Rare-Iteter

Provning2011-03-29_webb1Kvällens provning gick under temat ”Rare-Iteter” och var uppdelad i två steg; en för att komma i form till det i månadsmötet insprängda årsmötet och den andra efter årsmötet för att fira alternativt sörja.

Twaang har vid flera tillfällen provat whisky från den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail och på den punkten finns egentligen inget att tillägga. Elgin firman levererar inga halvmesyrer, bara förstklassig whisky och så även denna gång. Tre gudabenådade malter provades och är det något som skall sörjas efter genomfört årsmöte är det faktumet att eftervärlden nu saknar en pava Glenugie 1970. Pavan öppnades med viss vemod och tömdes till sista droppen, smaskens.

Provning2011-03-29_webb2Glenugie 1970 -2010 , pris 1720 kr
Först ut till provning var den nu framlidne Rare Malten Glenugie, destillerad 1970 och buteljerad 2010. Buteljen inköpt på whiskymässan ombord på Cinderella till det facila priset av 1720 Sek. BILLIGT, Twaang är annars van att betala 12 850 Sek för en 40-åring, skepp ohoj.

Glenugie var det östligaste destilleriet i skottland och grundlades 1831 i hamnstaden Peterhead. Destilleriet lags ned och rivs för skotsk whisky nödens år 1983. Idag finns inga rester kvar av destilleriet, allt som finns kvar är ett begränsat parti pavor som med Twaangs hjälp raskt närmar sig den magiska gränsen ”när det är slut är det slut”.

Miltonduff 1996 – 2007, pris 696 kr
Kvällens prov numro två var en spännande Miltonduff hämtad från Gordon & MacPhails serie Cask Strenght. Provet destillerat vid speysidedestilleriet Miltonduff 1996, buteljerad 2007 och lagrad på Refill Sherry Butts med en alkoholstyrka av 60,9% till priset av 696 kr.

I destilleriet Miltonduff har det också producerats annan whisky. 1964 installerades ett par Lomondpannori vilka det fram till 1981 producerades en tyngre whisky som kallades Mosstowie. Att produktionen av Mosstowie upphörde orsakades av den komplicerade pannfunktionen samt att destilleriets egen produkt, Miltonduff, efterfrågades allt mer.
Miltonduff Distillery producerar huvudsakligen maltwhisky till storsäljare Ballantines Blend. De få flaskor som släppts som single malt buteljeras av Gordon & MacPhail.

Mortlach 21Y, pris 749 kr
Så kvällens prov numro tre, även den hämtad från Gordon & MacPhail och serien ”Distillery Labels”, speysidewhiskyn Mortlach 21Y till priset av 749 kr.

Mortlach som grundades av James Findlater och Alexander Gordon 1823 blev det första av sju destillerier med licens i whiskyepicentret Dufftown. Mortlach tidiga historia är turbulent då anläggningen tjänstgjort både som kyrka och ölbryggeri.

Mortlach är unik på så vis att den är, liksom Springbank, destillerad två och en halv gång. Om man ser till processen kan det enklast beskrivas som hälften av spriten destilleras två gånger medan den andra hälften destilleras tre gånger

Koncentrat
Vid ett läge där all tre prov betingade att likalydandes värde ansågs, hårfint, prov numro ett vara att föredra. Vidare meddelade spritkassören med nykter stämma att en pava av vardera tre sorter är ett MÅSTE för vilket whiskyskåp som helst.

Text/Foto: Anders Hallberg