Whisky-Nyheter

Temat för mars månads möte var whisky-nyheter i systembolaget ordinarie sortiment. Möte som för övrigt lockade 20 medlemmar kunskapstörstande medlemmar.

1: Koval Malt (USA), Single Barrel 40% Nr: 301, 599 Kr
Först ut för kvällen var en lite ovanlig bekantskap, Single Malt från Chicago. Kanske inte riktigt en nyhet längre då säljstarten var 2018-06-01.
Koval Distillery startade 2008 som första destilleri Chicago sedan mitten av 1800-talet. Avsikten var att producera organiska destillat från grunden (Grain- To Buttle). De började med att kontraktera lokala odlare. Idag mäskar, destillerar, buteljerar samt etiketterar de alla drycker på egendomen. All whisky lagras som ”single barrel” i numrerade kolade ekfat om 30 gallon (113,55 liter).
Jämfört med en i Skottland traditionellt produceras single malt whisky så presenterar denna en helt egen doft och smakupplevelse, inte alls fel utan bara annorlunda. En trevlig bekantskap som tål att provas ute i stugorna.

Koval Malt Whisky

Koval Single Barrel Whiskey
Smak: Fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av vaniljfudge, torkade aprikoser, apelsinskal, kardemumma, honung och knäck.


2: Glen Moray Classic Peated Single Malt (Speyside), 40% Nr: 446, 299 Kr
Känslan är att alla destillerier vill ha en rackarrökare i sortimentet, och Glen Moray är inget undantag. Glen Moray,s röktolkning med säljstart 2018-12-01, Classic Peated Single Malt har legat på bourbonfat i ungefär 7 år och för att få upp rökigheten så har Graham Coull, Master Destiller, använt rökmalt. För den som gillar rökig whisky är detta en bra avvägning mellan pris och prestanda men den skall inte för den delen jämföras med Islay whiskys.
Glen Moray ligger precis i utkanten av Elgin och är perfekt för ett besök om man övernattar i staden. Elgin är beläget mitt i Speyside och kan ses som whiskyns ”Mekka”, en central plats inom Skottlands whisky, här finns flera destillerier inom ett par kilometers omkrets för att inte tala om den ikoniska Gordon & MacPhail-butiken. Du som passerar Elgin och underlåter dig att avsätta tid för att penetrera Gordon & MacPhail,s butik gör sig skyldig till grovt tjänstefel.

Geln Moray Classic Peated Single Malt

Glen Moray Classic Peaty Malt
Smak: Fruktig smak med fatkaraktär och tydlig rökighet, inslag av gula päron, honung, marsipan, apelsin, ceder och vanilj.


3: Inchmurrin 12Y (Speyside), 46%, Nr: 485, 379 Kr
Denna Whisky, med säljstart 2018-12-01, har fått sitt namn efter ön Inchmurrin som är den största ön i sjön Loch Lomond.
Inchmurrin Single Malt 12 YO är destillerad i de unika Lomondpannorna (straight neck pot stills) för maximal fruktighet för att sedan lagras på en kombination av amerikanska 1st fill-, 2nd fill- och nyrostade, återanvända bourbonfat minst 12 år.
Loch Lomond uppfördes 1965 och är ett av de yngre destillerierna i Skottland. Det byggdes vid sydspetsen av den berömda sjön med samma namn. Loch Lomond är en udda fågel i whiskyfaunan och är bland whiskyns förståsigpåare ingen höjdare. Dess egenheter är många, det enda destilleri som har samma namn som sin vattenkälla. Det är det enda destilleri som producerar både malt- och grainwhisky i samma anläggning. Det är det enda destilleri som renodlat sin försäljning till lågprismarknader och stormarknader. Och kanske den största egenheten av alla, kopparpannorna. De fyra pannorna vid Loch Lomond är konstruerade i ett försök att kombinera traditionell pot-stilldestillering med kolonndestillering. Pannorna saknar svanhalsar och spriten tappas istället av i olika silbottnar i kolonnerna där avledning sker i skilda våningar. På så sätt kopieras olika längd och lutning på traditionella pannhalsar. Flera sorters whisky kan alltså kokas samtidigt vid Loch Lomond. Med denna konstruktion kokas åtta olika destillat.
Denna 12-åring är inte alls så dålig som expertis vill göra gällande, tål mycket väl att stå i whiskyskåpet som volymwhisky.

Inchmurrin Single Malt 12 Y

Inchmurrin Single Malt 12 Years
Smak: Maltig smak med fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, marsipan, smörkola, vanilj, honung och apelsin.


4: Tomintoul Peaty Tang (Speyside), 40%, Nr: 327, 299 Kr
För kvällen sist ut och även den med senaste säljstart, 2019-03-01 Tomintoul Peaty Tang. Tomintoul grundades 1964 och är ett av två destillerier som ägs Angus Dundee Distillers vars huvudsakliga affärsidé är att blanda whisky på beställning från olika kunder, inte minst i Fjärran Östern. Tomintoul Distillery ligger utanför samhället Tomintoul som har omkring 300 invånare och är ett av Skottlands högst belägna samhällen. Vintrarna i Tomantoul kan som i Sverige bli kallt och snörikt. Den höga höjden och det kalla klimatet ger speciella förutsättningar för att lagra whisky.
Denna röktolkning känns inte lika väl hopskruvad som den för kvällen tidigare provade Glen Moray. Vi får en känsla av löst eftermonterad rök och torvsmak.

Tomintoul Peaty Tang

Tomintoul Peaty Tang
Smak: Något maltig, rökig doft med fatkaraktär, inslag av torkade frukt, ljus choklad, klöverblommor och vanilj.


Sammanfattning:
Troligen blir många whiskyförståsigpåare förvånad när Inchmurrin 12 Years utsågs till aftonens mest prisvärda whisky men att den också tar hem spelet i kategorin ”samma pris” ex 300 kr/buteljen. Den som appellerade minst var Tomintoul Peaty Tang då torv och rökkaraktären uppfattades som löst monterat extratillbehör. Amerikanaren, Koval Malt, var en spännande bekantskap, väl värd en avsmakning.

Text/Foto: Anders Hallberg