Små Japaner

Det nuvarande pandemiska läget gör att Twaang fortsättningsvis kan utöva sitt samhälleliga ansvar i syftet att bredda Härnösandsbornas kännedom om Whisky till yttervisso mer alla andra whiskyintresserade med en webbläsare.
Mötet inleddes med korta formaliapunkter såsom uppläsande av gamla dokument författa av Hr protokollören. Därefter bad Hr Ordf om största möjliga tystnad och att tankarna skulle gå tillbaka till Mars. Detta för att det för marsmötena traditionsenliga årsmötet skulle genomföras vilket begav sig i rekordfart, 120 sekunder blankt. Och undrar du hur det slutat så kan det rapporteras om ett traditionsenligt årsmöte. Inga förändringar, allt som förr!

Så till provning som började med att också spritkassören utropade Mars, men va nu då tänkte väl alla för aftonen församlade deltagare med sina pandemiskt torrlagda whiskystrupar. Förklaringen låg i kvällens tema, små japaner. Fyra japanska whiskys under produktnamnet MARS skulle avsmakas och stjärnbedömmas.

Som i övriga världen pågår det en whiskyboom också i Japan. Kanske är japanernas experimentlusta större än i Skottland där skotsk whiskyproduktion omgärdas av en hel del experimenthämmande bestämmelser. Under produktnamnet MARS experimenteras det med såväl produktionsplatser, lagringsplatser och whiskyblandning.

Whisky som ingår i MARS produceras vid två olika destillerier, Shinshu Distillery och Tsunuki Distillery där ägarbolaget är Hombu Shuzo.

Shinshu Distillery invigdes 1985, men tvingades stänga redan 1992 när den inhemska efterfrågan sjönk. Efter nära två decennier i malpåse fick japansk whisky ett nytt uppsving och destilleriet kunde åter öppna 2011.

Shinshu ligger vid Kisobergen och är Japans högst belägna destilleri (798 m ö.h.). Klimatet kännetecknas av riklig nederbörd och stora temperaturvariationer med relativt varma somrar och kalla vintrar, alltså fina förutsättningar som normalt borgar för högkvalitativ whiskyproduktion. Destilleriet använder sig av malt med fyra olika rökighetsnivåer; orökt, 3,5 ppm, 20 ppm och 50 ppm. Kapaciteten är blygsamma 90.000 liter om året.

Sedan 2015 produceras whisky också på Tsunuki Distillery i sydliga Kagoshima vilket jämfört med Shinshu Distillery producerar whisky med lite andra klimatförutsättningar.

1: MARS MALTAGE ”COSMO” MANZANILLA SHERRY CASK FINISH, 42%, Pris 699 kr (Viking Line).

MARS Maltage ”Cosmo” Manzanilla Sherry Cask Finish är en Blended Malt Whisky gjord av både egenproducerad whisky och importwhisky (skotsk). Whiskyn blandas vid Shinshu Distillery efter recept skapat av destilleriets Master Blender. Whiskyn slutlagras på fat som tidigare innehållit spansk Manzanillasherry. Namnet ”Cosmo” lär härröra från nocturnemotivet som avbildas på etiketten, där kosmos stjärnor lyser över siluetten av Shinshu Distillery och de mäktiga Kisobergen.

En whisky med ganska hög intensitet och eftersmak med en viss komplexitet. Här hittar du också söta inslag av torkade frukter, vanilj och choklad.

MARS Maltage ”Cosmo” Manzanilla Sherry Cask Finish

2: MARS KOMAGATAKE SINGLE MALT LIMITED EDITION 2019, 48%, Pris 1049 kr (Viking Line).

Komagatake är namnet på en av de högsta topparna i Kisobergen. I en av dalgångarna ligger där, på 798 meter höjd, byn Miyata där destilleriet Shishu är beläget. Komagatake är en limiterad utgåva som lanseras en gång om året, den provade från 2019.
Komagatake är huvudsakligen lagrade på bourbonfat samt en mindre andel av amerikansk vitek och spanska sherryfat.

