The Glenlivet provning med Olof Noreus

Olof Noreus, Whisky Brand Ambassador, Pernod Ricard Sweden.

Augusti månadsmöte lockade dryga 40 talet personer och öppnades traditionsenligt av ordförande Lennart Helsing som hälsade alla välkomna till denna för höstterminen lite tidiga start. Speciellt välkomnades Olof Noreus, Whisky Brand Ambassador, Pernod Ricard Sweden som skulle lotsa oss genom en vertikalprovning av The Glenlivet.

Olof tog oss på en mycket intressant en och halvtimmes lång whiskyresa som närmast kan beskrivas whiskyinformation från ax till limpa. Olof berättade lättsamt historier om lönnbrännerier och smuggling av whisky där The Glenlivet år 1823 var först med att ta licens för att lagligt destillera whisky. Något som inte var helt ofarligt vid den tiden vilket gjorde att grundaren till The Glenlivet, Georg Smith, kände sig nödgad att gå omkring beväpna med två pistoler vilka nu finns att se på besökscentret.

Olof berättade också om whiskyns tre grundpelare, vatten, gäst och korn samt betydelsen om pannornas utformning och inte minst om lagringens betydelse på slutprodukten för en ”god Whisky”. Allt detta till en blandning av kunskapstörstande frågor provningsdeltagarna.

Efter avslutad provning avtackades gästföreläsaren Olof Noreus sedvanligt med klubbens standar och en rungande applåd.

Ett stort tack till Olof Noreus Whisky Brand Ambassador, Pernod Ricard Sweden som bjöd på en trevlig whiskyresa och whisky av högsta Top-Of-The-Line klass.

//Styrelsen TWAANG

Provade sorter i nämnd ordning

Prov Nr1: The Glenlivet Founder’s Reserve 40% (Nr 85876), Pris 349 kr
Denna whisky är en hyllning till grundaren för The Glenlivet, Georg Smith som med sin pionjäranda kom att gå i bräschen för lagligt framställd whisky med hög kvalité.  Founder’s Reserve har den klassiska The Glenlivet grunden, krämig sötma av honung och vanilj och en doft av malt och fat.

Fatlagring: Traditionell ek och amerikanska först-fyllda.

Prov Nr2: The Glenlivet French Oak Reserve 15 Years 40% (Nr 87521), Pris 549 kr
Denna whisky lagras i minst 12 år i The Glenlivets lagerlokaler, temperaturen i lagerhuset är bland de lägsta i Skottland och är dessutom konstant över hela året. Resultatet blir en lång och harmonisk mognadsprocess. För att ge whiskyn ytterligare en dimension har man avslutat lagringen på helt nya franska ekfat från limousin eken vilket gett namnet ”French Oak Reserve”.

Limousin ek som används är skuren i Frankrikes Dordogne-region, där den ofta används för att mogna cognacs. Limousin eken ger en rik fruktighet som övergår i krydda.

Fatlagring: Slutlagring på franska Limousin ekfat

Prov Nr3: The Glenlivet 18 Years 43% (Nr 543), Pris 689 kr
Denna 18-åriga whisky har lagrats på en kombination av både ”first and second-fill American oak (for tropical fruitiness) and ex-sherry oak (for spicy complexity).
En elegant och balanserad whisky med tydliga inslag av fat, torkade frukter, choklad och vanilj.
Fatlagring: First and second-fill American oak and ex-sherry oak

Prov Nr4: The Glenlivet Archive 21 Years 43% (Nr 10499), Pris 1299 kr
Denna 21-åriga whisky har lagrats på en blandning av bourbon- och sherryfat. 21-åringen tappas i mindre upplagor med mycket noga utvalda fat från lagerhuset ”Archive”. I doft och smak finner vi inslag av torkad frukt, krydda som drar åt kanel och ingefära samt en lång och behaglig, något nötig finish. Kallas ”The Mature and Debonair One”.

Fatlagring: Amerikansk ek och ex-sherry ek

Prov Nr5: The Glenlivet Nàdurra Peated Whisky Cask Finish 62% (Nr 82685), Pris 499 kr
The Glenlivet Nàdurra Peated Whisky Cask Finish är den tredje varianten i serien Nàdurra. I denna buteljering av Nàdurra har whiskyn inte fått sin rökighet i mältningen utan den har istället slutlagrats i fat som tidigare använts för kraftigt rökig skotsk whisky. Det adderar en subtil, aromatisk rökighet till The Glenlivets klassiska fruktiga och mjuka husstil.

Nàdurra betyder naturlig på skotsk gaeliska och whiskyn produceras enligt de metoder som var rådande under 1800-talet och buteljeras därför med sin naturliga fatstyrka och utan att kylfiltreras. Det tillför en djupare och fylligare karaktär till drycken. Nàdurra First Fill American Oak och Nàdurra First Fill Oloroso har funnits på marknaden sedan 2014 och har lyft Nàdurra in i det nya milleniet. The Glenlivet Nàdurra är en klassisk whisky som lämnar avtryck utefter vägen utan pompa och ståt av tidigare generationer.
Doft: Äpplen, citrus och en ganska lätt elegant rökighet.
Smak: Lång eftersmak, något komplex och mild rökighet, kryddigt avslut. Inslag av frukt och vaniljkola.
Fatlagring: Slutlagring på fat som innehållit kraftigt rökt whisky

Prov Nr6: The Glenlivet Creag an Innean Single Cask Edition 61,2% (Nr 99917), Pris 1500 kr
Creag an Innean kommer från namnet på smugglarnas gamla färdväg. Under många år transporterades illegal sprit från Glenlivet och andra dalar i högländerna, ner till de skotska städerna för att säljas till ett högre pris. Smugglarleden Creag an Innan var en viktig vägförbindelse mellan Glenlivetdalen och Perth. När smugglingen var som mest utbredd stationerades kavalleriet där för att kontrollera och stoppa transporterna från högländerna.
Doft: En kraftfull doft med inslag av frukt, banan, citrus och hasselnötter.
Smak: Inslag av kryddig amerikansk fruktkaka, vanilj, banan, lakrits, kryddigt avslut.
Fatlagring: Sherry Butt

Sammanfattning:
Efter att mötet provat whisky för drygt 9 500 kronor ställdes frågan om vilken whisky som var bäst oavsett pris. En svår nöt att knäcka då alla proverna höll högsta klass. Det enades om dött lopp mellan The Glenlivet 18Y och 21Y. För egen del blev Nàdurra Peated Whisky Cask Finish lite av en mumsig favorit.

Källa: http://www.pernod-ricard-sweden.com
https://www.theglenlivet.com

Text/Foto: Anders Hallberg