Part Nan Angelen Glenesk

gleneskGleann uisge” på skotsk gaeliska eller ”Glen of the Water” på engelska av idag. Där har vi förklaringen till det namn ­ Glenesk ­ som för många ter sig så udda.

Mången whiskykonnässör har hävdat vattnets betydelse vid tillkomsten av en bättre single malt, och Glenesk kan nog sägas vara ett mycket bra exempel på denna tes. Glenesk Distillery låg just vid floden South Esks mynning, men vattnet till whiskyn hämtade man från North Esk. Och det är ett vatten som är sägenomspunnet för sin renhet och unikt friska karaktär.

Som synes beskrivs destilleriet i imperfekt. Glenesk revs 1996 och är ett tragiskt exempel på en ”silent still” som aldrig kommer att producera någon mer whisky. Dess historia är exakt 88 år lång, men rymmer många till synes nyckfulla kast fram till dagen då verksamheten gick i graven 1985.

Ägarbyten och förändringar i processer kom att bli synonymt med destilleriet, men från 1897 då James Isle från Dundee grundade Glenesk har en kvalitet bestått. Vattnet. Och om någon utgåva av whiskyn från South Esk ska visa på vattnets betydelse så torde det vara Part Nan Angelen Glenesk Single Malt Vintage 1971.

Doften är medelstor, elegant och maltig. Men här finns också fina toner av ljungsötma, citrus, lakrits och viss rök. Smaken är frisk, relativt stor med lätt sötma och toner av såväl kola som citrus. Här finner du också en balanserad rök. Eftersmaken är ett sista signum på Glenesks unika stil. Det är en lång, frisk och värmande avslutning som borgar för genuin kvalitet.

Part Nan Angelen Glenesk Single Malt Vintage 1971 är en sann raritet från Highland med en volymprocent på 46,6 och buteljeras i en numrerad upplaga om 662 flaskor. Så det gäller som vanligt att hålla sig framme om man önskar ett exemplar av denna den senaste utgåvan i serien av PNA som finns i beställningssortimentet fr.o.m. 4 april.

Pris: 945:- (700 ml)

Källa: whiskyakademien.com

Mor(d)vinnare?

mor_scotchFolke Andersson, Master Blender på Vin & Sprit, är mannen bakom den nya blend som lanserades den 1:a april på Systembolaget.

Mòr Finest Scotch Whisky bär en omisskännlig prägel av ett myternas och mystikens Skottland. Namnet är av keltiskt ursprung och betyder stor, och det ligger nära till hands med tanke på dess generösa karaktär. Mòr är en blandning av 65 procent grainwhisky och hela 35 procent karaktärsfull maltwhisky.

På flaskan finns hunden Bran, trogen vän till krigarjätten Fingals. Berättelsen är en av Skottlands äldsta och mest kända sägner. Finn Mac Cumhaill, den jättelike krigshjälten, är den centrala gestalten i irländsk och keltisk mytologi.

I Skottland kallades Finn för Fingel eller Fingal

Blendwhisky står för 95 procent av den totala whiskymarknaden i världen, men det är få blends som har så mycket maltwhisky att bjuda på. Receptet i övrigt är naturligtvis hemligt, men Folke Andersson har valt ut malt från ett stort antal skotska destillerier för att få den komplexa och balanserade smak du finner i Mòr.

Mòr Finest Scotch Whisky har en mjuk och lättillgänglig smak som karaktäriseras av torkad frukt, en aning sötma, mjuk maltighet samt väl balanserat inslag av ljung. Eftersmaken är lång och varm med en antydan till torv och rökighet. Mòr passar bra att avnjutas som den är, eller med ett par droppar vatten, gärna tillsammans med en kopp kaffe.

Pris: 199:- (700 ml)

Källor: whiskyakademien.com och vinsprit.se