Augusti månads möte

Spanskt030904Augusti månads möte inföll den 4 september allt i enlighet med den twaangska tideräkningen.

Provningen var en öppen sådan. Medarbetare hade i sommar varit utskickade till Spanien och återvänt med en medelhavssingelmalt från Skottland vid namn Cardhu. Denna Speyside är nästan omöjlig att få tag förutom i Spanien och Skottland. Det berättas att när Cardhu 1884 byggdes om, köpte dåvarande destilleridirektören vid Mortlach, William Grant, två av de gamla kittelpannorna för 102 pund och 97 pence. Han tänkte installera dessa i sitt nya destilleri som han ämnade kalla Glenfiddich. Cardhu vill nu erövra en större marknad, men kapaciteten vid destilleriet räcker inte till, varför de nu ska börja att framställa en vatted malt. Den vi provade var dock den 12-åriga singeln.

Det andra provet var en Knockando, vilket skulle betyda den svarta kullen. Knockando håller sig inte med årsbeteckningar utan buteljerar som de hävdar vid full mognad. Den aktuella buteljens innehåll var destillerad 1990 och fylld på flaska innevarande år.

Slutligen överraskade hr spritkassören församlingen med en verklig raritet; en spansk whisky med namnet DYC inhandlad för modiga 6 €. Förmodligen med skotskt ursprung då spanjorerna köper stora mängder bulkwhisky från Skottland.

Cardhu och Knockando var klart godkända, även om några hade svårt för den sistnämndas doft. DYC passar nog bäst ihop med coca-cola om man är ute efter yrschla.

Text: Thomas Normark
Foto: Anders Hallberg

3 Comments

Kommentarer är avstängda.