Mor(d)vinnare?

mor_scotchFolke Andersson, Master Blender på Vin & Sprit, är mannen bakom den nya blend som lanserades den 1:a april på Systembolaget.

Mòr Finest Scotch Whisky bär en omisskännlig prägel av ett myternas och mystikens Skottland. Namnet är av keltiskt ursprung och betyder stor, och det ligger nära till hands med tanke på dess generösa karaktär. Mòr är en blandning av 65 procent grainwhisky och hela 35 procent karaktärsfull maltwhisky.

På flaskan finns hunden Bran, trogen vän till krigarjätten Fingals. Berättelsen är en av Skottlands äldsta och mest kända sägner. Finn Mac Cumhaill, den jättelike krigshjälten, är den centrala gestalten i irländsk och keltisk mytologi.

I Skottland kallades Finn för Fingel eller Fingal

Blendwhisky står för 95 procent av den totala whiskymarknaden i världen, men det är få blends som har så mycket maltwhisky att bjuda på. Receptet i övrigt är naturligtvis hemligt, men Folke Andersson har valt ut malt från ett stort antal skotska destillerier för att få den komplexa och balanserade smak du finner i Mòr.

Mòr Finest Scotch Whisky har en mjuk och lättillgänglig smak som karaktäriseras av torkad frukt, en aning sötma, mjuk maltighet samt väl balanserat inslag av ljung. Eftersmaken är lång och varm med en antydan till torv och rökighet. Mòr passar bra att avnjutas som den är, eller med ett par droppar vatten, gärna tillsammans med en kopp kaffe.

Pris: 199:- (700 ml)

Källor: whiskyakademien.com och vinsprit.se