En whisky med lite högre intensitet och eftersmak med ganska hög komplexitet. Lite kryddig fruktig och söt smak i form av peppar, citrus, honung, vit choklad och rostade nötter.

MARS KOMAGATAKE SINGLE MALT LIMITED EDITION 2019

3: MARS 2015 Komagatake Yakushima Aging 60%, Pris 1999 kr (Viking Line)

Destilleriet använder sig av malt med fyra olika rökighetsnivåer; helt orökt, 3,5 ppm, 20 ppm och 50 ppm. Denna Single Cask whisky är producerad i Shinshu destilleriet av malt som rökts till 20 ppm och som sedan fått mogna på fatet Cask No 2037 som är av typen first fill bourbon. Whiskyn har därefter fraktats till ön Yakushima i södra Japan där företaget Hombo Shuzo byggt upp en anläggning för whiskylagring.

Det fuktiga subtropiska klimatet som råder på Yakushima ska ge ett snabbare åldrande detta samtidigt som avdunstningen (angels share) är något högre än det normala 1-2% per år.

Detta är en whisky med hög intensitet och lång eftersmak, här kan du känna att smaken ligger länge i gommen. Här hittar vi också en viss rökighet som blandar sig snyggt i helheten med ett litet medicinskt register. Dofter och smaker av päron, vanilj, örter, blommor, honungssötma, choklad.

MARS 2015 Komagatake Yakushima Aging 60%

4: MARS 2016 Komagatake Shinshu Aging 61%, Pris 1999 kr (Viking Line)

Det som skiljer denna Single Cask whisky från föregående prov är, förutom det enskilda fatet Cask No 3320, platsen för lagringen. I detta fallet invid destilleriet Sinshu där mer traditionsenligt whiskylagringsklimat råder, därav något lite högre alkoholhalt.

Detta är en whisky med hög intensitet och lång eftersmak och en hög fin komplexitet. Även här gör sig den till 20 ppm rökta malten känna med ett fint saltigt/rökigt skimmer över helheten. I övrigt hittar vi många fina dofter och smaker i form av persikor, citrus, honung, choklad, kokos, vanilj och fräscha kryddor. Även parfymerade toner vilka inte är så ovanliga i japansk whisky.

MARS 2016 Komagatake Shinshu Aging 61%

Sammanfattning:
Vad anbelangar lagring av whisky i subtropiskt klimat med snabbare mognadsprocess och större avdunstning ger inte vad Twaang kan konstatera några nya revolutionerande whiskyuppleveser. Enligt Twaang och ur ett icke vetenskapligt perspektiv är vår uppfattning att det inte går att skynda på mognadsprocessen särskilt mycket med ex subtropisk lagringsmiljö. Val av fattyper och slutlagring är en parameter som påverkar slutresultatet i mycket högre grad.

Japansk whisky är och har under en tid varit på stark frammarsch vilket också i tider av tillgång och efterfrågan förorsakat höga inköpspriser, särskilt buteljer med åldersbestämd whisky. De fyra för kvällen provade japanska whiskys är spännande och roliga att fått vara med att avsmaka men överlag känns de inte speciellt prisvärda. Är du ute efter prisvärd whisky är det då bättre att kika i Systembolagets ordinarie sortiment. Skulle du mot förmodan bli less på de whiskysorter som där erbjuds kan du göra som Twaang gjort, vända dig mot Japan.

Av de fyra whiskys korade kvällens whiskykonnässörer med solklar samstämmighet att Bäst i Test (BIT) och Bäst för Samma Slant (BSS) gick till MARS Komagatake Single Malt Limited Edition 2019.

Och som vanligt rekommenderar vi dig att checka ditt eventuella tillstyrkande till Twaang,s yttranden angående subtropiska lagringsmiljöer, BIT och BSS etc genom inköp av dito Japaner.

Text/Foto: Anders Hallberg