Rök, rök och åter rök

Provning2012-09-20_webb1Så äntligen vad vi whisky admirers sett fram mot, höstterminen 2012 är igång. Kvällens tema ”Rök, rök och åter rök” avslöjar genast vilken typ av whisky som kommer att avnjutas denna afton.

Först ut att avnjutas var en whisky producerad av Arran Distillery vilken döpts efter den på Arrans västkust vinpinade tormossen Machrie Moor. På torvmossen finns stencirklar från bronsåldern uppställda, och en av dessa stenar har ett utmejslat hål och kallas Fingal’s Cauldron Seat, där det sägs att jätten Fingal kedjade fast sin älsklingshund Bran.
Arran Destillery säger att den här rökiga utgåvan skall spegla stämningen från denna plats. Det för aftonen provade utgåvan av Machrie Moor är second edition och har släpps i 12.000 flaskor världen över. Den är producerad på malt rökt till ungefär 14 ppm.

Till aftonens andra njutning bjöds Ardbeg Alligator. I september 2011 släpptes 3 000 flaskor av Ardbeg Alligator på Systembolaget. Alligatorn är lagrad på riktigt hårt kolade fat vilket innebär att man bränner faten på insidan så hårt att ytan krackelerar och får en yta som påminner om krokodil- eller alligatorskinn. Detta är den hårdaste graden av kolning och som brukar benämnas “alligator charring”, termen används både i USA och Skottland.

Aftonens tredje och sista njutning var Bruichladdichs Octomore Orpheus 02.2 som lär vara världens mest rökiga whisky, på hela 140 ppm. Denna förvånansvärt komplexa femåring har slutlagrats på fat från Chateau Petrus, en av världens främsta Bordeaux vingårdar.

Det röda plåtröret som buteljen levereras i skall symboliserar lågorna i helvetet i historien om hur Orpheus sökte sig ned till Hades i dödsriket för att där återfå sin hustru.

Provning2012-09-20_webb2Prov1: Machrie Moor Second Edition Nr 10502 479Kr
Denna whisky är långt från en rökbomb och sticker på intet sätt ut på benet torvinslag. Det vi hittar på detta ben är mer torv än rök. Mest utmärkande är benet för fruktighet följt av tung doft. I fruktigheten hittar vi inslag av päron, äpplen och toner av citrus. Från den tunga doften hittar vi inslag/toner av läder och honung.

Prov2: Ardbeg Alligator, Nr 10426 799kr
Ardbeg Alligator maxar om inte till 100 % så till den grad att vi sällan eller aldrig tidigare noterat för benen Intensitet/Eftersmak och Komplexitet.

Vad gäller smak/doft/upplevelse går det inte att beskriva på bättre sätt än det Ardbeg själva gör ”Lurking within is an Ardbeg of hidden depths. Extremely fierce charring of the cask has imparted additional smoky, barbeque flavors, giving Ardbeg Alligator a unique, spicy bite that’ll catch you unawares. Charge your glass with a splash of water and roll it around and around in your jaws!”

Eller vad sägs om dessa konsumentupplysningar:
Islayalligators
Whiskybith

Prov3: Octomore Orpheus 02.2 (5Y), ca 915Kr (99.90 Euro)
Detta prov inköpt under en ”sjukligt spännande” resa i Italien. De lyckliga lottade som var med på provningen vet vad som menas med sjukligt spännande, andra får nöja sig med vilda gissningar.
Hur som helst denna whisky når inte riktigt upp till förväntningarna, i vart fall inte för benet Torvinslag. För en whisky producerad på malt rökt till 140 ppm förväntades att maxvärdet 3 inte skulle räcka till. Så blev det dock inte utan whiskyn erhöll en, för islaywhisky, högst normalt värden på benet för torvinslaget. Octomore är ändå en stor och trevlig whisky då den når högt på benen för Intensitet/Eftersmak, Komplexitet och Tung doft.

Aftonens höjdare:
Till aftonens höjdare utsågs Ardbeg Alligator. Tack vare de kraftigt brända ekfaten har Ardbeg Alligator fått intensiva toner av rökt bacon tillsammans med den för Ardbeg kända krämiga sötman vilket tillsammans ger en höjdarwhisky alla kategorier.

Text/Foto: Anders Hallberg