde att destilleriet stängdes 1918 och slutligen 1921 plockas utrusningen för produktion av whisky ut ur lokalerna.
Därefter har lokalerna använts för att producera frukostflingor och hysa kreatur. År 2007 köptes platsen av Annandale Distillery Company, ledd av paret David Thomson och Teresa Church. Detta i syfte att återställa destilleriet för nyproduktion av malt whisky.

Destilleriet producerar sedan starten november 2014 två whiskystilar, Man O’ Words döpt efter poeten Robert Burns samt Man O’Sword döpt efter den skotske krigaren Robert the Bruce. Där Man O’Words är en orökt (unpeated) whisky medan Man O’Sword är en dito rökt (peated) whisky.

Till kvällens provning hade fyra pavor från Vintage serien valts, två från Man O’Sword och två från Man O’Words med fatlagringar på bourbonfat och sherryfat. Gemensamt för de fyra är att de är single cask samt alkoholstarka cask strenght.

1: Annandale Man O’Words, Cask 528 (Bourbon), 59,5%, Viking Line, Pris 1119 kr
Först ut för kvällen var en Man O’Words 2015 lagrad på ett bourbonfat med nummer 528. Denna whisky som egentligen alla för kvällen provade levererar mycket för att vara så unga. På benen för intensitet/eftersmak och komplexitet levereras en rejäl duns av upplevelse. Noter från bourbonfatet levereras också bl a i form av sötma och vanilj.

Annandale Man O’Words 2015
Cask No 528

2: Annandale Man O’Words, Cask 822 Oloroso Butt, 60,8%, Viking Line, Pris 1189 kr.
Andra provet för kvällen var en Man O’Words 2015 lagrad på ett olorosofat med nummer 822. Denna whisky levererar ännu ett snäpp på benen för intensitet/eftersmak och komplexitet. Här hittar vi klassiska noter från sherryfat bl a i form av torkade frukter, äpplen och viol.

Annandale Man O’Words 2015
Cask No 822

3: Annandale Man O’Sword, Cask 577 (Bourbon), 60%, Viking Line, Pris 1119 kr
Som kvällens nummer tre provades en Man O’Words 2015 lagrad på boubonfat med nummer 577. Denna whisky pikar rejält på vårt ben för intensitet/eftersmak medan den når något mer normala höjder på benet för komplexitet. Vidare finner vi smakliga toner av citrus, mango, aprikos som är ljuvligt insvepta i inslag av söt honung och allt toppas av mild och ljuvligt inslag av rök. Rökinslaget är inte att jämföras med Islay-whisky. Här är inslaget av rök inte lika distinkt och tjärigt utan en mild, len rök-ton. Enkelt förklarat, helt fantastiskt inslag av rök-toner.

Annandale Man O’Sword
Cask No 577

4: Annandale Man O’Sword, Cask 760 (oloroso), 58,4% Viking Line, Pris 1399 kr
Som fjärde och sista provet för kvällen blev det en Man O’Sword 2015 lagrad på olorosofat med nummer 760. Denna whisky skiljer sig inte från de tre för kvällen föregående whiskys vad gäller benen för intensitet/eftersmak och komplexitet. På benen för fruktighet och blommighet kommer denna whisky inte riktigt upp i samma höjder som de tre övriga. Visst, här finns inslag som skvallrar om olorosofat med inte lika tydligt som i kvällens prov nummer två.

Annandale Man O’Sword 2015
Cask No 760

Sammanfattning:
Fyra fantastiska whiskys, dock anser vi att prislapparna är lite väl höga i förhållande till den kvalité som levereras. Att whisky lagrade på Oloroso-fat betingar ett högre pris har vi full förståelse för men för den här pengen får vi en bra 15-åring.
Till kvällens nummer ett, PP (Pang för Pengen), utsågs med stor majoritet whisky nummer tre, Annandale Man O’Sword, Cask No: 577, en riktigt mumsig whisky. Som alltid rekomederar TWAANG dig att anskaffa dig en egen uppfattning om whisky från Annandale genom en likaledes provning.

Och slutligen kan vi låta meddela att vad gäller klubbens successionsordning vad anbelangar provningsledare är det ingen fara på taket!

Text/Foto: Anders Hallberg