Part Nan Angelen Glenesk

gleneskGleann uisge” på skotsk gaeliska eller ”Glen of the Water” på engelska av idag. Där har vi förklaringen till det namn ­ Glenesk ­ som för många ter sig så udda.

Mången whiskykonnässör har hävdat vattnets betydelse vid tillkomsten av en bättre single malt, och Glenesk kan nog sägas vara ett mycket bra exempel på denna tes. Glenesk Distillery låg just vid floden South Esks mynning, men vattnet till whiskyn hämtade man från North Esk. Och det är ett vatten som är sägenomspunnet för sin renhet och unikt friska karaktär.

Som synes beskrivs destilleriet i imperfekt. Glenesk revs 1996 och är ett tragiskt exempel på en ”silent still” som aldrig kommer att producera någon mer whisky. Dess historia är exakt 88 år lång, men rymmer många till synes nyckfulla kast fram till dagen då verksamheten gick i graven 1985.

Ägarbyten och förändringar i processer kom att bli synonymt med destilleriet, men från 1897 då James Isle från Dundee grundade Glenesk har en kvalitet bestått. Vattnet. Och om någon utgåva av whiskyn från South Esk ska visa på vattnets betydelse så torde det vara Part Nan Angelen Glenesk Single Malt Vintage 1971.

Doften är medelstor, elegant och maltig. Men här finns också fina toner av ljungsötma, citrus, lakrits och viss rök. Smaken är frisk, relativt stor med lätt sötma och toner av såväl kola som citrus. Här finner du också en balanserad rök. Eftersmaken är ett sista signum på Glenesks unika stil. Det är en lång, frisk och värmande avslutning som borgar för genuin kvalitet.

Part Nan Angelen Glenesk Single Malt Vintage 1971 är en sann raritet från Highland med en volymprocent på 46,6 och buteljeras i en numrerad upplaga om 662 flaskor. Så det gäller som vanligt att hålla sig framme om man önskar ett exemplar av denna den senaste utgåvan i serien av PNA som finns i beställningssortimentet fr.o.m. 4 april.

Pris: 945:- (700 ml)

Källa: whiskyakademien.com